Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Μορφές σχολικού εκφοβισμού

Τι είναι το Νταηλίκι ή σχολικός εκφοβισμός(Bullying)

Το νταηλίκι ή σχολικός εκφοβισμός είναι μια μορφή επανειλημμένης, επίμονης και επιθετικής συμπεριφοράς κατά ενός ατόμου ή μερικών ατόμων, η οποία επιδιώκει να προκαλέσει (ή πρέπει να αναγνωριστεί ότι προκαλεί) φόβο και δυστυχία και/ή ζημιά στο σώμα, στα αισθήματα, στην αυτοεκτίμηση ή στην υπόληψη ενός άλλου ατόμου. Το νταηλίκι συμβαίνει σε ένα πλαίσιο όπου υπάρχει μια πραγματική ή αντιληπτή ανισορροπία δύναμης (Elliot, 1991).

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία τακτική αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, παρόλο που συμβαίνει στην πλειοψηφία των σχολείων τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι λυπηρό να λειτουργούν σχολεία, εκπαιδευτικοί και γονείς, αγνοώντας το.

 Διαφορά σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας:

  • Στον εκφοβισµό το θύµα επιλέγεται ως ο ανίσχυρος αντίπαλος, η επίθεση εναντίον του προγραµµατίζεται και επαναλαµβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήµατα, µε κύριο στόχο την επιβεβαίωση της ισχύος του θύτη.
  • Αντίθετα, στις ενδοσχολικές συγκρούσεις,  τα αντικρουόµενα µέλη είναι ισότιµα, οι συµπλοκές τυχαίες µεταξύ τους, µε στόχο ένα «παιχνίδι» κυριαρχίας, παρά την τελική επικράτηση µιας από τις δύο οµάδες.
Διαχείριση κρίσεων στην εκπαίδευση/Διαχείριση σχολικής συμπεριφοράς σεμινάριο

Μορφές σχολικού εκφοβισμού

  • Ψυχολογική Βία: εκδηλώνεται με διάφορα πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία, εξύβριση, ταπείνωση, εξευτελισμό, ρατσιστικά σχόλια, απειλές ή και τρομοκρατία. Επιπλέον, πολλοί μαθητές, θύματα του bullying αποκλείονται από διάφορες κοινωνικές και σχολικές δραστηριότητες.
  • Σεξουαλική Παρενόχληση: μπορεί να πάρει τη μορφή σεξουαλικών σχολίων, ενοχλητικών αγγιγμάτων και κάθε είδους ασέλγειας.
  • Σωματική βία: διακρίνεται για τα χτυπήματα, σπρωξίματα, στριμώγματα απέναντι στο θύμα.
  • Οικονομική Εκμετάλλευση: δεν είναι λίγες οι φορές που τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού απειλούνται από τους θύτες με σκοπό την κλοπή των προσωπικών τους αντικειμένων.

Τα τελευταία χρόνια στη βιβλιογραφία του bullying προστέθηκε και άλλη μια κατηγορία, αυτή του Ηλεκτρονικού ή Διαδικτυακού Εκφοβισμού (cyber bullying). Ο όρος Cyber bullying, αποδόθηκε πρώτα από τον Bill Belsey και χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τις διάφορες μορφές ψυχολογικής κακοποίησης οι οποίες συνδέονται με το συμβατικό εκβιασμό, μέσω του διαδικτύου ή παρεμφερούς τεχνολογίας με σκοπό τη βλάβη ενός ατόμου ή μιας ομάδας.

Θεωρείται από τις σοβαρότερες µορφές εκφοβισµού αφενός γιατί το θύµα αδυνατεί να απαλλαχθεί από τον θύτη, αλλά και να ταυτοποιήσει αυτόν και αφετέρου γιατί η τεχνολογία επιτρέπει στον θύτη να παρενοχλεί το θύµα ανώνυµα. Τα µέσα που χρησιµοποιούν οι νέοι θύτες είναι η ηλεκτρονική αλληλογραφία, τα άµεσα µηνύµατα,  οι ιστοσελίδες, τα κινητά τηλέφωνα και οι οµάδες κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Facebook, το Twitter).

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πράξεις:

  • Διακωμώδηση – εξευτελισμό ενός προσώπου μέσω Internet.
  • Συνεχή αποστολή μηνυμάτων άσεμνου περιεχομένου μέσω Internet.
  • Αποστολή προσβλητικών και άσεμνου περιεχομένου μέσω των διάφορων διαδικτυακών εφαρμογών.
  • Άσεμνο περιεχόμενο κατά τη διάρκεια συνομιλιών
  • Εξευτελισμό παιδιού ή εφήβου, με τη δημιουργία ενός προφίλ ή μπλογκ το οποίο περιλαμβάνει σκόπιμα λανθασμένο και εξευτελιστικό περιεχόμενο.
  • Αποστολή απειλών
  • Δημοσιοποίηση προσωπικών βίντεο ή φωτογραφιών, χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου.

Αυτό που διαχωρίζει τον σχολικό εκφοβισμό από το απλό πείραγμα, είναι η ένταση, η διάρκεια και η επανάληψη μιας κατάστασης και κυρίως η ανισορροπία δύναμης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Με αλλά λόγια, στον σχολικό εκφοβισμό το παιδί «θύτης», δηλαδή το παιδί που εκφοβίζει, υπερέχει σωματικά από το παιδί που εκφοβίζεται δηλαδή το παιδί «θύμα» ή αλλιώς το παιδί «στόχο» (target). Αντιθέτως, όταν για παράδειγμα δυο παιδιά της ιδίας ισχύος έχουν «πιαστεί στα χέρια», αυτό το περιστατικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχολικός εκφοβισμός. Επίσης, ο μαθητής που εκφοβίζεται μπορεί να είναι συχνά μικρότερης ηλικίας και δεν έχει προκαλέσει τον μαθητή-θύτη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης