Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

F&B Manager: Τι είναι, τι κάνει και πώς γίνεται κάποιος

Θεματική εικόνα για το τι είναι ο F&B Manager. Υπεύθυνη μιλάει στους υπαλλήλους (σεφ, σερβιτόρους) σε κουζίνα εστιατορίου.

Αν σας ενδιαφέρει ο κλάδος του τουρισμού και της εστίασης, τότε είναι πολύ πιθανό να αναρωτιέστε τι είναι ο F&B manager.

Είναι κοινό μυστικό πλέον πως οποιοδήποτε επάγγελμα έχει να κάνει με τον τουρισμό στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι και περιζήτητο, αλλά και – συνήθως – πολύ καλά αμειβόμενο.

Ειδικά αυτά τα επαγγέλματα που απαιτούν καλή γνώση του τομέα και εξειδίκευση σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Σε μια από τις πρώτες θέσεις αυτής της λίστας, λοιπόν, είναι ο F&B manager. Ένας όρος που ακούγεται συχνά και πολλοί δεν κατανοούμε περί τίνος πρόκειται.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μαζί τι ακριβώς σημαίνει ο F&B manager, αλλά πρώτα θα δούμε τι είναι το Food and Beverage.

Ας ξεκινήσουμε!

Τι σημαίνει Food and Beverage (F&B)

Το πρώτο σκέλος του επαγγελματικού τίτλου F&B manager είναι Food and Beverage.

Όμως, τι σημαίνει F&B ή Food and Beverage;

Η σημασία του όρου είναι Τρόφιμα και Ποτά. Ο τομέας Τροφίμων και Ποτών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς σε ένα ξενοδοχείο.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι υπεύθυνο για τα πάντα: από το σερβίρισμα των φαγητών έως την καθαριότητα των χώρων εστίασης και το απόθεμα του εστιατορίου.

Μπορεί οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου τμήματος να δουλεύουν για το ξενοδοχείο, ωστόσο προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά στο κομμάτι των γευμάτων και των ποτών.

Τι είναι ο F&B manager

Αρχικά, από την παρουσία και μόνο της λέξης manager, προκύπτει σίγουρα ότι απαιτούνται από τον εργαζόμενο διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, που αποκτά κυρίως από πανεπιστημιακές σπουδές.

Επίσης, αυτές οι αρμοδιότητες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και με τη διαχείριση του προσωπικού, ένα είδος του γνωστού HR manager, είτε πρόκειται για ξενοδοχειακές μονάδες είτε για μεγάλα εστιατόρια.

Τι είναι, λοιπόν, ο F&B manager;

Γυναίκα F&B Manager μιλά στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους σε μια κουζίνα εστιατορίου ξενοδοχείου.

Ο F&B manager ή υπεύθυνος Τροφίμων και Ποτών είναι εκείνος που φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία των εστιατορίων, των μπαρ αλλά και γενικά όλων των επισιτιστικών τμημάτων που μπορεί να διαθέτει μια επιχείρηση (π.χ. καφετέρια, room service, μίνι μπαρ κ.α.).

Τα καθήκοντα που πρέπει να αναλάβει ένας F&B manager είναι αρκετά και περιλαμβάνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φροντίδα, την ομαλή λειτουργία και την επίλυση προβλημάτων και κρίσεων που μπορεί να προκύψουν σε οποιοδήποτε επισιτιστικό τμήμα της επιχείρησης.

Περισσότερα, όμως, σχετικά με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του θα δούμε αμέσως παρακάτω, οπότε συνέχισε την ανάγνωση!

F&B manager – Αρμοδιότητες

Σε αυτούς τους τομείς, δηλαδή τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα πολυτελή εστιατόρια, τα οποία ως επί το πλείστον, απευθύνονται σε τουρίστες, είναι παραπάνω από απαραίτητος ο Food & Beverage (F&B) Manager.

Γιατί, όμως, είναι τόσο απαραίτητος; Τι κάνει ο F&B manager και είναι τόσο σημαντικός για μια ξενοδοχειακή μονάδα;

Οι αρμοδιότητες ενός F&B manager είναι οι εξής:

  • οργάνωση του επισιτιστικού τμήματος ενός ξενοδοχείου,
  • σχεδιασμός και ετοιμασία των μενού σε συνεργασία με τον Executive Chef,
  • διεκπεραίωση όλων των λειτουργιών του τμήματος εντός του προϋπολογισμού που του έχει διατεθεί,
  • προσέλκυση, πρόσληψη, εκπαίδευση και διαχείριση του προσωπικού του τμήματος,
  • υπεύθυνος για όλες τις αποθήκες, τις προμήθειες, τις απογραφές, παρακολουθεί καθημερινά τα κόστη και τα έσοδα και διασφαλίζει πως οι διαδικασίες που ακολουθεί η επιχείρηση συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα (δηλαδή παρακολούθηση και έλεγχος των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων),
  • διαχείριση αιτημάτων των πελατών, εντοπισμός των αναγκών τους και διασφάλιση της μέγιστης δυνατής εξυπηρέτησή τους.

Όπως μπορείς εύκολα να καταλάβεις, το Food and Beverage (F&B) management αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες λειτουργίες για τα ξενοδοχεία, μιας και αυτά πλέον δίνουν τεράστια βάση στο κομμάτι της εστίασης μέσω της άριστης εξυπηρέτησης των πελατών από όλες τις απόψεις.

Ενδεικτικά προαπαιτούμενα προσόντα

Υπεύθυνος τροφίμων και ποτών (food and beverage) κρατώντας χαρτί και στιλό, σε εστιατόριο ξενοδοχείου.

Ένας F&B manager πρέπει να διαθέτει πολλά και διαφορετικά προσόντα και δεξιότητες προκειμένου να ανταποκριθεί σωστά στον ρόλο του, μιας και οι αρμοδιότητές του είναι ποικίλες, όπως είδαμε παραπάνω.

Κάποια ενδεικτικά προαπαιτούμενα προσόντα που πρέπει να έχει για να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του είναι:

  • πτυχίο Τουριστικών Επαγγελμάτων, Hospitality Management ή συναφούς κατεύθυνσης,
  • καλή γνώση 2ης ξένης γλώσσας,
  • γνώση χρήσης Η/Υ, λογισμικών διαχείρισης εστιατορίων, POS,
  • άριστη γνώση και εφαρμογή των προτύπων διαχείρισης τροφίμων,
  • γνώσεις στην εστιατορική τέχνη και σε τεχνικές μπαρ,
  • νοοτροπία προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση πελατών,
  • ανεπτυγμένες ηγετικές ικανότητες, οργανωτικές δεξιότητες και δυνατότητες πρόβλεψης,
  • κατοχή soft skills, όπως: διαχείριση χρόνου, ομαδικό πνεύμα, επικοινωνιακές δεξιότητες, ικανότητα εντοπισμού και επίλυσης προβλημάτων.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δουλειά στον τουρισμό και ειδικά σε αυτή την ειδικότητα, είναι ιδιαίτερα θελκτική και δημοφιλής.

Και αυτό γιατί μπορεί από την αρχική σου θέση και μέσα από την εργασία, την εμπειρία και την αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων, να προοδεύσεις και να εξελιχθείς επαγγελματικά σε πολύ υψηλά πόστα, βελτιώνοντας σημαντικά τη σταδιοδρομία σου.

Food and beverage – Σπουδές

Είναι αρκετά πιθανό, διαβάζοντας αυτό το άρθρο, να σου έχει γεννηθεί μια απορία: ποιες πρέπει να είναι οι σπουδές του F&B manager;

Πριν σου απαντήσουμε, θα πρέπει να τονίσουμε πως ο στόχος των σπουδών για τον τομέα Τροφίμων και Ποτών είναι διπλός:

  • αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και προβλημάτων στις επιχειρήσεις παροχής φιλοξενίας και εστίασης,
  • Εκμάθηση νέων εργαλείων και μεθόδων για την ικανοποίηση των πελατών.

Οι ενδιαφερόμενοι για τον συγκεκριμένο τομέα μπορούν να σπουδάσουν σε ιδιωτικές σχολές ή κολέγια που προσφέρουν μαθήματα για επαγγέλματα φιλοξενίας αλλά και σε πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενο τα τουριστικά επαγγέλματα.

Οι σπουδές με κατεύθυνση τον τουρισμό είναι σχεδόν απαραίτητες. Στη συνέχεια, θα μπορούσε κανείς να εξειδικευτεί στον τομέα Τροφίμων και Ποτών κάνοντας εξειδικευμένα F&B management σεμινάρια και μαθήματα για την απόκτηση πτυχίου.

Ακόμα, υπάρχουν και γενικότερα προγράμματα σχετικά με τη Διοίκηση Φιλοξενίας (Hospitality Management) που θα μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει.

Τι μισθό παίρνει ένας F&B manager;

Food and Beverage manager δίνει οδηγίες σε δύο σερβιτόρους για το πώς να στρώσουν ένα τραπέζι εστιατορίου.

Όπως είπαμε και νωρίτερα, μια θέση F&B manager είναι ελκυστική, δημοφιλής και διαθέτει κύρος, καθώς παίζει σπουδαίο ρόλο στη συνολική λειτουργία ενός εστιατορίου και ενός ξενοδοχείου ευρύτερα.

Οι απαιτήσεις είναι πολλές και διαφορετικές, η ευθύνη είναι μεγάλη και γι’ αυτό ο άνθρωπος που θα καλύψει τη συγκεκριμένη θέση πρέπει να είναι σωστά καταρτισμένος τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, προκειμένου να ελέγχει τα πάντα από την αρχή έως το τέλος.

Το γεγονός ότι η θέση απαιτεί συγκεκριμένες σπουδές, πλούσια προσόντα και δεξιότητες καθώς και το ότι οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης αποτελούν τα δυνατά χαρτιά της χώρας μας συνήθως συνεπάγονται αρκετά ικανοποιητικές αμοιβές, πάνω από τον μέσο όρο, για τους υπεύθυνους Τροφίμων και Ποτών.

Βέβαια, ο μισθός ενός F&B manager ποικίλλει κι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • την εργασιακή εμπειρία του επαγγελματία,
  • τα προσόντα και τις δεξιότητες που κατέχει,
  • το μέγεθος και τη φήμη της επιχείρησης στην οποία εργάζεται,
  • το πλήθος των υπαλλήλων που αποτελούν το τμήμα Τροφίμων και Ποτών (εργαζόμενοι στο μπαρ, σερβιτόροι, βοηθοί σερβιτόρων, σεφ, βοηθοί σεφ κ.λπ.),
  • την τοποθεσία που βρίσκεται η επιχείρηση (π.χ. ένα ξενοδοχείο σε ένα νησί, ειδικά σε τουριστική περίοδο, μπορεί να πληρώνει αρκετά καλύτερα από ένα άλλο στην ηπειρωτική χώρα) κ.α.

Έτσι, ο μισθός ενός F&B manager μπορεί να ξεκινά από τα 700-800 ευρώ (σε μια μικρή, τοπική επιχείρηση, για παράδειγμα) και να φτάνει και σε πολύ υψηλά ποσά άνω των 2000 ευρώ τον μήνα, σε ένα πολύ μεγάλο και δημοφιλές ξενοδοχείο.

Συνήθως, πάντως, οι αμοιβές της συγκεκριμένης θέσης είναι αρκετά καλές.

Τι είναι ο F&B Manager – Επίλογος

Ελπίζουμε μέσα από αυτό το άρθρο να σε βοηθήσαμε να κατανοήσεις τι είναι ο F&B manager, τις αρμοδιότητές του, τα προσόντα και τις σπουδές που πρέπει να έχει, αλλά και σε τι ποσά μπορεί να κυμαίνεται ο μισθός του.

Εάν, λοιπόν, σε ενδιαφέρει να αποκτήσεις τα προσόντα και τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας F&B manager, ρίξε μια ματιά στα εξ αποστάσεως σεμινάρια που προσφέρουμε και διάλεξε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου!

Για να μην ψάχνεις μόνος σου, σου συγκεντρώσαμε εδώ όλα τα σεμινάριά μας που σχετίζονται με τον τουρισμό και που θα αποτελέσουν σπουδαία εφόδια στην προσπάθειά σου να κατακτήσεις μια θέση F&B manager:

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης