Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning): Η εξέλιξή της στον χρόνο

Οι ορισμοί που έχουν δοθεί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πολλοί και έχουν αλλάξει κατά καιρούς και σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, και αναπαράγει τον ίδιο ορισμό και η UNESCO, Εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι η υποβοηθούμενη από τα μέσα επικοινωνίας εκπαίδευση (ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, κασέτες, βίντεο, υπολογιστές, τηλεδιάσκεψη κ.α.) με μικρή ή καθόλου διαπροσωπική ή σε τάξη επαφή μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου. Πρόκειται για ένα τομέα της εκπαίδευσης που επιδιώκει την παροχή εκπαίδευσης, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στο χώρο που αυτή λαμβάνει χώρα.

Ένας εναλλακτικός ορισμός είναι ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση καλύπτει διάφορα επίπεδα σπουδών τα οποία δεν είναι υπό τη συνεχή και άμεση επίβλεψη των εκπαιδευτικών, ή τέλος η εξ αποστάσεως εκπαίδευση περιλαμβάνει εκπαιδευτικές μεθόδους οι οποίες εκτελούνται ανεξάρτητα από μαθησιακές συμπεριφορές, περιλαμβάνουν μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούνται όταν συνυπάρχουν διδάσκοντες και διδασκόμενοι ενώ η επικοινωνία του επιτυγχάνεται μέσω έντυπων, υλικών ή ηλεκτρονικών μέσων.

Η ιστορία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αριθμεί πάνω από 150 χρόνια. Η έναρξή της τοποθετείται στα μέσα του 19ου αιώνα όπου στις ΗΠΑ εμφανίζεται το Πανεπιστήμιο δι’ αλληλογραφίας το οποίο χρησιμοποιούσε τα παραδοσιακά ταχυδρομεία.

Στην δεύτερη φάση περνάμε στις αρχές του 20ου αιώνα στην χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως ραδιόφωνο, τηλεόραση, βίντεο, για να περάσουμε πλέον στις τεχνολογίες αλληλεπίδρασης που ξεκινούν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φτάνουν στα forum συζητήσεων και στις τηλεδιασκέψεις.

Σήμερα, η εκπαίδευση εξ αποστάσεως υλοποιείται σχεδόν αποκλειστικά με την υποστήριξη του υπολογιστή, και πιο συγκεκριμένα σε διαδικτυακό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, τείνει να είναι ταυτόσημη με τις έννοιες ηλεκτρονική μάθηση (e-learning), μάθηση μέσω διαδικτύου (online learning), διαδυκτιακή εκπαίδευση (online education)

Αξιοσημείωτη είναι και η μικτής μορφής μάθηση (blended learning) που γνώρισε άνθιση τελευταία χρόνια και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μελετήσουν με τον δικό τους ρυθμό από το σπίτι τους και να αλληλεπιδράσουν με τον διδάσκοντα και τους συμμαθητές τους με ανοικτά εργαλεία και σε εικονικές κοινότητες.

Τέλος τα κυριότερα χαρακτηριστικά που απαντώνται σε όλες τις μορφές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την κάνουν να διαφέρει από τις παραδοσιακές μορφές εκπαίδευσης είναι:

  • Η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ διαδάσκοντα και διδασκόμενου
  • Το σχετικά χαμηλό κόστος
  • Εξατομικευμένη εκπαίδευση και δυνατότητα πρόσβασης στην μάθηση σε άτομα που δεν είχαν αυτή την δυνατότητα
  • Η χρήση των πιο εξελιγμένων και σύγχρονων τεχνολογιών
  • Η προσφορά εκπαίδευσης στον χώρο και τον χρόνο που επιθυμούν οι σπουδαστές

Το μέλλον της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης βρίσκεται σίγουρα στο διαδίκτυο. Οι χρήστες, καθώς εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του, αρχίζουν να το διαμορφώνουν. Όλο και περισσότερες υπηρεσίες του διαδικτύου επικεντρώνονται σε αυτό, καθιστώντας ακόμα και τον σχετικά αρχάριο χρήστη σε εκπαιδευτή.

[su_posts id=”11468, 11447, 11437″ taxonomy=”post_tag” tax_operator=”0″ order=”desc” post_status=”any”]

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης