Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – HR MANAGEMENT

διοικηση-ανθρωπινων-πορων-human-resources-management

Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων και Οργανισμών

Στο πλαίσιο των πολλών θεωρητικών προσεγγίσεων για να οριστεί η έννοια της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (ή Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων), άλλες δίνουν έμφαση στην αποτελεσματικότητα και στην επίτευξη των στόχων ενώ άλλες στην ικανοποίηση των ανθρώπινων πόρων .

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Διοίκησης Προσωπικού, η Διοίκηση ων Ανθρώπινων Πόρων είναι και το έργο των εξειδικευμένων επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με δεύτερο ορισμό, Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων είναι το τμήμα της Διοίκησης το οποίο απασχολείται αποκλειστικά με τους ανθρώπινους πόρους της επιχείρησης και της μεταξύ τους σχέσης μέσα στο εργασιακό περιβάλλον. Επίσης, θεωρείται ως η συνολική προσπάθεια για επίτευξη αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης εντός του εργασιακού χώρου.images

Σύμφωνα με τρίτο ορισμό, είναι η χρησιμοποίηση των ανθρώπινων πόρων με απώτερο σκοπό την επίτευξη των στόχων της επιχείρησης. Η προσέγγιση αυτή περιέχει περισσότερο την οικονομική διάσταση και την ωφέλεια, στην οποία αποβλέπουν οι επιχειρήσεις και είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που την περιγράφουν ως Διοίκηση με δραστηριότητες ειδικά σχεδιασμένες για να εξασφαλίζουν και να εναρμονίζουν τους ανθρώπινους πόρους στην επιχείρηση.

Επιπλέον, κατά τους Mathis και Jackson, η Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων αποτελεί ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα που αποβλέπει στην αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των ανθρώπινων ταλέντων και ικανοτήτων για την επίτευξη των στόχων. Η προσέγγιση αυτή, αν και αναφέρεται στη σκοπιμότητα των επιχειρήσεων, εντούτοις αναγνωρίζει ότι οι ανθρώπινοι πόροι είναι απαραίτητοι και ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν κατάλληλα για να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και τις ικανότητές τους.

Επίσης, οι Bratton και Gold αποδίδουν μεγάλη σημασία στη στρατηγική διάσταση που λαμβάνουν οι ανθρώπινοι πόροι μέσα στην επιχείρηση, και υποστηρίζουν ότι οι ικανότητες των ανθρώπινων πόρων είναι απαραίτητες για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Για το λόγο αυτό, προτείνουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα και πολιτική ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων.

Συνεπώς, με βάση όσα έχουν αναλυθεί, ο κλάδος της διοικητικής επιστήμης «Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού» ορίζεται ως ο κλάδος που μελετά τη διαχείριση της συμπεριφοράς των ανθρώπων ως απασχολούμενων στο πλαίσιο μίας οργάνωσης (οργανισμού). Έχει δηλαδή ως αντικείμενο το μάνατζμεντ των – σε ευρεία έννοια – εργαζομένων στο πλαίσιο ενός εργασιακού οργανισμού και αποσκοπεί στη βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης