Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Πώς επιλέγω μεταπτυχιακό

Κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει διαφορετικές απαιτήσεις και διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης των υποψηφίων. Κοινός παρονομαστής όλων είναι ο βαθμός πτυχίου, ο οποίος  έχει ιδιαίτερη σημασία για την απόκτηση μιας υποτροφίας.

Σημαντικές ερωτήσεις που απαιτούν απάντηση πριν την επιλογή κάποιου μεταπτυχιακού

Ποια είναι τα κίνητρά σου;

Έχεις αρκετό ενδιαφέρον και κουράγιο για το μεταπτυχιακό που σκέφτεσαι να κανείς; Κάποια μεταπτυχιακά προγράμματα είναι πολύ εντατικά και δεν σου αφήνουν πολύ χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα ή για κάποια εργασία. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μελετήσεις τα προγράμματα σπουδών πολύ προσεκτικά, ενώ θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν μπορούσες να συζητήσεις με κάποιον καθηγητή  ή με τον σύμβουλο σταδιοδρομίας. Αν δεν το έχει ήδη κάνει, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας εδώ και να μιλήσεις με τον σύμβουλο για το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις;

Πολλοί απόφοιτοι συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο αμέσως μόλις ολοκληρώσουν το πρώτο πτυχίο τους. Για τους περισσότερους είναι προτιμότερο  να τελειώσουν πρώτα με το κεφάλαιο σπουδές, και μετά να βγουν στην αγορά εργασίας έχοντας πλέον όλα τα εφόδια.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν πρώτα να δουλέψουν για 1-2 χρόνια, για να πάρουν μια γεύση από την αγορά εργασίας και μετά να πάρουν μια πιο ώριμη απόφαση για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν. Αποκτώντας εμπειρία στο εργασιακό περιβάλλον και βλέποντας τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν εκείνο το μεταπτυχιακό που θα τους ανοίξει μελλοντικά περισσότερες πόρτες.

Στη σημερινή εποχή που η συνεχής επιμόρφωση και κατάρτιση έχει ιδιαίτερη σημασία, πολλοί εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού εξειδίκευσης στη διάρκεια της καριέρας τους. Εάν για κάποιους λόγους δε μπόρεσες να κάνεις ένα μεταπτυχιακό τελειώνοντας το πρώτο πτυχίο, σκέψου ότι ποτέ δεν είναι αργά και ότι θα έχεις την ευκαιρία να το κάνεις και αργότερα.

Πως να επιλέξεις;

Η επιλογή του μεταπτυχιακού είναι μια δύσκολη και σημαντική απόφαση. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τηνacademics_tophat_dropdown-progressiveεπιλογή.  Καθένας από αυτούς τους παράγοντες έχει διαφορετική σημασία για κάθε φοιτητή και τον επηρεάζει διαφορετικά στην επιλογή και στην επιτυχία του μεταπτυχιακού. Για παράδειγμα, για άλλους είναι πιο σημαντική η σύνδεση του μεταπτυχιακού με την αγορά εργασίας ενώ για άλλους είναι πιο σημαντικό το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών.

Ενδεικτικά σου αναφέρουμε κάποιους παράγοντες που συνήθως επηρεάζουν αυτή την απόφαση, αλλά το καλύτερο είναι να σκεφτείς μόνος σου τους παράγοντες που θα σε οδηγήσουν στην πιο σωστή επιλογή.

  • Περιεχόμενο προγράμματος

Είναι πολύ σημαντικό να μελετήσεις προσεκτικά τους οδηγούς σπουδών των προγραμμάτων που σε ενδιαφέρουν. Διάβασε για τη δομή του μεταπτυχιακού, και τις επιμέρους ενότητες και σκέψου με ποια από αυτές τις ενότητες θα ήθελες να ασχοληθείς παραπάνω στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας σου (thesis). Μάθε για τον τρόπο αξιολόγησης, για τις εξετάσεις και τις εργασίες που θα έχεις να παραδώσεις.

Αφού μελετήσεις προσεκτικά όλες αυτές τις πληροφορίες, σκέψου ποιο από αυτά τα προγράμματα καλύπτει τις δικές σου ανάγκες.

  • Σύνδεση του προγράμματος με την αγορά εργασίας

Σ’ αυτό το στάδιο καλό θα ήταν να μελετήσεις το αντικείμενο του μεταπτυχιακού σου και να δεις αν έχει ζήτηση στην αγορά εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις κάποια πράγματα για την αγορά εργασίας πριν να ξεκινήσεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

  • Κόστος σπουδών

Το θέμα του κόστους των σπουδών είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να αρχίσεις να το σκέφτεσαι από νωρίς. Ρώτησέ μας για το κόστος των διδάκτρων που διαφέρουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα , καθώς επίσης και για την δυνατότητα υποτροφίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης