Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Ψυχολογία, Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία

Τι είναι η ψυχολογία;

Ψυχολογία είναι η μελέτη του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα του τρόπου που σκέφτεται, που δρα, που αντιδρά και αλληλεπιδρά. Καταπιάνεται με όλες τις μορφές συμπεριφοράς, σκέψεων, συναισθημάτων και κινήτρων που οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά.

Η Ψυχολογία είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος που μελετάται ενδελεχώς στα Πανεπιστήμια ενώ έχει περάσει πλέον και στα σχολεία. Αρχικά συνδέθηκε με τις φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και εξερευνά περιοχές όπως η μάθηση, η μνήμη και η φυσιολογική πνευματική εξέλιξη των παιδιών.

Οι ψυχολόγοι μπορούν να εξειδικευτούν στην ψυχική υγεία, την εκπαιδευτική ψυχολογία και την εργοθεραπεία. Επίσης διαχωρισμός γίνεται σε κλινική, συμβουλευτική, εγκληματολογική ψυχολογία και ψυχολογία της υγείας. Οι ψυχολόγοι συνήθως δεν είναι ιατρικά καταρτισμένοι και ένα μικρό ποσοστό όσων σπουδάζουν ψυχολογία θα εργαστούν με ασθενείς.

Τι είναι η ψυχιατρική;

Ψυχιατρική είναι η μελέτη των προβλημάτων της ψυχικής υγείας, της διάγνωσης τους και της πρόληψης. Οι ψυχίατροι είναι ιατροί με ειδικότητα στην ψυχιατρική. Συχνά συνδυάζουν την θεραπεία περιστατικών με την έρευνα και την τεχνογνωσία. Οι ασθενείς μπορεί να ζητήσουν ψυχιατρική βοήθεια είτε για παθήσεις που εμφανίζονται ξαφνικά, όπως κρίσεις πανικού, παραισθήσεις, σκέψεις για αυτοκτονία, ή για χρόνιες παθήσεις όπως κατάθλιψη, απογοήτευση και αγχώδη διαταραχή. Η μέθοδοι διάγνωσης που χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι συνδυάζουν εργαστηριακές εξετάσεις με ψυχολογικά τεστ.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η Ψυχοθεραπεία διεξάγεται με άτομα, ομάδες ατόμων, ζευγάρια ή οικογένειες. Οι ψυχοθεραπευτές βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το άγχος τους, συναισθηματικά προβλήματα και προβληματικές συνήθειες. Μερικές από τις προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία έχουν να κάνουν με την διαγνωστική θεραπεία συμπεριφορών, ψυχοδυναμικές θεραπείες, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, υπνοθεραπεία και θεραπείες με παιχνίδια ή τέχνες.

Ο Ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι ψυχίατρος, ψυχολόγος ή κάποιος άλλος επαγγελματίας υγείας που έχει ειδικευτεί στην ψυχοθεραπεία. Για παράδειγμα οι ιατρικοί ψυχοθεραπευτές είναι ιατροί με ειδικότητα στην ψυχιατρική που έχουν ειδικευθεί για τρία ή τέσσερα χρόνια στην ψυχοθεραπεία και ασχολούνται με την ψυχοθεραπευτική αγωγή των ασθενών με ψυχικά νοσήματα.

Ενδιαφέροντα Προγράμματα

Προπτυχιακά Προγράμματα

Επιστήμες Ψυχολογίας και Τεχνικές

Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Ψυχολογία

Διδακτορικά Προγράμματα

PhD in Psychology

Επιμορφώσεις

Εισαγωγή στη Συμβουλευτική

Συμβουλευτική για γονείς & εκπαιδευτικούς

Συμβουλευτική για οικογένειες μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες & ατόμων με αναπηρία

Συμβουλευτική διαχείρισης σταδιοδρομίας και καριέρας

Συμβουλευτική Ψυχολογία

Σχολική Συμβουλευτική

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης