Eary Bird


Στις ιδιάζουσες και πρωτόγνωρες συνθήκες που περνά η χώρα και ολόκληρος ο πλανήτης, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι η μόνη διέξοδος για τα δραστήρια άτομα ώστε να παραμείνουν πιστοί στις επιταγές της δια βίου εκπαίδευσης και να εμπλουτίσουν τα πεδία γνώσεών τους.

Έτσι λοιπόν το CEARS προσφέρει έκπτωση 20% σε όλες τις εξ αποστάσεως επιμορφώσεις του και με έναρξη την ίδια μέρα της εγγραφής καθώς και 15% έκπτωση σε όλα τα εξ αποστάσεως προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα για εγγραφές έως 15 Απριλίου.

Δείτε όλα τα προπτυχιακά προγράμματα εδώ

Δείτε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα εδώ

Δείτε όλες τις επιμορφώσεις εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@cears.edu.gr

Σημαντικά Σημεία στο Σχέδιο Νόμου


Στο σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και διατάξεις με βάση τις οποίες:

 1. Τα πτυχία που χορηγούνται από ΑΕΙ της αλλοδαπής γίνονται δεκτά από το ΑΣΕΠ για τον διορισμό των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία εφόσον έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το ΑΤΕΕΝ.
 2. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας συναφούς αντικειμένου με εκπαιδευτικό κλάδο.

Επομένως, όλοι οι πτυχιούχοι του προγράμματος Εκπαιδευτική Ηγεσία, Διοίκηση & Αναδυόμενες Τεχνολογίες του Marconi University έχοντας αναγνώριση από το ΑΤΕΕΝ γίνονται δεκτοί από το ΑΣΕΠ για τον διορισμό τους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2610 240831 ή μέσω email στο info@cears.edu.gr

 

Καθηγητές ΣΔΕ


Ο εκπαιδευτικός οργανισμός CE.A.R.S προφέρει πακέτο επιμορφώσεων για την πλήρη μοριοδότηση καθηγητών ΣΔΕ με έκπτωση 25% για εγγραφές έως 20 Δεκεμβρίου.

Εκπαίδευση & διαχείριση ομάδας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας  (200 ώρες)

Οργάνωση και Λειτουργία Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) (200 ώρες)

Διδακτική και μεθοδολογία στα ΣΔΕ  (200 ώρες)

Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων  (200 ώρες)

Εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων (200 ώρες)

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Προετοιμασία για εξετάσεις πιστοποίησης (300 ώρες)

Τελικά δίδακτρα για όλες τις επιμορφώσεις 790€ για εγγραφές έως 20 Δεκεμβρίου

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ονοματεπώνυμο (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο (προαιρετικό)

Θέμα

Μήνυμα

Καθηγητές ΙΕΚ


Ο εκπαιδευτικός οργανισμός CE.A.R.S προφέρει πακέτο επιμορφώσεων για την πλήρη μοριοδότηση καθηγητών ΙΕΚ με έκπτωση 25% για εγγραφές έως 20 Δεκεμβρίου.

Διδακτική (στο αντικείμενό σας) στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση  (200 ώρες)

Διδακτική (του αντικειμένου σας) (200 ώρες)

Εισαγωγή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση  (100 ώρες)

Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση & Νέες Τεχνολογίες (200 ώρες)

Ο θεσμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ε.Ε (100 ώρες)

Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων  (200 ώρες)

Εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων (200 ώρες)

Τελικά δίδακτρα για όλες τις επιμορφώσεις 790€ για εγγραφές έως 20 Δεκεμβρίου

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ονοματεπώνυμο (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο (προαιρετικό)

Θέμα

Μήνυμα

International Workshop


Locandina_LGT

We are pleased to invite you to the Workshop in Digital Pedagogy for Architecture, hosted by Guglielmo Marconi University, in Rome, on October 8-12, 2018.

It is a great initiative that aims at examining the impact of Smart Technology on the current social, cultural and economic situation and how to adapt successfully to the rapidly changing environment.

Given these points, the workshop aims at: (a) illustrating the impact of digital e-learning technologies on current professions and how to improve educational institutes accordingly; (b) examining emerging capabilities, tools, skills sets and those professions that require ‘new skills’; (c) preparing participants to become future innovation leaders and train them on Smart Technologies.

Should you have any further enquiry visit our website https://www.gmuonline.org/en/news/239-workshop-in-digital-pedagogy-for-architecture

Περί των επικείμενων εξετάσεων στην Ε.Ε.


του κ. Δημήτρη Κτενίδη, ακαδημαϊκού υπεύθυνου για την Υποστήριξη υποψηφίων σε διαγωνισμούς πρόσληψης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Λίγες μέρες πλέον μένουν μέχρι τις εξετάσεις για τους δυο διαγωνισμούς σε επίπεδο διοικητικών υπαλλήλων AD5. Η προετοιμασία των υποψηφίων φτάνει σε λίγο στο τέλος της. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις εξετάσεις, κάθε επιπλέον τεστ εξάσκησης, κάθε πρόσθετη ώρα μελέτης είναι χρήσιμη αφού βγαίνουν συνεχώς νέοι διαγωνισμοί ενώ εξακολουθεί να είναι ανοιχτός εδώ και ενάμιση χρόνο ο διαγωνισμός για συμβασιούχους. Καθώς λοιπόν φτάνουμε στο κατώφλι του εξεταστικού κέντρου, υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες σε κάθε εξέταση που μπορούν να μας δώσουν πρόσθετους πόντους:

Στη λεκτική κατανόηση πρέπει να λύνουμε 3 ασκήσεις κάθε 5 λεπτά. Αν όμως ξεφύγουμε λίγο από αυτό το πλάνο, δεν χρειάζεται να αγχωθούμε. Καθώς σε αυτή τη διαδικασία μας ενδιαφέρει το 50% και μόνο της βαθμολογίας, η στρατηγική μας πρέπει να δώσει έμφαση στο να απαντήσουμε «συνειδητά» στα 8-9 κείμενα, έτσι ώστε να έχουμε σίγουρα σωστά τα 6 ή τα 7. Συνεπώς δεν πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις και την ενέργεια μας για μεγαλύτερα σκορ. Δεν μας χρειάζονται.

Στην αριθμητική κατανόηση πρέπει επίσης να πιάσουμε το 50% χωρίς να μας ενδιαφέρει οποιοδήποτε παραπάνω σκορ. Έχουμε 2 λεπτά για την κάθε άσκηση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να σιγουρευτούμε ότι θα φτάσουμε στη σωστή λύση. Οι περισσότερες ασκήσεις θα περιέχουν ποσοστά. Συνεπώς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν η άσκηση αναφέρεται στη μεταβολή ενός αριθμού, επομένως θα μπούμε στη λογική της αρχικής και της τελικής τιμής και της προσθήκης της μονάδας στο δεκαδικό του ποσοστού πριν το χρησιμοποιήσουμε για τις πράξεις μας.

Στην κατανόηση αφηρημένων εννοιών και σχημάτων πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση του χρόνου μας. Τα λάθη δεν επιτρέπονται και αν αφήσουμε περισσότερα από 60-70 δευτερόλεπτα σε μια άσκηση τότε ενδεχομένως δεν θα προλάβουμε να τις απαντήσουμε όλες εγκαίρως. Σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε κανέναν κανόνα δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη μέθοδο των «δημοφιλέστερων» επιλογών στις εναλλακτικές απαντήσεις για να βρούμε τη σωστή απάντηση.

Τέλος, στο Situational Judgment Test πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά την υπόθεση εργασίας και να απομονώσουμε το πρόβλημα. Η πιο αποτελεσματική ενέργεια συμβάλλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος, βρίσκεται εντός των διαδικασιών του οργανισμού και δεν δημιουργεί καινούργια προβλήματα. Για την λιγότερο αποτελεσματική ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Για να πιάσουμε μεγάλο σκορ πρέπει να ήμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι την ώρα των εξετάσεων. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Αντιθέτως, έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά!

Καλή επιτυχία!

Αλλαγή στα κριτήρια μοριοδότησης Διευθυντών / Υποδιευθυντών ΙΕΚ και ΣΔΕ


Με βάση τις εγκυκλίους με αρ. πρωτ. Κ1/53101,Κ1/53105,  Κ1/53103 και Κ1/53106 όπως αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στις 30-03-2018 αλλάζουν τα κριτήρια μοριοδότησης Διευθυντών και Υποδιευθυντών ΔΙΕΚ και ΣΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα,

Για τους διευθυντές και υποδιευθυντές ΙΕΚ μοριοδοτούνται επιμορφώσεις:

 1. Σε θέματα σχετικά με το θεσμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (0,25 μόρια ανά 50 ώρες με μέγιστο αριθμό μορίων 2)
 2. Στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (0,25 μόρια ανά 50 ώρες με μέγιστο αριθμό μορίων 2)
 3. Στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων (0,25 μόρια ανά 50 ώρες με μέγιστο αριθμό μορίων 2)

Για τους διευθυντές και υποδιευθυντές ΣΔΕ μοριοδοτούνται επιμορφώσεις:

 1. Σε θέματα ΣΔΕ (0,25 μόρια ανά 50 ώρες με μέγιστο αριθμό μορίων 2)
 2. Στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (0,25 μόρια ανά 50 ώρες με μέγιστο αριθμό μορίων 2)
 3. Στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων (0,25 μόρια ανά 50 ώρες με μέγιστο αριθμό μορίων 2)

Καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις ορίζεται η 13η Απριλίου 2018

Επιμορφώσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

 

 

Πρόσληψη στις υπηρεσίες της Ε.Ε


Από τις 8 Μαρτίου ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για προσλήψεις πτυχιούχων όλων των πεδίων. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και το Μάιο θα διενεργηθούν οι εξετάσεις προεπιλογής. Ο οργανισμός μας είναι έτοιμος να σας υποστηρίξει σε όλα αυτά τα στάδια, μέχρι την τελική επιλογή στις Βρυξέλλες. Επειδή υπάρχει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου για να σχεδιάσουμε μαζί σας εγκαίρως το κατάλληλο πρόγραμμα προετοιμασίας.

Δείτε το πρόγραμμα και τις ανοικτές θέσεις εργασίες εδώ https://cears.edu.gr/courses/proslipsi-europaiki-enosi/

Επειγουσα Ανακοίνωση


Την επόμενη Τρίτη 14 Νοεμβρίου το μεσημέρι λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης για προσλήψεις ειδικών στον τομέα της επικοινωνίας.

http://bit.ly/2yKeCxB

Από την Τρίτη 8 Νοεμβρίου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη στελεχών με ειδικότητα τη γραμματειακή υποστήριξη http://bit.ly/2AsEcUe

Από την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για εξειδικευμένα στελέχη στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και της Μακροοικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες (υποβολή αίτησης, υποστήριξη, μεθοδολογία εξετάσεων, συνεντεύξεις) επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Αιτήσεις PhD


Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα διδακτορικά προγράμματα του Marconi University. Προθεσμία υποβολής ερευνητικής πρότασης (proposal) έως 3/11/2017.
 
Πεδία έρευνας:
 
– Clinical and Dynamic Psychology
– General Psychology, Psychobiology and Psychometrics
– Aesthetics and Philosophy of Languages
– Theoretical Philosophy
– Glottology and Linguistics
– General Sociology
– Sociology of Political and Legal Phenomena
– Didactics, Special Pedagogy and Educational Research
– Latin Language and Literature
– Experimental Physics of Fundamental Interactions
– Energy and Environmental Machines and Systems
– Measures
– Industrial Design, Mechanic Constructions and Metallurgy
– Telecommunications
– Information Processing Systems
– Geotechnics
– Construction technology
– Urban and Territorial Planning and Design
– Applied Biology
 

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Εγγραφές με μειωμένα δίδακτρα


Το Πανεπιστήμιο Marconi προκηρύσσει 60 θέσεις με μειωμένα δίδακτρα κατά 12% για εγγραφές την χρονική περίοδο από  15/7/17 έως 11/8/17. Πιο συγκεκριμένα οι θέσεις αυτές αφορούν τα παρακάτω προγράμματα

Η επιλογή θα γίνει με βάση οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια ενώ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα προσμετρηθεί  και η επαγγελματική εμπειρία

Το Marconi μένοντας αμετακίνητο στην στρατηγική του για συνδυασμό ποιοτικών και προσιτών σπουδών και αποδεικνύοντας έμπρακτα για άλλη μια φορά την κατανόησή του στις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας φοιτητής προκειμένου να διευρύνει τις γνώσεις του και να διεκδικήσει ένα καλύτερο καλύτερο μέλλον για τον ίδιο, προχωράει στην προκήρυξη των παραπάνω θέσεων. Η παγκόσμια φήμη και αναγνώριση που χαίρει το Marconi σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα, αποτελούν εχέγγυο για την επιτυχημένη ανέλιξη κάθε αποφοίτου. Ειδικά στη χώρα μας με την δυναμική παρουσία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τα αναγνωρισμένα προγράμματά του και τις υποτροφίες προς όλους τους Έλληνες φοιτητές χωρίς διαχωρισμούς και κατατάξεις, το Marconi είναι η σωστή επιλογή για αυτόν που θέλει να ξεκινήσει τις σπουδές του σε επίπεδο Bachelor, για αυτούς που θέλουν να εξειδικευτούν σπουδάζοντας σε ένα από τα Master και τέλος για όποιον θέλει να τελειοποιήσει τις ακαδημαϊκές του γνώσεις αποκτώντας δίπλωμα Phd.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας στο info@cears.edu.gr

Ανακοίνωση


Την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου ώρα 1μμ λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης για πρόσληψη στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατηγορία AST3 – Finance (βοηθητικό προσωπικό – Χρηματοοικονομικά).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο του ακαδημαϊκού μας προγράμματος «Υποστήριξη υποψηφίων σε διαγωνισμούς πρόσληψης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κ. Δημήτριο Κτενίδη (ktenidis@cears.edu.gr)

Προκήρυξη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε διάφορες κατηγορίες


Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία επιλογής προσωπικού (EPSO) ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου 2017 την διαδικασία για την επιλογή υπαλλήλων σε όλες τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όπως διαφαίνεται, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες προτίθενται να προσλάβουν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων αυτού του εργασιακού στάτους λόγω της ευελιξίας των εν λόγω διαδικασιών και του σχετικά χαμηλότερου μισθολογικού κόστους για αυτές. Ωστόσο, κάθε υπάλληλος ορισμένου χρόνου έχει τη δυνατότητα να μονιμοποιηθεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να προαχθεί και να επιτελέσει μια λαμπρή καριέρα! Δεν υπάρχει προς το παρόν καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης, επειδή η συγκεκριμένη διαδικασία τρέχει χωρίς προδιαγεγραμμένο χρονικό ορίζοντα (open ended).

ee

Αυτή η προκήρυξη απευθύνεται σε κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας από 21 έως 65 ετών και εξειδικευμένους ή εκπαιδευμένους σε μια ή περισσότερες διαφορετικές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, η επιλογή θα γίνει για τα ακόλουθα εργασιακά προφίλ:

  • Χρηματοοικονομικά (Finance FG II, FG III, FG IV)

  • Διαχείριση έργων (Project Management FG III, FG IV)

  • Γραμματειακή υποστήριξη (Secretaries / Clerks FG II)

  • Διοίκηση και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων (Administration / HR FG II, FG III, FG IV)

  • Επικοινωνία (Communication FG III, FG IV)

  • Πολιτικές υποθέσεις / πολιτικές της ΕΕ (Political Affairs / EU Policies FG III, FG IV)

  • Δίκαιο (Law FG III, FG IV)

  • Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (Information and Communication Technology FG III, FG IV)

Οι κατηγορίες FG II, FG III και FG IV αναφέρονται σε διαφορετικά επίπεδα στην εργασιακή κλίμαkα, τα οποία αφορούν τις ανατιθέμενες αρμοδιότητες και το μισθολογικό επίπεδο. Έτσι, ένας υπάλληλος κατηγορίας FG II επιτελεί σχεδόν αποκλειστικά βοηθητικές εργασίες ενώ ένας υπάλληλος κατηγορίας FG IV έχει έναν σαφή επιτελικό ρόλο. Οι απαιτούμενες ελάχιστες προϋποθέσεις για κάθε εργασιακή κλίμακα είναι οι εξής:

 • Ολοκληρωμένη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (που βεβαιώνεται με σχετικό δίπλωμα) ή

 • Ολοκληρωμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με δίπλωμα που δίνει πρόσβαση σε μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και 3 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας ή

 • Όπου απαιτείται ανά υπηρεσία, συγκεκριμένη επαγγελματική εξειδίκευση ή αντίστοιχη επαγγελματική εμπειρία

 • Ολοκληρωμένες πανεπιστημιακές σπουδές τουλάχιστον τριετούς φοίτησης (που βεβαιώνονται με σχετικό δίπλωμα) ή

 • Όπου απαιτείται ανά υπηρεσία, συγκεκριμένη επαγγελματική εξειδίκευση ή αντίστοιχη επαγγελματική εμπειρία

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο του ακαδημαϊκού μας προγράμματος «Υποστήριξη υποψηφίων σε διαγωνισμούς πρόσληψης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κ. Δημήτριο Κτενίδη (ktenidis@cears.edu.gr) ή να εγγραφείτε στο σχετικό πρόγραμμα.

 

Επιμορφώσεις για Φιλόλογους


Πρωτότυπο βιωματικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών στην αγγλική γλώσσα. Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα μάθησης,δεν έχουν μόνο δυσκολίες στην ελληνική γλώσσα, αλλά και στην αγγλική. Το CEARS παρέχει ένα πρωτοποριακό και πρακτικό σεμινάριο διδακτικής αγγλικών σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες/δυσλεξία.

Η επιμόρφωση είναι εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, με πλούσιο υλικό αξιολόγησης και αποτελεσματικής παρέμβασης για τους εκπαιδευτικούς της Αγγλικής γλώσσας. Ο επιμορφούμενος με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα αποκτήσει ένα μεγάλο εφόδιο και δυσεύρετο προσόν στο βιογραφικό του. Επιπλέον, θα αποκτήσει πιστοποίηση και μοριοδότηση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης (ΙΕΚ,ΚΕΚ,ΙΝΕΔΙΒΙΜ,κ.λπ).

Η παρόν επιμόρφωση λύνει πολλά από τα προβλήματα των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών στην αγγλική γλώσσα,αφού παρέχει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου που ταλανίζει τους μαθητές. Παρέχεται πλούσιο υλικό με φύλλα εργασίας, τεστ αξιολόγησης, έντυπα ανίχνευσης μαθησιακών δυσκολιών και ακουστικό υλικό. Επίσης, παρουσιάζονται μελέτες περίπτωσης,στις οποίες θα κληθούν να παρέμβουν οι συμμετέχοντες με εργασίες και workshops. Αντιστοιχεί σε 250 ώρες συμβατικής παρακολούθησης και μελέτης.

Πρόκειται για βιωματική  επιμόρφωση Διδακτικής της γλώσσας για παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς της γενικής και της ειδικής αγωγής.

Η επιμόρφωση αυτή λύνει πολλά από τα προβλήματα των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών,αφού παρέχει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου που ταλανίζει τους μαθητές. Παρέχεται πλούσιο υλικό με φύλλα εργασίας, τεστ αξιολόγησης και έντυπα ανίχνευσης μαθησιακών δυσκολιών. Επίσης, παρουσιάζονται μελέτες περίπτωσης,στις οποίες θα κληθούν να παρέμβουν οι συμμετέχοντες με εργασίες και workshops.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση των συμμετεχόντων σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και η καλλιέργεια και ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους.

Ειδικότερα, η προσέγγιση σύγχρονων αρχών και τεχνικών της επικοινωνιακής μεθόδου διδασκαλίας σε άτομα διαφορετικές επικοινωνιακές, συναισθηματικές και μαθησιακές ανάγκες, ατομικούς ρυθμούς μάθησης, δεξιότητες ή πολιτισμικές αναφορές (θρησκεία, έθιμα, συνήθειες, αξίες κλπ).

Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν καθηγητή ο οποίος διδάσκει ένα γλωσσικό μάθημα (διδασκαλία μητρικής γλώσσας, διδασκαλία ξένων γλωσσών) είναι να μπορέσει να συμβάλλει αποτελεσματικά στο να αποκτήσουν οι μαθητές του τις αναγκαίες γλωσσικές επικοινωνιακές ικανότητες και να είναι σε θέση να καλύψουν αποτελεσματικά τις επικοινωνιακές τους ανάγκες.

Το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς γλωσσικών μαθημάτων τόσο θεωρητικές κατευθύνσεις όσο και πρακτικές προτάσεις μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα για τον προγραμματισμό της διδασκαλίας του. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

 • Να περιγράφουν τα ειδικά χαρακτηριστικά του πλαισίου ενός μαθήματος
 • Να διατυπώνουν αποτελεσματικά τους ειδικούς σκοπούς μιας ενότητας
 • Να προγραμματίζουν και να εισάγουν μια επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα στο μάθημα τους
 • Να συντάσσουν ένα σχέδιο μαθήματος για μια μονόωρη ή δίωρη γλωσσική διδασκαλία

Νέα συνεργασία


Ο οργανισμός μας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη συνεργασίας με τον κ. Δημήτριο Κτενίδη, ο οποίος ασχολείται με την απασχόληση στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2005 και συμμετέχει σε επιτροπές απασχόλησης και διακυβέρνησης τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η στρατηγική αυτή συνεργασία συνάφθηκε με στόχο την υποστήριξη υποψηφίων σε διαγωνισμούς πρόσληψης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης έχει ήδη δημιουργηθεί ένα καινοτόμο, πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, διάρκειας 200 ωρών, υποστήριξης υποψηφίων σε διαγωνισμούς πρόσληψης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παρακάτω παρατίθεται μία σύντομη συνέντευξη με τον κ. Κτενίδη για να κάνουμε μια πρώτη γνωριμία τόσο με τον ίδιο, όσο και με το πρόγραμμα.

 

Κύριε Κτενίδη, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι νέο στην Ελλάδα. Τι ακριβώς αφορά;

Το πρόγραμμα αυτό είναι πράγματι νέο και καινοτόμο. Δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο εκπαιδευτικό οργανισμό και συνεπώς το CEARS είναι πρωτοπόρος στην ικανοποίηση μια σημαντικής εκπαιδευτικής ανάγκης. Τα θεσμικά όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ευρώπη, σε ότι αφορά τους υπαλλήλους που απασχολούν. Κάθε χρόνο διενεργείται πληθώρα από διαδικασίες πρόσληψης για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Εμείς εξηγούμε στον κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα βήματα, από το πώς να αναζητήσει τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας και να υποβάλλει αίτηση μέχρι να φτάσει στην τελική συνέντευξη. Σε αυτό το πρόγραμμα αναλύουμε τα πρώτα στάδια της επιλογής και σε ένα μεταγενέστερο θα εξετάσουμε τις τελικές δοκιμασίες.

Υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό;

Η προετοιμασία των υποψηφίων για συμμετοχή στους διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί βασικό πρόγραμμα μεγάλων εκπαιδευτικών οργανισμών σε όλη την Ευρώπη, δημόσιων και ιδιωτικών. Ενδεικτικά αναφέρω την περίφημη Γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ecole Nationale dAdministration), η οποία προσφέρει ένα παρόμοιο πρόγραμμα μεγάλης διάρκειας και ισχυρίζεται ότι όποιος το ακολουθήσει αυξάνει κατά 8 φορές τις πιθανότητες του να προσληφθεί! Συνεπώς, υπάρχει η ανάγκη επιμόρφωσης πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Γιατί κάποιος πρέπει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι ένα από τα προγράμματα του εξωτερικού;

Πρώτα από όλα το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μόνο που παρέχεται στην ελληνική γλώσσα. Έτσι κάθε πληροφορία θα είναι άμεσα κατανοητή σε όλους τους συμμετέχοντες, ακόμη και αν μερικές έννοιες είναι πολύπλοκες ή σύνθετες. Τα πρώτα στάδια των διαγωνισμών πρόσληψης διενεργούνται στη μητρική γλώσσα των υποψηφίων. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η ανάλυση τους στα ελληνικά. Επιπλέον, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των διαγωνιστικών διαδικασιών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τα τέλη του 2016. Μέσα από τη συνεχή εξάσκηση και την επίλυση προβλημάτων, οι υποψήφιοι θα είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Τέλος, το κόστος του προγράμματος είναι πολύ χαμηλό και αποτελεί προσφορά του οργανισμού μας στους υποψηφίους που θα εγγραφούν στον πρώτο κύκλο που ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2017.

 

Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία στις διαδικασίες πρόσληψης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Παρακολουθώ τις διαδικασίες αυτές με προσωπικό ενδιαφέρον από το 2005. Φυσικά από τότε έχουν επέλθει πολλές και σημαντικές αλλαγές. Έχω συμμετάσχει με επιτυχία σε διαγωνισμούς πρόσληψης και έχω εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου είχα μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα να αξιολογώ τις αιτήσεις των υποψηφίων για συγκεκριμένους διαγωνισμούς. Επομένως, έχω πλήρη γνώση για το τι απαιτείται και τι χρειάζεται να κάνει και να ξέρει ένας υποψήφιος για να έχει σημαντικές πιθανότητες πρόσληψης. Σε ότι αφορά την εκπαίδευση γενικότερα, είμαι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, έχω σχεδιάσει και διδάξει προγράμματα που αφορούν τις ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες από τις δημόσιες υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως είναι μια μεγάλη πρόκληση καθώς νιώθω την ευθύνη να πάρω από το χέρι και να φτάσω στην επιτυχία όσους πραγματικά θέλουν να πετύχουν σημαντικά πράγματα στη ζωή τους.

 

Γιατί είναι καλό για κάποιον να εργαστεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η εμπειρία της εργασίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε μόνιμη είτε σε προσωρινή βάση, είναι πραγματικά μοναδική. Οι συνθήκες εργασίας είναι άριστες. Η εργασία για κάθε υπάλληλο είναι απόλυτα συγκεκριμένη και καθορισμένη. Το εργασιακό καθεστώς είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει τις συνθήκες οικογενειακής αρμονίας των υπαλλήλων. Οι αμοιβές είναι ιδιαίτερα υψηλές και μέσω του ευέλικτου συστήματος προαγωγών, διαρκώς αυξανόμενες. Σε κάθε υπάλληλο παρέχονται σημαντικές δυνατότητες επαγγελματικής ανάπτυξης, εξειδίκευσης και εκπαίδευσης. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό το λόγο, ο ανταγωνισμός για κάθε θέση είναι μεγάλος.

 

Τελειώνοντας, τι θα έχει αποκομίσει κάθε εκπαιδευόμενος στο τέλος του προγράμματος;

Με την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος κάθε εκπαιδευόμενος θα λάβει τη σχετική πιστοποίηση από τον οργανισμό μας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα μπορεί να συμμετάσχει σε κάθε διαγωνισμό που τον αφορά με πολλές αξιώσεις και πιθανότητες επιτυχίας. Θα ξέρει πώς να αναζητά τις θέσεις εργασίας που τον ενδιαφέρουν, πώς να υποβάλλει την αίτηση, τι να περιέχει το βιογραφικό του, πώς να είναι απόλυτα έτοιμος στα πρώτα στάδια επιλογής. Θα είμαστε κοντά σε κάθε εκπαιδευόμενο και μετά τη λήξη του προγράμματος για να λύσουμε κάθε απορία και να τον υποστηρίξουμε μέχρι την τελική του επιτυχία. Ο εκπαιδευόμενος δεν θα νιώσει μόνος του. Ο αγώνας μας θα είναι κοινός! Όποιος έχει όνειρα και φιλοδοξίες για μια καλύτερη εργασιακή και συνεπώς και προσωπική ζωή θα έχει πλέον πολλές πιθανότητες να τα εκπληρώσει!

 

Ποιοτική έρευνα VS ποσοτική έρευνα


Γιατί επιλέγουν οι ερευνητές την ποιοτική έρευνα / με ποιο τρόπο την διεξάγουν

123Ο όρος έρευνα στην καθημερινότητα μας συνδέεται με πολλά αντικείμενα εφαρμογής. Περιλαμβάνει την αναζήτηση πληροφοριών και την αναζήτηση νέας γνώσης προς την επίλυση κάποιου προβλήματος.

Ο όρος επιστημονική έρευνα  βασίζεται σε πειραματική μέθοδο, ή την επαλήθευση υποθέσεων που πολλές φορές διενεργείται με τέτοιον τρόπο όπου οι όποιες επιβεβαιώσεις έπονται στη συνέχεια.

Η ποιοτική έρευνα στοχεύει στην διερεύνηση και κατανόηση σε βάθος των κοινωνικών φαινομένων. Ο ερευνητής με την ποιοτική έρευνα απαντάει σε ερωτήματα που σχετίζονται με το «Γιατί;» και το «Πώς;» των φαινομένων αυτών. Η ποιοτική προσέγγιση αποτελεί μια κατά βάση διερευνητική (exploratory) μέθοδο.

Με την ποιοτική έρευνα ερευνούνται σε βάθος αναπαραστάσεις, στάσεις, αντιλήψεις, κίνητρα, καθώς και δεδομένα της συμπεριφοράς των ατόμων. Στόχος της ποιοτικής διερεύνησης είναι η ολιστική κατανόηση μιας στάσης ή μιας συμπεριφοράς αλλά η ολιστική κατανόηση διερευνώντας την εμπειρία των ατόμων και τα υποκειμενικά νοήματα που τη συγκροτούν.

Η ποσοτική έρευνα αναφέρεται στη συστηματική διερεύνηση φαινομένων με στατιστικές μεθόδους και αριθμητικά δεδομένα. Χρησιμοποιείται συνήθως αντιπροσωπευτικό δείγμα παρατηρήσεων επιδιώκοντας τα αποτελέσματα να γενικευτούν στον ευρύτερο πληθυσμό. Η συλλογή δεδομένων με ερωτηματολόγια, κλίμακες κ.λ.π

Πίνακας : Διαφορές ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας.

Πίνακας : Διαφορές ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας.

Βήματα διεξαγωγής ποιοτικής έρευνας

Ο ερευνητικός σχεδιασμός ποιοτικής έρευνας περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

 • Προσδιορισμός του ερευνητικού σκοπού – φαινομένου και των στόχων της έρευνας.
 • Βιβλιογραφική επισκόπηση για αναζήτηση συναφών ερευνών ή ευρημάτων.
 • Επεξεργασία των θεωρητικών προσεγγίσεων.
 • Διατύπωση ερευνητικών ερωτημάτων.
 • Επιλογή μιας ή περισσότερων μεθόδων παραγωγής δεδομένων.
 • Κατάλληλη προετοιμασία για την πρόσβαση στην ερευνητική περιοχή.
 • Επιλογή στρατηγικής δειγματοληψίας ποιοτικής έρευνας.
 • Εκτίμηση πρακτικών ζητημάτων και ενδεχόμενων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.
 • Επιλογή των τρόπων ανάλυσης δεδομένων.
 • Πρακτικές βλέψεις για το είδος της θεωρητικής μορφής την οποία θα λάβουν τα αποτελέσματα.
 • Σκέψεις για τους τρόπους δημοσιοποίησης των ερευνητικών ευρημάτων.

Οι ερευνητές καλούνται να αναμετρηθούν με τις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Το εναλλασσόμενο σύγχρονο περιβάλλον που διαδραματίζεται σήμερα με την επέκταση και το έντονο ύφος των κοινωνικών φαινομένων (μετανάστευση, προσφυγικό, φτώχεια, ανεργία, προκαταλήψεις, παιδική κακοποίηση κ.λ.π) έχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης και εγκαθίδρυσης ιδεών των νέων ποιοτικών ευρημάτων.

Οι ερευνητές οφείλουν να φροντίσουν τα αποτελέσματα της έρευνας να δώσουν την πραγματική διάσταση των φαινομένων αυτών ώστε να αποτελέσουν η εναρκτήριος προς μελέτη υποκειμένων για την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτών.

Νομικού Πηνελόπη MSc.

Μεθοδολογία ποιοτικής έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες

Η εκπαίδευση αφορά φοιτητές-τριες –επιστήμονες και στελέχη ιδιωτικού και δημοσίου ώστε να σχεδιάζουν και να εκπονούν επιστημονικές εργασίες, που να αποτυπώνουν είτε βιβλιογραφικές έρευνες επισκόπησης είτε εμπειρικές έρευνες με χρήση ποιοτικών μεθόδων.

Πρέπει να λέμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης;


other_icon86-600x182Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες αναπολώ τη χαρά που μου έδινε το δώρο του Άγιου Βασίλη κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Να, σαν τώρα δα το θυμάμαι: « Αναστασία,έλα, ο Άγιος Βασίλης σου έφερε δώρο!». Και χαιρόμουν τόσο πολύ! Ακόμα και σήμερα ως ενήλικη περιμένω το δώρο του Άη Βασίλη και πιστεύω σε αυτόν, γι’ αυτό είμαι ευγνώμων και ευτυχισμένη.

Στενοχωριέμαι όμως, όταν ακούω μικρά παιδάκια να υποστηρίζουν με μια ψυχραιμία και ψυχρότητα τη μη ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Τους το είπε, λένε, η δασκάλα τoυς ή η μαμά τους ή κάποια θεία: «Δεν υπάρχει, είναι παραμύθια!».

Και όμως! Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης! Υπάρχει και για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες, για όλον τον κόσμο. Βρίσκεται στην ανθρώπινη ψυχή, στην ευαισθησία και την ανθρωπιά, σε μια καλή πράξη, μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο… Ειδικά τα παιδιά με την αθωότητα και τη χαρούμενη διάθεση που τα διακρίνει έχουν ανάγκη την πίστη στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, αρχικά ως τη μορφή, όπως τη γνωρίζουν οι άνθρωποι από τα παλιά χρόνια, που τους φέρνει το δώρο των Χριστουγέννων. Έπειτα, έχουν ανάγκη να πιστέψουν και στο πνεύμα του Άγιου Βασίλη με τις μορφές με τις οποίες αυτό παρουσιάζεται σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Έτσι, είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν για τον «κύριο με την άσπρη γενειάδα και τα κόκκινα ρούχα» πως, ναι μεν υπάρχει κάπου στη Λαπωνία και φέρνει δώρα,αλλά ταυτόχρονα Άγιος Βασίλης μπορεί να γίνει για λίγο και ένας συνάνθρωπός τους, ο μπαμπάς τους, ακόμη και τα ίδια όταν μεγαλώσουν! Και αυτό οι γονείς και οι δάσκαλοι οφείλουν να το εξηγήσουν έτσι στα παιδιά και κυρίως στην ηλικία που αρχίζουν να πηγαίνουν σχολείο,ώστε να μπορούν και τα ίδια να απαντήσουν και να εξηγήσουν σε κάποιον που θα τους παρουσιάσει την εκδοχή της ανυπαρξίας του Άη Βασίλη ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ναι, λοιπόν! Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης και αυτό βροντοφωνάζουμε στα παιδιά, καθώς και στα δύσπιστα «μεγάλα παιδιά». Καλές γιορτές!

Αναστασία Καστανά

Φιλόλογος MAEd

Τα 8 στάδια μιας δειγματοληπτικής έρευνας


Η δειγματοληπτική έρευνα είναι πολύ σημαντική στις μέρες και αρκετά εφαρμοσμένη διότι είναι δύσκολο να εξετάσουμε στο σύνολο του πληθυσμού. Παρέχει ταχύτητα και δίνεται η δυνατότητα να μελετηθούν περισσότερα χαρακτηριστικά της εξεταζόμενης ομάδας με ακρίβεια διότι μειώνονται τα σφάλματα τα παρατήρησης.

Η δειγματοληψία είναι η τεχνική επιλογής ενός μέρος του πληθυσμού.

Ο πληθυσμός είναι τα άτομα μιας προς μελέτη ομάδας που θέλει να προσεγγίσει η έρευνα.

Το δείγμα είναι το υποσύνολο του πληθυσμού, το οποίο είναι αντιπροσωπευτικό, επαρκή αριθμητικά σαν να αποτελεί μια μικρογραφία του πραγματικού πληθυσμού.

Η επιλογή του δείγματος στηρίζεται σε κάποιες συγκεκριμένες μέθοδοι που στηρίζονται στην «τύχη». Βασικές μέθοδοι είναι οι εξής:

1%ce%b1

 

Ο σχεδιασμός μιας δειγματοληπτικής έρευνας περιλαμβάνει οχτώ στάδια:

 1. Επιλογή προβλήματος για την διεξαγωγή έρευνας
 2. Ορισμός ερευνητικών ερωτημάτων –υποθέσεων
 3. Εκλογή ερευνητικής στρατηγικής και χαρακτηριστικών του ερευνώμενης ομάδας
 4. Επιλογή μεθοδολογίας δειγματοληψίας
 5. Επιλογή δεδομένων, είδη δειγμάτων, τυχαίοι αριθμοί, εκπόνηση και συμπλήρωση ερωτηματολογίου
 6. Μέθοδοι στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων της έρευνας
 7. Εκπόνηση ερευνητικών αναφορών για να συγκριθούν με τα καινούρια ευρήματα.
 8. Επεξεργασία των αποτελεσμάτων της έρευνας και ανάληψη πρωτοβουλιών.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι δειγματοληπτικές έρευνες περιλαμβάνουν ένα ερωτηματολόγιο  το οποίο χορηγείται με τους εξής βασικούς τρόπους :

 • Αυτό συμπλήρωση
 • Πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη
 • Τηλεφωνική συνέντευξη

Από τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων συλλέγονται δεδομένα  από αντιπροσωπευτικά δείγματα τα οποία στη συνέχεια εξετάζονται ώστε να διεξάγουν τα ανάλογα συμπεράσματα που αναμένονται ή καινούρια που δεν είχαν προβλεφθεί.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι έρευνες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Τις συναντούμε στην τηλεόραση, στην εργασία μας, σε μια αγορά ενός προϊόντος. Άλλες φορές τα αποτελέσματα μας ενδιαφέρουν και άλλοτε τα προσπερνάμε αφήνοντας όμως κάποιο συμπέρασμα.

Ο ερευνητής επιπλέον παίζει σημαντικό ρόλο στην ερευνητική διεργασία. Η προσωπικότητα του, οι σκέψεις του, οι σκοποί του, τα αισθήματά του, η εθνικότητά του, η φυλετική του ιδιαιτερότητα, η κοινωνική του τάξη, το φύλο του, οι προσωπικές του προτιμήσεις, η θρησκεία του, η εργασιακή του εμπειρία, το οικογενειακό του παρελθόν, η εκπαίδευσή του εναποθέτουν επιρροές στην έρευνά του.

Έτσι λοιπόν στο συγκριμένο διφορούμενο περιβάλλον με τα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα που πλήττουν την καθημερινότητα μας (μετανάστευση, προσφυγικό, ανεργία , επαγγελματική κακοποίηση, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) ο ερευνητής καλείται με τα εφόδια του και τις γνώσεις που έχει αποκτήσει για την μεθοδολογία των δειγματοληπτικών ερευνών καλείται να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα ερωτήματα και να προσφέρει νέα γνώση.

Νομικού Πηνελόπη ΜSc

Η δειγματοληπτική έρευνα και η πρακτική της

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κοινωνικούς επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές και σκοπεύει να δείξει αναλυτικά τον τρόπο διεξαγωγής μια δειγματοληπτικής έρευνας, τι ερωτήματα θα θέσει και πώς, ποια μέθοδο θα ακολουθήσει και με ποιον τρόπο θα συλλέξει τα δεδομένα του.

Βασικά Χαρακτηριστικά αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας


Βασικά Χαρακτηριστικά:

Αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο η ομάδα συναντιέται. Τα μέλη κάθε ομάδας έχουν επιλεγεί ώστε να συμμετέχουν σε ομάδα η έχουν ερωτηθεί επίσης. Είναι απαραίτητο για τα μέλη της ομάδας να γνωρίζονται ώστε να είναι ένα ενιαίο (αρμονικό) σύνολο που δουλεύει αποτελεσματικά.

Διαχείριση / Συντονισμός:

 • Επιλογή προσώπων ως μέλη της ομάδας με διαφορετικές ικανότητες
 • Να ληφθεί υπόψη ένα μεγάλο εύρος βασικών γνώσεων
 • Να ληφθεί υπόψη ένα μεγάλο εύρος προσωπικοτήτων
 • Βοήθεια στα μέλη της ομάδας ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους
 • Να δοθεί στα μέλη της ομάδας χρόνος ώστε να ενισχυθεί η ενότητα και η συνοχή της ομάδας και να σκεφτούν πάνω στη διαχείριση της

Βασικά Χαρακτηριστικά:

Τα μέλη της ομάδας ενημερώνονται για τους στόχους και τους σκοπούς της εργασίας τους. Αλληλεπιδρούν γιατί αντιλαμβάνονται ότι όλοι δουλεύουν για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Διαχείριση / Συντονισμός:

 • Ακριβής προσδιορισμός της εργασίας
 • Αναγνώριση των διαθέσιμων πόρων
 • Δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος
 • Ενημέρωση των μελών της ομάδας για το ρόλο τους ως ανθρώπινο δυναμικό

Βασικά Χαρακτηριστικά:

Τα μέλη της ομάδας υιοθετούν ρόλους και σχηματίζουν τη δομή.Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο. Τα μέλη της ομάδας μπορούν να πειραματίζονται και να παίρνουν μέρος σε παιγνίδια δύναμης η μπορούν ακόμα να έρθουν και σε σύγκρουση. Μπορεί να υπάρχει σύγκρουση προσωπικοτήτων, ασυμβατότητα χαρακτήρων η ακόμα και ανταρσία ενάντια στον αρχηγό τους.

Διαχείριση / Συντονισμός:

 • Επιτρέπεται στα μέλη μιας ομάδας να διαλέξουν οι ίδιοι τους ρόλους τους
 • Προσφέρουμε στα μέλη αρκετό χρόνο για αυτό
 • Ενθαρρύνουμε τα μέλη της ομάδας να δουλεύουν μαζί
 • Σκέψεις για την χρησιμοποίηση δραστηριοτήτων για το «χτίσιμο» της ομάδας
 • Εάν είναι απαραίτητο διευκρινίζουμε το έργο. Χρησιμοποιούμε έναν άλλο καθηγητή ως μεσολαβητή

Βασικά Χαρακτηριστικά:

Σε αυτό το στάδιο η ομάδα γίνεται σταθερή και ισορροπημένη. Τα μέλη της ομάδας θεσμοθετούν κανόνες και διαδικασίες οι οποίες τους επιτρέπουν να δουλεύουν μαζί. Συμφωνούν για τους ρόλους του καθενός μέσα στην ομάδα. Οι εργασίες ομαδοποιούνται και η συνοχή της ομάδας συγκροτείται.

Διαχείριση / Συντονισμός:

 • Αναγνώριση των διαφορετικών ρόλων μέσα στην ομάδα
 • Αποδοχή των ξεχωριστών αντικειμενικών στόχων
 • Ενθάρρυνση των μελών της ομάδας ώστε να εξετάσουν και να αναθεωρήσουν την δραστηριότητα τους
 • Επιβεβαίωση της αποδοτικότητας και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ομάδας
 • Έπαινος της ομάδας ως μονάδα αλλά και του κάθε μέλους ξεχωριστά

Βασικά Χαρακτηριστικά:

Αυτό είναι το παραγωγικό στάδιο. Τα μέλη δουλεύουν σε ομάδα και φέρουν εις πέρας το έργο τους. Ατομικές συνεισφορές θέτονται μαζί και η δουλειά διαιρείται. Δια μέσου της συνεργασίας και της συμμετοχής η ομάδα εργάζεται ώστε να επιτύχει τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Διαχείριση / Συντονισμός:

 • Βεβαιωθείτε ότι είναι διαθέσιμη επαρκής ποσότητα πόρων
 • Επίβλεψη της επίτευξης των στόχων
 • Προσφορά εποικοδομητικής ανατροφοδότησης
 • Επιτρέπουμε τα μέλη της ομάδας να οργανώσουν τη δουλειά τους εάν και εφόσον δεν λαμβάνουν χώρα κρίσιμα προβλήματα
 • Επιδοκιμάζουμε την εργασία των μελών. Αποφεύγουμε να κάνουμε την δουλειά τους

Βασικά Χαρακτηριστικά:

Αυτό δεν είναι ένα ξεχωριστό στάδιο, αλλά μπορεί να συντελεσθεί οποτεδήποτε. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της η ομάδα είναι δυναμική και όχι στατική. Υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν αλλαγές εντός της ομάδας όσον αφορά τα μέλη της η ακόμα και την εργασία.

Διαχείριση / Συντονισμός:

 • Επιτρέπουμε την ομάδα να κάνει αλλαγές εάν είναι απαραίτητο
 • Πληροφορούμαι την ομάδα εάν οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων
 • Εάν είναι απαραίτητο δίδεται βοήθεια στα μέλη της ομάδας ώστε να μεταβάλουν την διαδικασία
 • Εάν πρόκειται να αλλάξει η σύνθεση της ομάδας, επιτρέψτε στην ομάδα να οργανωθεί εκ νέου

Βασικά Χαρακτηριστικά:

Αυτό είναι το τελικό στάδιο. Η ομάδα φέρει εις πέρας την εργασία της. Ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας και ύπαρξης της ομάδας έχει περατωθεί και η ομάδα θα πρέπει να διαλυθεί. Η διάρκεια ζωής της ομάδας θα πρέπει επισήμως να τερματιστεί.

Διαχείριση / Συντονισμός:

 • Επίσημη βεβαίωση ότι η δουλειά της ομάδας έχει πραγματοποιηθεί
 • Επιδοκιμάζουμε την ομάδα για την επίτευξη των στόχων της
 • Διευκολύνουμε την ομάδα ώστε να σκεφτεί πάνω στη διαδικασία και στα προϊόντα που παράγονται από αυτή
 • Αναγνωρίζουμε τα μαθήματα που έχουν διδαχθεί για την εργασία, για τα μέλη της ομάδας και για τα αποτελέσματα

Περιγραφή των ρόλων της ομάδας

Ρόλοι της ομάδας ΣυνεισφοράΕπιτρεπόμενη αδυναμία
ΕπινοητήςΔημιουργικός, ευρηματικός και ευφάνταστος, ανορθόδοξος. Επίλυση δύσκολων προβλημάτωνΑγνοεί τα επουσιώδη. Αρκετά προκατειλημμένος ώστε να επικοινωνήσει αποτελεσματικά
Διερευνητής πόρων Εξωστρεφής, ενθουσιώδης, επικοινωνιακός. Ερευνά ευκαιρίες. Αναπτύσσει επαφέςΥπεραισιόδοξος. Χάνει το ενδιαφέρον του όταν ο αρχικός ενθουσιασμός έχει περάσει
ΣυντονιστήςΏριμος, σίγουρος, ένας καλός καθοδηγητής. Κάνει διακριτούς τους στόχους, προωθεί τις λήψεις αποφάσεων και αναθέτει σωστά εργασίες.Μπορεί να θεωρηθεί ότι χειραγωγεί. Μετατοπίζει προσωπική δουλειά.
ΔιαμορφωτήςΠροκαλεί σε αναμέτρηση, δυναμικός, αντλεί ικμάδα από την πίεση. Έχει την ώθηση και το κουράγιο να υπερπηδά εμπόδια.Έχει ροπή σε προκλητική, επιθετική ενέργεια. Θίγει, προσβάλλει τα συναισθήματα των ανθρώπων
Εκτιμητής Νηφάλιος και μυαλωμένος, στρατηγικός και διορατικός. Βλέπει όλες τις δυνατότητες. Κρίνει με ακρίβεια.Έλλειψη ικανότητας να εμπνεύσει τους άλλους
Ομαδικός εργάτης Συνεργάσιμος, ήπιος, ευφυής και διπλωματικός. Αφουγκράζεται, προλαμβάνει και αποσοβεί τις τριβές.Αναποφάσιστος σε κρίσιμες καταστάσεις
ΔιεκπεραιωτήςΠειθαρχημένος, αξιόπιστος, επιφυλακτικός και αποτελεσματικός. Μετατρέπει τις ιδέες σε εφαρμόσιμες ενέργειες.Σε κάποιο βαθμό δύσκαμπτος. Αργεί να ανταποκριθεί σε νέες πιθανότητες.
ΟλοκληρωτήςΦιλόπονος, ευσυνείδητος, ανήσυχος. Αναζητά λάθη και παραλείψεις.Είναι επιρρεπής στο να ανησυχεί υπερβολικά. Απρόθυμος να αναθέτει δραστηριότητες και έργο
ΕιδικόςΑνεξάρτητη σκέψη, αυτοδημιούργητος, αφιερωμένος. Παρέχει γνώση και εξειδίκευση σε διαθέσιμη ποσότητα.Συνεισφέρει μόνο σε ένα στενό μέτωπο. Πραγματεύεται διεξοδικώς, «κολλάει» σε επουσιώδης λεπτομέρειες.

Μοριοδοτούμενες Επιμορφώσεις μονίμων εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με «Κριτήρια και Μοριοδότηση για την επιλογή μονίμων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)» οι επιμορφώσεις του οργανισμού μας μπορούν να σας δώσουν συνδυαστικά τον μέγιστο αριθμό μορίων (7 μόρια)

Αναλυτικά,

Επιμορφώσεις στα Σ.Δ.Ε (0,5 μόρια ανά 15ωρο, με μέγιστο αριθμό μορίων 4)

Επιμορφώσεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (0,25 μόρια ανά 25 ώρες, με μέγιστο αριθμό μορίων 3)

Μοριοδοτούμενες Επιμορφώσεις Συμβούλων Ψυχολόγων στα Σ.Δ.Ε.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα «Κριτήρια Μοριοδότησης για την επιλογή Συμβούλων Ψυχολόγων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)» οι επιμορφώσεις του οργανισμού μας μπορούν να σας δώσουν συνδυαστικά τον μέγιστο αριθμό μορίων (11 μόρια)

Αναλυτικά,

Επιμορφώσεις στα Σ.Δ.Ε (0,5 μόρια ανά 15ωρο, με μέγιστο αριθμό μορίων 5)

Επιμορφώσεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (0,25 μόρια ανά 25 ώρες, με μέγιστο αριθμό μορίων 3)

Επιμορφώσεις στο θεματικό αντικείμενο της Ψυχολογίας (0,25 μόρια ανά 25 ώρες, με μέγιστο αριθμό μορίων 3)

Μοριοδοτούμενες Επιμορφώσεις Συμβούλων Σταδιοδρομίας


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με «Κριτήρια Μοριοδότησης για την επιλογή Συμβούλων Σταδιοδρομίας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)» οι επιμορφώσεις του οργανισμού μας μπορούν να σας δώσουν συνδυαστικά τον μέγιστο αριθμό μορίων (11 μόρια)

Αναλυτικά,

Επιμορφώσεις στα Σ.Δ.Ε (0,5 μόρια ανά 15ωρο, με μέγιστο αριθμό μορίων 5)

Επιμορφώσεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (0,25 μόρια ανά 25 ώρες, με μέγιστο αριθμό μορίων 3)

Επιμορφώσεις στο θεματικό αντικείμενο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού (0,25 μόρια ανά 25 ώρες, με μέγιστο αριθμό μορίων 3)

Εσωτερικός Σχεδιασμός σε 18 τμ.


Το παρακάτω διαμέρισμα βρίσκεται στην Στοκχόλμη και είναι μόλις 18 τμ.

Είναι κομψό, ζεστό, άνετο, ευάερο και ευήλιο.

φ1

φ2

Η διαρρύθμισή του είναι αρκετά απλή. Η κουζίνα και το μπάνιο είναι δίπλα στην είσοδο, δίπλα στην κουζίνα έχει σκάλες που βγαίνουν σε ένα πατάρι και το σαλόνι δίνει την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε ένα πολύ μεγαλύτερο σπίτι

φ3

Κάτω από τις σκάλες και σε μια ντουλάπα στην άκρη του σαλονιού, υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι – αρκετοί για ένα τόσο μικρό διαμέρισμα. Το κάτω μέρος της σκάλας μετατρέπεται σε μια κονσόλα κατά μήκος της μίας πλευράς του σαλονιού, προσφέροντας έτσι ακόμα περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.

φ4

φ5

Στην σοφίτα, τον ρόλο ενός κομοδίνου έχει πάρει ένα μικρό τραπέζι τοποθετημένο στο κιγκλίδωμα.

φ6

φ7

Το διαμέρισμα χαρακτηρίζεται από κομψότητα και μινιμαλισμό με πολύ στυλ.

Πηγή

Προγράμματα Soft Skills


Οι συμμετέχοντες κατακτούν γνώσεις και δεξιότητες, απολύτως αναγκαίες στο απαιτητικό σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και περιζήτητες από τους εργοδότες.

Μέσω υψηλής επιστημονικής προσέγγισης, ψυχομετρικών tests, μοντέρνου υλικού και επικαιροποιημένης ύλης, ο επιμορφούμενος γνωρίζει τα μυστικά της επικοινωνίας, της συνεργασίας, της ομάδας, της υποκίνησης, της διαβούλευσης, της αποφυγής συγκρούσεων που ενίοτε οδηγούν σε κρίσεις και εργαλεία για την προσωπική του ανάπτυξη.

Πλέον, κάθε σοβαρή εταιρεία και εργοδοσία ζητούν την πιστοποιημένη κατάκτηση των παραπάνω δεξιοτήτων από τους συνεργάτες τους ή δυνητικούς εργαζομένους τους., πολλές φορές προτάσσοντάς τις έναντι των κλασικών τυπικών προσόντων, αφού αποδεδειγμένα συνδέονται με την ανάπτυξη του Οργανισμού τους.

Προγράμματα Συμβουλευτικής και Mentoring


Η επιτυχής παρακολούθηση των καινοτόμων αυτών προγραμμάτων, δίνει τη δυνατότητα στο συμμετέχοντα να ασχοληθεί ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Σύμβουλος Καριέρας, Σύμβουλος Εργασίας και ως Mentor σε εργασιακά περιβάλλοντα όπως, ΣΔΕ, Σχολές Γονέων, ΚΕΣΥΠ, Πολυεθνικές ή μεγάλες εταιρίες με Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εταιρείες Συμβούλων και Μελετών, ως Υπεύθυνοι Προσωπικής Ανάπτυξης και Επαγγελματικής Εξέλιξης Στελεχών και Υπαλλήλων.

Τα προγράμματα μοριοδοτούνται σε...

 • Προκηρύξεις του Δημοσίου
  • ΙΕΚ
  • ΣΔΕ
  • Δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
 • Προκηρύξεις των Κοινωνικών Εταίρων
  • ΙΝΕ ΓΣΕΕ
  • ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ
  • ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
  • ΣΕΒ
  • ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ
  • ΚΑΕΛΕ της ΕΣΕΕ
  • ΤΕΕ
  • ΣΤΕ
  • ΑΔΕΔΥ
 • Ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για απασχόληση σε Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς
  • Κολλέγια
  • ΚΕΣ
  • ΚΕΚ
  • ΙΕΚ
  • Φροντιστήρια
  • ΚΔΒΜ
  • ΚΕΣ

Εκπαιδεύσεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων


Τα προγράμματα μοριοδοτούνται σε...

 • Προκηρύξεις του Δημοσίου
  • Εκπαιδευτές ΙΕΚ
  • Εκπαιδευτές ΣΔΕ
  • Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ
  • ΚΔΒΜ των Δήμων
  • Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
 • Προκηρύξεις των Κοινωνικών Εταίρων
  • ΙΝΕ ΓΣΕΕ
  • ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ
  • ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
  • ΣΕΒ
  • ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ
  • ΚΑΕΛΕ της ΕΣΕΕ
  • ΤΕΕ
  • ΣΤΕ
  • ΑΔΕΔΥ
 • Ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για απασχόληση σε Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς
  • Κολλέγια
  • ΚΕΣ
  • ΚΕΚ
  • ΙΕΚ
  • Φροντιστήρια
  • ΚΔΒΜ
  • ΚΕΣ

Μοριοδοτούμενες Επιμορφώσεις Υποδιευθυντών στα Σ.Δ.Ε.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με «Κριτήρια και Μοριοδότηση για την επιλογή Υποδιευθυντών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)» (ΑΔΑ:67ΣΤ4653ΠΣ-ΝΨΙ) οι επιμορφώσεις του οργανισμού μας μπορούν να σας δώσουν συνδυαστικά τον μέγιστο αριθμό μορίων.

Αναλυτικά,

Επιμορφώσεις σε θέματα Σ.Δ.Ε (0,25 μόρια ανά 15ωρο, με μέγιστο αριθμό μορίων 4)

 Εκπαίδευση & διαχείριση ομάδας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας 200 ώρες (3,33 μόρια)
 Οργάνωση και & Λειτουργία Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) 200 ώρες (3,33 μόρια)

Επιμορφώσεις στις αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων (επιμόρφωση εκτός θεμάτων Σ.Δ.Ε.) και στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων (0,25 μόρια ανά 25 ώρες, με μέγιστο αριθμό μορίων 3)

Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων 200 ώρες (2 μόρια)

Μεθοδολογία & Μικροδιδασκαλία στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων 250 ώρες (2,5 μόρια)

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων - Προετοιμασία για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης 200 ώρες (2 μόρια)
Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων 300 ώρες (3 μόρια)

Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων: Η σύγχρονη τάση της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας 250 ώρες (2,5 μόρια)

Επιμορφώσεις Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων – Σύγκριση


Το CE.A.R.S προσφέρει δύο προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων:

Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων
Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων - Προετοιμασία για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης

Ποιο όμως είναι το πιο κατάλληλο για εσάς;

Ας κάνουμε μια σύντομη σύγκριση των δύο προγραμμάτων.

Οι αρχές και οι ομάδες στόχοι της εκπαίδευσης ενηλίκων

 • Το Προφίλ του Εκπαιδευτή Ενηλίκων
 • Το Πλαίσιο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Ελλάδα: Ιστορική Εξέλιξη και Εκπαιδευτική Πολιτική
 • Το Θεωρητικό Πλαίσιο και οι Αρχές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων
 • Ενήλικες Εκπαιδευόμενοι
 • Ομάδες Στόχοι
 • Η Δυναμική της Ομάδας στη διεργασία της εκπαίδευσης ενηλίκων

Διάγνωση Εκπαιδευτικών Αναγκών

 • Προσδιορισμός ευρύτερων αναγκών εκπαίδευσης τομέων οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας
 • Διερεύνηση και Ανάλυση Ατομικών Αναγκών των Εκπαιδευόμενων Ενηλίκων
 • Εντοπισμός, Συλλογή και Αξιοποίηση Πληροφοριών για τομείς δραστηριότητας και Οργανισμούς
 • Κριτήρια Ομαδοποίησης Εκπαιδευτικών Αναγκών σε Οργανισμούς και Φορείς
 • Δημογραφικά, Κοινωνικά, Εκπαιδευτικά και Προσωπικά χαρακτηριστικά των Εκπαιδευόμενων
 • Τα Κίνητρα Μάθησης
 • Εκπαιδευτικές Ανάγκες Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων

Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων

 • Βασικές έννοιες της δια βίου μάθησης, της εκπαίδευσης ενηλίκων, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
 • Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ενήλικων εκπαιδευομένων
 • Εσωτερικά και εξωτερικά εμπόδια κατά τη μαθησιακή διεργασία
 • Βασικές διαφορές της ανδραγωγικής από την παιδαγωγική
 • Έννοια της μετασχηματίζουσας μάθησης και του μετασχηματισμού της οπτικής.
 • Πολυπλοκότητα του ρόλου του εκπαιδευτή ενηλίκων
 • Ανάγκη συνειδητοποίησης, εκ μέρους των εκπαιδευτών ενηλίκων, των ορίων του ρόλου τους
 • Ιδιαιτερότητες του ρόλου του εκπαιδευτή ενηλίκων στην Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση.
 • Δυνατότητες και περιορισμοί στην εφαρμογή της θεωρίας και των πρακτικών του Freire σε εκπαιδευτικά προγράμματα
 • Σημασία και στόχοι της εναρκτήριας συνάντησης.
 • Ρόλος του εκπαιδευτή στην εναρκτήρια συνάντηση.
 • Τεχνικές γνωριμίας στις ομάδες.
 • Απαιτούμενες συνθήκες για την αξιοποίησή των τεχνικών γνωριμίας.
 • Βήματα για τη διαμόρφωση του μαθησιακού συμβολαίου.
 • Τρόπος διάγνωσης των εκπαιδευτικών αναγκών και προσδοκιών των εκπαιδευομένων.
 • Απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της εναρκτήριας συνάντησης και τη διαμόρφωση του μαθησιακού συμβολαίου.
 • Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες αλλά και τις ιδιαιτερότητες οι οποίες ενυπάρχουν στο εσωτερικό κάθε ομάδας.
 • Τρόπος διάγνωσης των εκπαιδευτικών αναγκών των κοινωνικά ευπαθών ομάδων μέσω των ατομικών και ομαδικών συνεντεύξεων.
 • Τρόπος αντιμετώπισης των διακρίσεων στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
 • ψυχοδυναμική διάσταση του ρόλου του εκπαιδευτή ενηλίκων στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και την ανάγκη για οριοθέτησή του.
 • στρατηγικές αντιμετώπισης των προβλημάτων των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων - Προετοιμασία για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης

 • Σχεδιασμός προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων
  • Η Έννοια του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
  • Οι Αρχές, τα Βασικά Στοιχεία και τα Στάδια του Σχεδιασμού ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος
  • Μοντέλα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
  • Σύνταξη και Περιεχόμενο Φακέλου Προγράμματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων
  • Ο Σκοπός και οι Στόχοι ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος/ μιας Διδακτικής Ενότητας
 • Αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων
  • Η Έννοια και το Περιεχόμενο της Αξιολόγησης ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος
  • Μέθοδοι και Τύποι Αξιολόγησης (Διαμορφωτική, Τελική, Εσωτερική, Εξωτερική, Συμμετοχική, μη Συμμετοχική, Αυτοαξιολόγηση Εκπαιδευτή)
  • Άξονες Αξιολόγησης (Περιεχόμενο Προγράμματος, Οργάνωση και Υποδομές, Εκπαιδευτής, Εκπαιδευτικό Υλικό, Συνθήκες Κατάρτισης, Εκπαιδευόμενοι)
  • Δείκτες / Κριτήρια Αξιολόγησης Προγράμματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων
  • Εργαλεία Αξιολόγησης (ερωτηματολόγια, ερωτήσεις συνέντευξης κ.α.)
  • Αξιολόγηση Μαθησιακών Αποτελεσμάτων (Γραπτή, Προφορική Εξέταση, Ανάθεση Εργασιών, Παρουσιάσεις, Αξιολόγηση Επιτευξιμότητας Στόχων από τους ίδιους του Εκπαιδευόμενους)
  • Τεχνικές Αξιολόγησης (Διανομή Ερωτηματολογίου, Συνέντευξη, Παρατήρηση συμπεριφοράς κ.α.)
  • Ανάλυση και Επεξεργασία Ευρημάτων Αξιολόγησης
 • Σχεδιασμός Υλοποίηση και Αξιολόγηση
  • Η Έννοια της Μικροδιδασκαλίας
  • Βασικές Αρχές της Μικροδιδασκαλίας
  • Τα Στάδια στη Διεργασία της Μικροδιδασκαλίας
  • Επανατροφοδότηση
  • Εναλλακτικές Προσεγγίσεις στην Υλοποίηση μικροδιδασκαλιών
  • Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας
  • Κριτήρια αξιολόγησης μικροδιδασκαλίας
 • Εκπαιδευτικές μέθοδοι και τεχνικές στην εκπαίδευση ενηλίκων
  • Εκπαιδευτικές Τεχνικές
  • Εκπαιδευτικές Μέθοδοι
  • Οι Εκπαιδευτικές Τεχνικές που προωθούν την Ενεργητική Συμμετοχή
  • Η Τεχνική της Εισήγησης –  Καταιγισμός Ιδεών (Brain Storming), Παίξιμο Ρόλων, Μελέτες Περίπτωσης (Case Studies), Πρακτική Άσκηση, Τεχνική της Συζήτησης, Ερωτήσεις, Απαντήσεις, Τεχνική της Επίδειξης, Κριτήρια Επιλογής Εκπαιδευτικών Τεχνικών, Βιωματικές Δράσεις με τη χρήση των Εκπαιδευτικών Τεχνικών

Μοριοδοτούμενα Σεμινάρια για ΙΕΚ & ΣΔΕ


Σύμφωνα με την απόφαση ΑΔΑ:6ΝΖΙ4653ΠΣ-1Τ1 του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κριτήρια και την διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτών ενηλίκων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και στις Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΣΕΚ) οι επιμορφώσεις του οργανισμού μας μπορούν να σας δώσουν συνδυαστικά τον μέγιστο αριθμό μορίων (6 μόρια).

Συγκεκριμένα, μοριοδοτούνται επιμορφώσεις ιδιωτικών φορέων διάρκειας μεγαλύτερης των 25 ωρών με 0,25 μόρια ανά 25ώρο.

Αναλυτικά,

Επιμορφώσεις στο διδακτικό αντικείμενο των προκηρυσσόμενων θέσεων (0,25 μόρια ανά 25ωρο, με μέγιστο αριθμό μορίων 2)

Διδακτική στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση 200 ώρες (2 μόρια)

Επιμορφώσεις σε θέματα σχετικά με το θεσμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (0,25 μόρια ανά 25ωρο, με μέγιστο αριθμό μορίων 2)

Εισαγωγή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση 100 ώρες (1 μόριο)
Ο θεσμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ε.Ε 100 ώρες (1 μόριο)

Επιμορφώσεις στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (0,25 μόρια ανά 25ωρο, με μέγιστο αριθμό μορίων 2)

Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων 200 ώρες (2 μόρια)
Εκπαίδευση & διαχείριση ομάδας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας 200 ώρες (2 μόρια)
Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων - Προετοιμασία για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης 200 ώρες (2 μόρια)

U-Multirank 2016


marconi_umultirank

 

 

To Università degli Studi Guglielmo Marconi σε πρόσφατη διεθνή μελέτη της U-Multirank 2016 βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κατάταξης σε θέματα έρευνας.

 

4η θέση στις περιφερειακές κοινές δημοσιεύσεις (regional joint publications)

5η θέση στις  διεθνείς κοινές δημοσιεύσεις (international joint publications)

6η θέση στις  διεπιστημονικές δημοσιεύσεις (interdisciplinary publications)

 

Επιμορφώσεις εκπαιδευτών επαγγελματικής εκπαίδευσης στο CE.A.R.S – Συχνές ερωτήσεις


Τι μπορώ να κάνω με το πιστοποιητικό μου;

Μπορείτε να μοριοδοτηθείτε στις προκηρύξεις εκπαιδευτών, στελεχών και ομάδων έργου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ΙΕΚ, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΚΔΒΜ Δήμων), σε προκηρύξεις διδακτικού προσωπικού ΑΤΕΙ και ΑΕΙ και σε προκηρύξεις των ΚΕΚ των κοινωνικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.α. ).

Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στον ιδιωτικό τομέα (ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚεΔιΒιΜ, φροντιστήρια, εταιρείες επιμόρφωσης, εταιρείες συμβούλων και μελετών κ.α.) για να αποδείξετε τις ικανότητες και γνώσεις σας στην επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτές οι γνώσεις είναι χρήσιμες και σε εκπαιδευτές και σε στελέχη.

Που μοριοδοτούνται τα σεμινάρια επαγγελματικής εκπαίδευσης;

Μοριοδοτούνται στο πεδίο της επιμόρφωσης στο θεσμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με βάση τις προκηρύξεις των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής και Δημόσιων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης. (Υπουργικές αποφάσεις Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης Και Νέας Γενιάς, Α.Π Κ1/10217/21-01-2015, K1/10219/21-01-2015, Κ1/10236/21-01-2015, Κ1/160984/19-10-2015)

Ποιο σεμινάριο να επιλέξω;

Το σεμινάριο «Εισαγωγή στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση» απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τον θεσμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Το σεμινάριο «Ο θεσμός της επαγγελματικής εκπαίδευση στην Ε.Ε» απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τον θεσμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το σεμινάριο «Διδακτική στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση» απευθύνεται σε όσους θέλουν να εξειδικευτούν στην διδασκαλία σε φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, είτε αυτοί οι φορείς απευθύνονται σε ενήλικες (ΙΕΚ, ενδοεπιχειρηματική επιμόρφωση) είτε όχι.

Το σεμινάριο «Εκπαίδευση και διαχείριση ομάδας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» απευθύνεται σε εκπαιδευτές ή δυνάμει εκπαιδευτές των ΣΔΕ. Εκτός από θέματα διδακτικής και διαχείρισης τάξης, οι επιμορφούμενοι θα εξοικειωθούν και με τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας των ΣΔΕ.

Ποια είναι η μεθοδολογία των επιμορφώσεων;

Οι επιμορφώσεις υλοποιούνται με την μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, και ως εκ τούτου είναι εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως.

Ποια είναι η ελάχιστη χρονική διάρκεια των επιμορφώσεων;

Εισαγωγή στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση1 μήνας
Ο θεσμός της επαγγελματικής εκπαίδευση στην Ε.Ε1 μήνας
Διδακτική στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση2 μήνες
Εκπαίδευση και διαχείριση ομάδας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας2 μήνες

Πως μπορώ να συγκρίνω τις επιμορφώσεις για να αποφασίσω ποια μου ταιριάζει;

Επιμόρφωση

Εισαγωγή στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Ο θεσμός της επαγγελματικής εκπαίδευση στην Ε.Ε

Διδακτική στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Εκπαίδευση και διαχείριση ομάδας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Στόχοι

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες:

– θα μπορούν να αποσαφηνίζουν τις έννοιες και τους όρους που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής κατάρτισης.

– θα είναι σε θέση να συσχετίζουν το θεσμικό πλαίσιο κατάρτισης με την  απασχόληση και την αγορά εργασίας

– θα αναγνωρίζουν  το θεσμό της μαθητείας και πρακτικής άσκησης στην κατάρτιση

-θα μπορούν να ταξινομούν τους φορείς επιμόρφωσης κατάρτισης

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες:

– θα μπορούν να αποσαφηνίζουν τις έννοιες και τους όρους που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής κατάρτισης.

– θα μπορούν να περιγράφουν και συγκρίνουν το σύστημα  επαγγελματικής κατάρτισης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες:

– θα γνωρίζουν τον τρόπο και την φιλοσοφία λειτουργίας διάφορων δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

– θα γνωρίζουν τις τυπικές και ουσιαστικές απαιτήσεις που έχει η εργασία του εκπαιδευτή και του εκπαιδευτικού στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

-θα μπορούν να διαγνώσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εκπαιδευόμενων και των υπόλοιπων εμπλεκομένων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα που θα καλύψουν αυτές τις ανάγκες

– θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες ενεργητικής μάθησης (εργαστήρια, πρότζεκτ, επισκέψεις μελέτης κα) που συναντώνται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

– θα μπορούν να επικοινωνούν με και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά ομάδες εκπαιδευόμενων

– θα είναι σε θέση να αναστοχάζονται πάνω στην πρακτική τους και να αξιολογούν προγράμματα σπουδών και την προσωπική τους απόδοση

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες:

– θα γνωρίζουν τον τρόπο και την φιλοσοφία λειτουργίας των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

– θα γνωρίζουν τις τυπικές και ουσιαστικές απαιτήσεις που έχει η εργασία ως εκπαιδευτής στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

– θα μπορούν να διαγνώσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εκπαιδευόμενων και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που θα καλύψει αυτές τις ανάγκες σεβόμενοι τις απαιτήσεις και την ιδιαιτερότητα των ΣΔΕ

– θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και τις σχολικές δραστηριότητες των ΣΔΕ στον γραμματισμό τους

– θα μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους εκπαιδευόμενούς τους και να διαχειρίζονται το βασικό εργαλείο των ΣΔΕ: την ομάδα

– θα είναι σε θέση να αναστοχάζονται πάνω στην πρακτική τους και να αξιολογούν τα προγράμματα και την απόδοσή τους.

Σε ποιους απευθύνεται

– Σε εκπαιδευτικούς

– Σε Στελέχη της Διοίκησης στους τομείς της εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης

– Σε όποιον ενδιαφέρεται για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

– Σε εκπαιδευτικούς

– Σε Στελέχη της Διοίκησης στους τομείς της εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης

– Σε όποιον ενδιαφέρεται για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

– Σε εκπαιδευτές και στελέχη που εργάζονται, επιθυμούν ή σκέφτονται να εργαστούν σε δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

– Σε εκπαιδευτές και στελέχη που εργάζονται, επιθυμούν ή σκέφτονται να εργαστούν στον τομέα της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης

– Σε όσους ενδιαφέρονται για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

– Σε εκπαιδευτές και στελέχη που εργάζονται, επιθυμούν ή σκέφτονται να εργαστούν σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

– Σε όσους θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τον θεσμό των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας

– Σε όσους ενδιαφέρονται για το αντικείμενο της εκπαίδευσης ενηλίκων

Διάρκεια (ώρες)

100100200200

Δίδακτρα

100100120145

Ερμηνεύοντας τη σχολική συμπεριφορά


Ο μαθητής δεν έχει ανάγκη ούτε από την αυστηρότητα ούτε από την ανεκτικότητα του εκπαιδευτικού. Αυτό που χρειάζεται είναι η ουσιαστική συμμετοχή του σε μια διαδικασία που θα δρομολογεί τους όρους θέσπισης και τήρησης των κανόνων της σχολικής ζωής, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν δικαιώματα και καθήκοντα σε όλουςΘ. Τσιριγώτης, «Παρατηρήσεις για τη στάση ενός δασκάλου μέσα στην τάξη»

epithetikotita-sxoleioΑς θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα: αρκεί η άριστη διδασκαλία από πλευράς επιστημονικής κατάρτισης και γνώσεων του εκπαιδευτικού και ένα άριστο σχολικό πρόγραμμα για την ενεργό συμμετοχή και θετική επίδοση όλων των μαθητών σε μία εκπαιδευτική μονάδα; νομίζω πως οι περισσότεροι από εμάς δεν θα δυσκολευτούν να απαντήσουν μονολεκτικά με ένα ηχηρό όχι.

Μακροχρόνιες μελέτες και διεισδυτικές έρευνες στην εκπαίδευση φανερώνουν γιατί το επάγγελμα του εκπαιδευτικού διαφοροποιείται από άλλα: είναι οι μαθητές που το κάνουν να διαφέρει, οι ολοζώντανοι αυτοί άνθρωποι που ο ψυχισμός τους, η συναισθηματική τους κατάσταση, οι σχέσεις που τους διέπουν με τους άλλους, επηρεάζουν κατά πολύ τη μαθητική τους επίδοση. Πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός, μία σχολική μονάδα να αναπτύξει προς το καλύτερο τις εσώτερες δυνατότητες των παιδιών με σκοπό τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εφήβων στη μάθηση;

Η προκλητική συμπεριφορά ενός μαθητή μπορεί να καθορίζεται από την έλλειψη κοινωνικότητας και βασικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας. Ενδεχομένως, δεν ικανοποιούνται και οι βασικές του ανάγκες, οπότε αναζητά τρόπους ικανοποίησης αυτών των αναγκών.

Ένας μαθητής θα συμπεριφερόταν με τον κατάλληλο τρόπο αν μπορούσε. Αν ο μαθητής εμφανίζει αποκλίνουσα συμπεριφορά που δεν μπορεί να προσαρμοστεί, αυτό είναι ένα δείγμα που φανερώνει ότι κάποιες δεξιότητες δεν έχουν αναπτυχθεί. Η ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους ενός/μιας μαθητή/τριας είναι μία ένδειξη ότι έχουν υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Κάποιος μαθητής μπορεί να είναι υπερευαίσθητος σε αγχογόνες καταστάσεις με αποτέλεσμα να γίνεται υπερδραστήριος και υπερκινητικός.

Ένας άλλος ενδέχεται να μην έχει τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται για να αλληλεπιδράσει με έναν συμμαθητή του ή μπορεί να στερείται της ευελιξίας που απαιτείται όταν του ζητηθεί, για παράδειγμα, να καθαρίσει το χώρο μετά από το φαγητό του ή να μην τρώει μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος.Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορεί να  αυτορρυθμίσει τη συμπεριφορά του για να αντέξει μία κατάσταση που προκαλεί αρκετό άγχος.

Η συμπεριφορά είναι επικοινωνία

Η συμπεριφορά του μαθητή μπορεί να φαίνεται περίεργη ή ενοχλητική στον/στην εκπαιδευτικό και ο τελευταίος να θεωρεί ακατανόητη αυτήν την εκδήλωση. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ενέργειες του δεν είναι τυχαίες και γίνονται για κάποιο λόγο και με απώτερο σκοπό να πετύχει κάτι ή  να λύσει ένα πρόβλημα. Είναι σημαντικό να σταθούμε λίγο σε αυτό και να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τι προσπαθεί να μας πει ο μαθητής, καθώς και ποιος είναι ο σκοπός (ή πρόθεση) της συμπεριφοράς αυτής. Ενδεχομένως το μάθημα να φαίνεται ανιαρό σε αυτόν-ήν, να μη βλέπει κάποια αξία σε αυτό ή να μην ενδιαφέρεται γενικότερα για το σχολείο, εφόσον πιστεύει ότι δεν του προσφέρει τίποτα.

Πολλές φορές ο εκπαιδευτικός και το σχολείο δεν έχει ενημερώσει τον μαθητή για τους κανόνες συμμόρφωσης που ισχύουν ή υπάρχει σύγχυση στην ενημέρωση των κανονισμών του σχολείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο/η μαθητής/τρια να συμπεριφέρεται ανυπάκουα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όχι σπάνια, υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ των κανονισμών της οικογένειας και εκείνων του σχολείου. Κάτι που επιτρέπεται στο σπίτι μπορεί να απαγορεύεται στο σχολείο.

Καλό θα είναι οι εκπαιδευτικοί να διαβλέπουν τα μηνύματα που «λανθάνουν» στην εκάστοτε συμπεριφορά, ώστε να ξεκλειδώσουν τον κώδικα συμπεριφοράς και να ανταποκριθούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Αναστασία Καστανά, MEd

Προγράμματα Εκπαίδευσης Ενηλίκων – Συχνές Ερωτήσεις


Τι μπορώ να κάνω με το πιστοποιητικό μου;

Μπορείτε να μοριοδοτηθείτε στις προκηρύξεις εκπαιδευτών, στελεχών και ομάδων έργου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ΙΕΚ, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΚΔΒΜ Δήμων), σε προκηρύξεις διδακτικού προσωπικού ΑΤΕΙ και ΑΕΙ και σε προκηρύξεις των ΚΕΚ των κοινωνικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.α. ).

Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στον ιδιωτικό τομέα (ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚεΔιΒιΜ, φροντιστήρια, εταιρείες επιμόρφωσης, εταιρείες συμβούλων και μελετών κ.α.) για να αποδείξετε τις ικανότητες και γνώσεις σας στην εκπαίδευση ενηλίκων. Αυτές οι γνώσεις είναι χρήσιμες και σε εκπαιδευτές και σε στελέχη.

Επίσης, ευκαιρίες για συναφής εργασίας υπάρχουν και σε μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές (σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, κ.α.) που ζητούν υπεύθυνους εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων τους ή υπεύθυνους του λογαριασμού ΛΑΕΚ των εταιριών.

Ιδιαίτερα χρήσιμη στις τελευταίες δύο περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη εξειδίκευση στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Εξειδίκευση στην εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων», όπου η εξειδίκευση αναγράφεται στο πιστοποιητικό.

Που μοριοδοτούνται τα σεμινάρια εκπαίδευσης ενηλίκων;

Μοριοδοτούνται σε προκηρύξεις εκπαιδευτών, στελεχών και ομάδων έργου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ΙΕΚ, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΚΔΒΜ Δήμων), σε προκηρύξεις διδακτικού προσωπικού ΑΤΕΙ και ΑΕΙ και σε προκηρύξεις των ΚΕΚ των κοινωνικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.α. ).

Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα (ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚεΔιΒιΜ, φροντιστήρια, εταιρείες επιμόρφωσης, εταιρείες συμβούλων και μελετών, πολυεθνικές ή άλλες μεγάλες εταιρείες με τμήμα εκπαίδευσης ή τμήμα διαχείρισης ΛΑΕΚ κ.α.) για να αποδείξετε τις ικανότητες και γνώσεις σας στην εκπαίδευση ενηλίκων. Αυτές οι γνώσεις είναι χρήσιμες και σε εκπαιδευτές και σε στελέχη.

Ποιο σεμινάριο να επιλέξω;

Εξαρτάται από τους στόχους σας.

Το σεμινάριο «Εισαγωγή στην εκπαίδευση ενηλίκων» απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν την τρόπο εργασίας και τα εργαλεία του επαγγελματία εκπαιδευτή ενηλίκων.

Το σεμινάριο «Διδακτική στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση» απευθύνεται σε όσους θέλουν να εξειδικευτούν στην διδασκαλία σε φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, είτε αυτοί οι φορείς απευθύνονται σε ενήλικες (ΙΕΚ, ενδοεπιχειρηματική επιμόρφωση) είτε όχι.

Το σεμινάριο «Εκπαίδευση και διαχείριση ομάδας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» απευθύνεται σε εκπαιδευτές ή δυνάμει εκπαιδευτές των ΣΔΕ. Εκτός από θέματα διδακτικής και διαχείρισης τάξης, οι επιμορφούμενοι θα εξοικειωθούν και με τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας των ΣΔΕ.

Το σεμινάριο «Εξειδίκευση στην εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων» σας δίνει την ευκαιρία να εξειδικευθείτε σε έναν τομέα της επιλογής σας. Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο αν επιθυμείτε να εργαστείτε σε έναν ιδιωτικό φορέα που ασχολείται με κάτι συγκεκριμένο ή αν θέλετε να αποκτήσετε μια σπάνια ή νέα συναφής εξειδίκευση.

Πόσο πρακτικά είναι τα σεμινάρια;

Τα σεμινάρια «Εισαγωγή στην εκπαίδευση ενηλίκων», «Διδακτική στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση» και «Εκπαίδευση και διαχείριση ομάδας στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας» είναι πολύ πρακτικά. Το σεμινάριο «Εξειδίκευση στην εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων» μπορεί να είναι όσο πρακτικό ή όσο θεωρητικό θέλετε.

Πώς μπορώ να πιστοποιηθώ ως εκπαιδευτής ενηλίκων;

Πηγαίνετε εδώ: http://trainers.eoppep.gr/ , γραφτείτε και ακολουθήσετε τις οδηγίες του ΕΟΠΠΕΠ. Μην περιμένετε να προκηρυχθούν σεμινάρια ή εξετάσεις για να κάνετε αίτηση. Αν το αφήσετε για τελευταία στιγμή μάλλον δεν θα προλάβετε να πιστοποιηθείτε σε εκείνον τον κύκλο πιστοποίησης.

Για να πιστοποιηθείτε:

α) αν είστε καθηγητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο Εκπαίδευση Ενηλίκων ή κάτι σχετικό, πιστοποιήστε αυτόματα,

β) – αν είστε καθηγητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή

-αν έχετε μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση ενηλίκων, ή

-αν είστε ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων ή σε άλλα Μητρώα Εκπαιδευτών και έχετε παρακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών 300 ωρών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ή άλλα προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών, από φορείς που ανήκουν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ή

– έχετε εμπειρία 150 ωρών στην εκπαίδευση ενηλίκων

παραπέμπεστε σε εξετάσεις .

γ) όλοι οι υπόλοιποι παραπέμπονται σε παρακολούθηση σεμιναρίου και εξετάσεις. Το σεμινάριο θα είναι συγκεκριμένο που θα προκηρύξει κάποια στιγμή ο ΕΟΠΠΕΠ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις κατηγορίες και τα διαδικαστικά θα βρείτε εδώ: http://www.eoppep.gr/index.php/el/how-to/teacher-certification-educational-attainment-lifelong-learning-lll-adult#πώς-μπορείτε-να-υποβάλετε-αίτηση-πιστοποίησης .

 

Είμαι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων. Μου χρειάζονται τα σεμινάριά σας;

Στις προκηρύξεις δημόσιου τομέα η πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων σας δίνει το πλεονέκτημα ότι τοποθετείστε σε διαφορετική κατηγορία από τους μη πιστοποιημένους. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την λίστα η μοριοδότηση από σεμινάρια μετράει για την κατάταξή σας.

Πώς να δημιουργήσουμε μία αληθινά σκεπτόμενη τάξη


Σκεφτείτε για λίγο και φανταστείτε ένα δημιουργικό περιβάλλον εργασίας. Μην ανησυχείτε για το είδος της εργασίας που διεξάγεται. Απλά επικεντρωθείτε στο χώρο. Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε το. Τι είναι αυτός ο χώρος, όπως; τι ακούγεται; πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν; υπάρχει κινητικότητα εκεί; υπάρχει ένδειξη εργασίας σε εξέλιξη εκεί; τι εικόνες υπάρχουν; είναι καθαρός ή ακατάστατος; Μπορείτε να φανταστείτε να δουλεύετε εκεί;

Φτιάξατε, λοιπόν, στο μυαλό σας ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας΄θα μπορούσε να είναι μία σχολική τάξη; αν η απάντησή σας είναι όχι, θα σας ρωτούσα: «γιατί όχι;»

Ναι, υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί στη χώρα μας και εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές που καθημερινά «εργάζονται» διαμορφώνοντας το αύριο. Και ναι, αυτό είναι μία δημιουργική και πολύ απαιτητική εργασία.

Πώς όμως θα μπορούσαμε να εξιδανικεύσουμε τα μαθησιακά περιβάλλοντα και να αλληλεπιδρούμε με νέους που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της μάθησης;

Μικρές ομάδες εργασίας: Η συνεργασία πρέπει να είναι ο κανόνας σε κάθε τάξη. Μπορούμε να κάνουμε μία μικρή διαρρύθμιση του χώρου, τοποθετώντας τα θρανία σε έναν κύκλο. Σκεφτείτε έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια και δείτε τη βιβλιοθήκη, τους διαδρόμους, την αυλή ως πιθανούς χώρους μάθησης. Καλό θα είναι να θέσουμε τα όρια με όλους τους εμπλεκόμενους για το τι συμβαίνει σε αυτά τα εκτός σχολικής τάξης δρώμενα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που θα παρακολουθεί ο διδάσκων τη συμπεριφορά των μαθητών. Σταδιακά, ο εκπαιδευτικός δίνει περιθώρια ανάληψης πρωτοβουλιών από τους μαθητές όταν επιδεικνύουν καλή αυτοδιαχείριση σε περισσότερο ανεξάρτητες καταστάσεις.

Επαναπροσδιορισμός των διαχειριστών των εποπτικών εργαλείων:
Αντί να χρησιμοποιεί ο καθηγητής πάντα τον πίνακα, τον προτζέκτορα, τον η/υ καλό θα ήταν να ανατεθεί η χρήση τους για παρουσίαση διάφορων εργασιών από τους ίδιους τους μαθητές. Έτσι, αυξάνεται το ενδιαφέρον των παιδιών, οξύνεται η κρίση τους και επιτυγχάνεται το brainstorming (=ιδεοθύελλα).

Διαλεκτική τάξη: Το να στέκεται ο καθηγητής μπροστά και στο κέντρο, προσδίδει μία ισχύ, αλλά μπορεί να παρεμποδίσει την αλληλεπίδραση δασκάλου-μαθητών.  Αλλάξτε τα πράγματα. Βάλτε καρέκλες σε κύκλο,ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν τα παιδιά σε ομάδες και ενθαρρύνετε τους μαθητές να συνομιλήσουν με κάθε άλλον μέσα στην τάξη, όχι μόνο με σας.

Δραματοποίηση ρόλων: Η δραματοποίηση βοηθά τους μαθητές,ιδιαίτερα αυτούς με μαθησιακές δυσκολίες, στην εμπέδωση και την καλλιέργεια των μεταγνωστικών δεξιοτήτων τους. Αναθέστε ρόλους στα παιδιά, τα οποία θα αναπτύξουν διάφορα θέματα χρησιμοποιώντας κατάλληλα για την περίσταση παραγλωσσικά και εξωγλωσσικά στοιχεία.

Αναστασία Καστανά, MEd.

Εκπαίδευση: Η Αριστεία δεν μένει εδώ


Γιάννης Ρες

Μ.Ed (Παν. Αιγαίου), Μ.Ed ((ΕΑΠ), Εκπαιδευτής Ενηλίκων

Ας ξεκινήσουμε με μία παραδοχή: η αναζήτηση της ευκολίας, η υιοθέτηση της ήσσονος προσπάθειας, η απαξίωση της εργασίας, η επιβράβευση της μετριότητας και της αδιαφορίας και εν τέλει, η ιδεοληπτική απαξίωση του μόχθου και της αξιοκρατίας δεν συμβάλλουν στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Διαβάζουμε στο λεξικό: Αριστεία είναι η βράβευση για την καλύτερη επίδοση, η αντίθετη έννοια του μετρίου. Η Αριστεία νοηματοδοτείται από την ποιότητα, αντιστοιχεί σε ιδιότητες ποιότητας και αποτιμάται  βάσει κανόνων και αξιών. Καμία αναφορά σε εξοντωτικό ανταγωνισμό, επιβίωση των ισχυρών ή προικισμένων, δημιουργίας «δίπολου» καλού-κακού. Τελικά, αριστεία είναι η ανώτατη διάκριση ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης εκπλήρωσης μιας αποστολής με εξαιρετικά πετυχημένο τρόπο.

Ειδικότερα στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, η ύπαρξη και υποστήριξη κέντρων αριστείας σε όλες τις βαθμίδες, σε όλη την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο είναι αυτονόητη. Τα κέντρα αυτά λειτουργούν στη βάση ότι η αριστεία, όχι μόνο δεν αντιμάχεται τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών, αλλά αντίθετα την προάγει αφού οι άριστοι μαθητές συνεργούν στην κοινή αναζήτηση αλληλοστήριξη των μελών της ομάδας.. Ιστορικά άλλωστε, ο άριστος μαθητής έχει αναπτυγμένο ουμανιστικό αξιακό κώδικα. Πρωταρχικό μέλημα κάθε σοβαρής ευρωπαϊκής ηγεσίας στην εκπαίδευση, η κατάταξη της παρεχόμενης παιδείας στα μείζονα εθνικά ζητήματα Εκπέμπουν ισχυρούς συμβολισμούς ενίσχυσης σχολείων αριστείας, κόντρα στις λαϊκίστικες εγχώριες φωνές για σχολεία «ευκολίας».

Στη χώρα μας, η αριστεία εξοβελίζεται από το εκπαιδευτικό σύστημα: Συστηματικές προσπάθειες εκπαιδευτικής αριστείας, καινοτομίας και δημιουργικότητας, ακυρώνονται στην πράξη (ή καλύτερα με υπουργικές προτροπές).

-Επιχειρούμενες καινοτομίες διευθύνσεων σχολικών μονάδων, στηλιτεύονται και απαξιώνονται, διότι απλά, δρουν ανεξάρτητα κομματικοσυνδικαλιστικών επικαθορισμών και πελατειακών δικτύων.

-Η συστηματική αξιολόγηση ανθρώπων, λειτουργιών και δομών, ακόμη και συζήτηση σχετική, απαγορεύεται (!).

-Ο τρόπος επιλογής των Στελεχών εκπαίδευσης, δημιουργεί ερωτηματικά για την αξιοπιστία και τον προσανατολισμό του.

-Ο ψηφιακός εγγραμματισμός, διάγει στην καλύτερη περίπτωση το νηπιακό του στάδιο.

-Η ρητορεία περί σύνδεσης σχολικής μονάδας και κοινωνίας μέσω συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που προϋποθέτουν την αριστεία, απλά συνιστά ρητορική.

Ας δούμε κάποιους μύθους γύρω από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, που μάλιστα, τελευταία με έντεχνο τρόπο επιχειρείται η ενίσχυσή τους στο όνομα του «εξισωτισμού» και προφανώς είναι ασύμβατοι με την αριστεία:

-Στον τρόπο επιλογής Στελεχών, σχεδόν απαξιώνεται ο επιστημονικός χαρακτήρας του. Υπερεκτίμηση της διδακτικής υπηρεσίας, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο: αρκεί η φυσική παρουσία και μόνο στην τάξη για να υπερκεράσει εκείνον που αφιέρωσε τη ζωή του στη Δια βίου μάθηση, τη συνειδητή επιλογή του για συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη. Είναι τουλάχιστον ισοπεδωτικό για κάτοχο μεταπτυχιακών, διδακτορικών διπλωμάτων, ξένων γλωσσών, συγγραφέα ερευνητικών και επιστημονικών πονημάτων, εισηγητή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, όταν αντιλαμβάνεται ότι τα παραπάνω, τελικά αποτελούν αντικείμενο ήσσονος αξιολόγησης. Εύλογα σκέφτεται ότι αρκούσε η παρέλευση κάποιων ετών διδακτικής εμπειρίας, χωρίς καμία αξιολόγησή της, καν ανατροφοδότησής της για την κατάληψη θέσης ευθύνης. Σκέφτεται επίσης, πόσο ανόητα έπραξε, όταν αντί να αφιερώνει ατέλειωτο χρόνο και χρήμα στην επιστήμη του, θεωρώντας τον τρόπο αυτό διαβατήριο προσφοράς ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου, δεν αναλώθηκε στη δημιουργία δικτύου δημοσίων σχέσεων με τους συναδέλφους του και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για την εξασφάλιση της ψήφου τους. Σημειωτέον δε, η εκπαιδευτική υπηρεσία (μετά από κάλεσμα του ίδιου του Υπουργείου για παροχή, κατά τεκμήριο υψηλών και εξειδικευμένων υπηρεσιών σε διάφορους φορείς του), δεν προσμετράται στην αποτίμηση των μοριοδοτούμενων κριτηρίων. Σε ποια προηγμένη εκπαιδευτικά χώρα του πλανήτη, η εκπλήρωση της συμβατικής και μόνο εργασιακής υποχρέωσης (έγκαιρη προσέλευση και προβλεπόμενη αποχώρηση) συνιστά εξέχον προσόν υπηρεσιακής εξέλιξης; Σε ποια χώρα, παρατηρείται το τραγελαφικό φαινόμενο, κάτοχοι υψηλόβαθμων θέσεων στην εκπαιδευτική ιεραρχία (Δ/ντές Εκ/σης) χωρίς καν μεταπτυχιακό; Αν η χώρα μας είναι η μοναδική με το θλιβερό αυτό προνόμιο της «τιμωρίας» του εκπαιδευτικού για την μη μόνιμη παραμονή του στην τάξη, τότε οφείλει πάραυτα να «απαγορεύσει» στο Υπουργείο Παιδείας τη δυνατότητα πρόσκλησης άσκησης έργου σε οργανισμό εποπτευόμενό του.

-Η αντίληψη περί τεχνοφασισμού, θα είχε μεγάλο ομολογουμένως ενδιαφέρον να εξηγήσει κάποιος «ειδήμων» πού αποσκοπεί. Τα οφέλη της παιδαγωγικής αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών και της χρήση τους ως εργαλείο και μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία, θεωρούνται αυτονόητα από όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα. Όχι απλά δεν αντιστρατεύονται το ρόλο του εκπαιδευτικού, αλλά τον ενισχύουν (συμπεριλαμβανομένου και του ελκυστικού τρόπου μάθησης για τους μαθητές). Οι ψηφιακές κοινότητες μάθησης συνιστούν κεκτημένο δεκαετιών. Ας ενημερώσει κάποιος τους «τεχνοφοβικούς» κήνσορες, ότι η εποχή των ταξιδιωτικών περιστεριών έχει παρέλθει οριστικά!

-Αντί της θεοποίησης της χωρίς αξιολογικά κριτήρια «διδακτικής» εμπειρίας, αξίζει τον κόπο να μελετήσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι την έννοια «Ηγέτης» στην εκπαίδευση. Απορίας άξιο, πώς αποτιμάται το όραμα όσων αναλαμβάνουν με την παραπάνω διαδικασία, θέση ευθύνης. Εκτός αν έχουμε αποφασίσει ως εκπαιδευτικό σύστημα να εισάγουμε κάτι διαφορετικό από διοίκηση μέσω στόχων και μέτρησης της απόδοσης. Πώς αλήθεια αποτιμάται η ενίσχυση της εξωστρέφειας της σχολικής μονάδας; Η υποστήριξη και ενίσχυση της καινοτομίας εκ μέρους των Στελεχών; Μήπως τα παραπάνω συνιστούν γραφικότητες έναντι του συντεχνιακού προτάγματος (βλέπε ψηφοφορία) στον αξιακό κώδικα των εμπλεκομένων στο σχετικό νομοθέτημα;

Τελικά, το διακύβευμα για το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης δεν είναι ούτε ταξικό ούτε ελιτίστικο. Κάθε καλοπροαίρετος νοήμων, στο ερώτημα «η αριστεία συνιστά ρετσινιά και στρεβλή φιλοδοξία, ή μοχλό εξέλιξης και διαρκούς βελτίωσης», θα απαντήσει χωρίς περιστροφές, το δεύτερο. Η αριστεία προϋποθέτει ισότητα, και αξιοκρατία. Ασφαλώς, αντιστρατεύεται την κομματοκρατία, τη μετριότητα την ημετεροκρατία, γεγονός που δικαιολογεί την ύπαρξη ισχυρών θυλάκων αντίστασης στην επικράτησή της, ως στάση ζωής και όχι ως εργαλείου, ως τεχνικού ζητήματος. Ενδυναμώνει τα δυνατά σημεία των κατά τεκμήριο καλύτερων και ανατροφοδοτεί τους πιο αδύναμους (εκπαιδευτικούς, μαθητές) στην κάλυψη των τρωτών στοιχείων τους. Πρόκειται για αέναη διαδικασία βελτίωσης, θέσπισης και κατάκτησης στόχων. Δεν μπορεί να νοείται εκπαίδευση που δεν προσβλέπει στην επαγγελματική εξέλιξη και προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, τη συνεχή επιμόρφωσή τους, την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας στις διδακτικές μεθόδους, την επιλογή άρτια καταρτισμένων στελεχών. Για την υλοποίηση των παραπάνω δεν απαιτείται καμία αύξηση οικονομικών κονδυλίων, αλλά περίσσευμα γενναιότητας αναγνώρισης των παραπάνω στρεβλώσεων και βούληση διόρθωσής τους με την επιβράβευση των συνοδοιπόρων στο εγχείρημα αυτό.

Ό,τι δεν εξελίσσεται πεθαίνει…

Συναισθηματική νοημοσύνη εκπαιδευτικού


badteacherΟ εκπαιδευτικός είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι υπεύθυνος όχι μόνο για τη διανοητική ανάπτυξη των μαθητών του αλλά και για τη συναισθηματική υποστήριξή τους. Ο τρόπος που ο εκπαιδευτικός χειρίζεται τα συναισθήματα τα δικά του και των άλλων, η καλή και ισορροπημένη ψυχολογική και συναισθηματική του κατάσταση, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου παιδαγωγικού κλίματος μέσα στην τάξη του.

Τα μηνύματα που εκπέμπει ο εκπαιδευτικός την ώρα της διδασκαλίας επηρεάζουν την ποιότητα της μάθησης καθώς και την επικοινωνία με τους μαθητές. Ένας εκπαιδευτικός με αυτοέλεγχο, ηρεμία και υπομονή ξέρει να διαχειρίζεται με ψυχραιμία τις προβληματικές καταστάσεις που προκύπτουν και μπορεί να μεταδώσει αυτήν την ηρεμία και στην τάξη του. Όταν ο ίδιος δεν είναι επικριτικός και επιθετικός, όταν δεν μεταδίδει το άγχος και τις φοβίες του, βοηθάει στο να μειωθούν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις μεταξύ των μαθητών του και τους μαθαίνει να αντιδρούν με σύνεση και υπομονή.

Ένας εκπαιδευτικός με ισορροπημένη συναισθηματική νοημοσύνη είναι αμερόληπτος, προοδευτικός και αποδέχεται τους μαθητές του όπως είναι, με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Είναι δίκαιος και δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους ακόμα και στους πιο αδύναμους μαθητές. Δεν ξεχωρίζει τους ικανούς απ΄τους αδύνατους, καταλαβαίνει τις μαθησιακές τους δυσκολίες, τους δίνει το χρόνο που χρειάζονται προκειμένου να γίνει κατανοητή η διδασκαλία του, επιβραβεύει κάθε τους προσπάθεια και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους. Με αυτόν τον τρόπο οι αδύναμοι μαθητές θα νιώσουν ικανοί, παραγωγικοί, θα βγουν από το περιθώριο, θα τονωθεί η ψυχική τους υγεία και θα γίνουν αποδεκτοί από το σχολικό περιβάλλον.

Επιπλέον ο εκπαιδευτικός που είναι ειλικρινής, έχει αναπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, γίνεται πιο εύκολα αγαπητός από τους μαθητές του, τον νιώθουν φίλο και συμπαραστάτη τους και τους βοηθάει στο να λειτουργήσουν καλύτερα στο μαθησιακό περιβάλλον, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια που υπάρχουν μεταξύ δασκάλου και μαθητή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει ο εκπαιδευτικός και να χειριστεί σωστά, έτσι ώστε το επιθυμητό αποτέλεσμα να είναι η δημιουργική συνεργασία μεταξύ τους και όχι η ισοπέδωση και η εξίσωση των ρόλων.

Η ενσυναίσθηση είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο εκπαιδευτικός προκειμένου να διατηρεί καλές σχέσεις με τους μαθητές του. Πρέπει να κατανοεί τα συναισθήματά τους, να μπαίνει στη θέση τους, να συμπαραστέκεται στα σχολικά και προσωπικά τους προβλήματα και να τους συμβουλεύει. Όταν ο μαθητής εισπράττει αυτό το ενδιαφέρον, νιώθει τη συναισθηματική στήριξη που του προσφέρεται και την προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, τότε και ο ίδιος αρχίζει να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, νιώθει αποδεκτός, μαθαίνει να αποδέχεται τον εαυτό του και τους άλλους και αρχίζει να εμπιστεύεται το δάσκαλό του, πράγμα που τον βοηθάει και στη μαθησιακή του ανάπτυξη. Γιατί μέσα από τη συναισθηματική στήριξη ο μαθητής μπορεί να αναπτύξει σωστά τις μαθησιακές του ικανότητες, να γεμίσει αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό για συμμετοχή.
Η σχέση εκπαιδευτικού – μαθητή είναι μια σχέση επικοινωνίας, μια ανταλλαγή συναισθημάτων όπως επιβράβευση, επίπληξη, αποδοχή, απόρριψη, επιβεβαίωση, νουθεσία, που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του μαθητή. Γι΄αυτό ο εκπαιδευτικός πρέπει να βρίσκεται σε συναισθηματική ισορροπία, να έχει αυτοέλεγχο και αυτοπεποίθηση, κίνητρα και διάθεση για προσφορά και αλλαγή προς το καλύτερο, τα οποία θα μεταδώσει και στους μαθητές του.

Για να κατορθώσει όμως ο εκπαιδευτικός να βρει τη συναισθηματική ισορροπία που χρειάζεται, πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια από τη μεριά του. Χρειάζεται υπομονή και θέληση για να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματά του προς τους άλλους, να μάθει να έχει δηλαδή αυτοέλεγχο, εσωτερική ηρεμία και να είναι προσεχτικός στις αντιδράσεις του προς τους μαθητές του, διότι μια επιθετική συμπεριφορά του μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα στην ψυχική τους υγεία. Για να βελτιωθεί λοιπόν πρώτα η δική του ψυχική και συναισθηματική υγεία, πρέπει να παρακολουθήσει ίσως κάποια σεμινάρια που διοργανώνονται γι΄αυτό το σκοπό ή μόνος του να αναζητήσει κάποιες στιγμές ηρεμίας, όπου θα διώξει από το μυαλό του κάθε δυσάρεστη σκέψη, θα αποφορτιστεί από τα καθημερινά προβλήματα και θα βρει τη γαλήνη που χρειάζεται. Έτσι, με καθαρό μυαλό θα μπορεί να έχει αυτοσυγκράτηση και να χειριστεί τους μαθητές του με τον παιδαγωγικά επιθυμητό τρόπο.

Επίσης, καλό θα είναι ο εκπαιδευτικός να μάθει να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο του, να οργανώνει τη διδασκαλία του, να βάζει προτεραιότητες στο τι πρέπει να γίνει άμεσα και τι όχι, προκειμένου να αποφύγει καταστάσεις που θα του δημιουργήσουν επιπλέον άγχος και κούραση.

Όταν καταφέρει να αντιληφθεί πρώτα τα δικά του συναισθήματα, θα πρέπει να αναπτύξει και την ενσυναίσθησή του απέναντι στους μαθητές. Να αντιληφθεί δηλαδή τα συναισθήματά τους και να τους συμπαρασταθεί, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη δική τους συναισθηματική ενδυνάμωση.

Πέρα όμως από την ατομική προσπάθεια θα πρέπει να υπάρχει και η συνδρομή της Πολιτείας για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των εκπαιδευτικών. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσει καλύτερα κάποια εκπαιδευτικά θέματα, να φροντίσει για την συνεχή επιμόρφωση και την απόκτηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων, να διοργανώσει βιωματικά σεμινάρια μέσα από τα οποία θα αποκτήσουν γνώσεις για τη συναισθηματική αντιμετώπιση των μαθητών τους. Επιπλέον θα μπορούσε η Πολιτεία να παρέχει περισσότερη διοικητική και παιδαγωγική αυτονομία στα σχολεία για να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία στη δημιουργία από τον εκπαιδευτικό.

Αναστασία Καστανά, MEd.

Εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων: σεμινάριο εισαγωγικό ή εξειδίκευσης; Ιδού το ερώτημα!


Μία ποteacher-questionsλύ συχνή ερώτηση που λαμβάνουμε τον τελευταίο καιρό αφορά στη σχέση του εισαγωγικού προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων με αυτό της εξειδίκευσης.

Στις παρακάτω γραμμές θα παρουσιάσουμε τρεις διαφορές και μία ομοιότητα ανάμεσα στα δύο σεμινάρια με σκοπό να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το πιο κατάλληλο για εσάς.

Διαφορά ένα: καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες

Το εισαγωγικό πρόγραμμα καλύπτει την ανάγκη εξοικείωσης με τις βασικές αρχές και τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων που είναι απαραίτητες για να μην υστερεί ο εκπαιδευτής στην δουλειά του, ανεξάρτητα από το αντικείμενο που διδάσκει.

Χωρίς αυτές τις αρχές και τεχνικές ο εκπαιδευτής ενηλίκων πιθανώς να μην ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εργασίας του, αμαυρώνοντας την φήμη του ως εκπαιδευτή και χάνοντας ευκαιρίες στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα.

Το πρόγραμμα εξειδίκευσης, από την άλλη, καλύπτει την ανάγκη πιστοποιημένης εξειδίκευσης σε μία ομάδα εκπαιδευόμενων ή σε ένα σχετικό θέμα της επιλογή σας.

Αυτή η εξειδίκευση μπορεί να ανοίξει πόρτες στην αναζήτηση εργασίας σε φορείς όπως κολέγια, ΚΕΚ και εταιρείες που εξειδικεύονται στην εκπαίδευση και κατάρτιση συγκεκριμένων ομάδων. Τέτοιες ευκαιρίες είναι συνήθως και οι πιο καλοπληρωμένες.

Ωστόσο, προσοχή! Το σεμινάριο εξειδίκευσης δεν ασχολείται με πρακτικά θέματα όπως οι βασικές αρχές και τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων. Η γνώση των τεχνικών αυτών θεωρείται δεδομένη.
Διαφορά δύο: Τρόπος οργάνωσης και αξιολόγησης του σεμιναρίου

Το εισαγωγικό πρόγραμμα βασίζεται κατά κόρον στο εκπαιδευτικό υλικό που σας παρέχουμε και την κριτική / δημιουργική επεξεργασία του από εσάς.

Το σεμινάριο εξειδίκευσης, έχοντας ως στόχο την εξειδίκευση σε κάτι που εσείς θέλετε, βασίζεται λιγότερο στο παρεχόμενο υλικό και περισσότερο στην διάθεσή σας να διερευνήσετε τον χώρο όπου επιθυμείτε να εξειδικευτείτε.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πώς το εισαγωγικό σεμινάριο έχει περισσότερο υλικό προς μελέτη και συνοδεύεται από ερωτήσεις αναστοχασμού, ενώ η αξιολόγηση γίνεται μέσω ενός «φακέλου» αναστοχασμών και μιας σύντομης και πρακτικής εργασίας.

Το σεμινάριο εξειδίκευσης, από την άλλη, παρέχει λιγότερο εκπαιδευτικό υλικό ποσοτικά, αλλά περιμένει ότι θα δοκιμάσετε να εφαρμόσετε αρχές, τεχνικές, κτλ στην ομάδα εκπαιδευόμενων με την οποία ασχολείστε. Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση αποτελείται από λίγο μεγαλύτερης έκτασης εργασίες όπου καλείστε να παρουσιάσετε τα αποτελέσματα της – όχι απαραίτητα ακαδημαϊκής – έρευνάς σας.

Διαφορά τρία: προετοιμασία για εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ

Το εισαγωγικό πρόγραμμα, όντας πρακτικό, βοηθά στην προετοιμασία για τις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι το εξειδίκευσης – εκτός φυσικά και αν αποφασίσετε με κάποιο τρόπο να εξειδικευτείτε στις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ καθαυτές μέσω του σεμιναρίου εξειδίκευσης.
Ομοιότητα: Μοριοδότηση στο δημόσιο

Και τα δύο σεμινάρια μοριοδοτούνται σε αρκετές προκηρύξεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στις πιο πολλές προκηρύξεις η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση θα μοριοδοτείται επιπλέον της εκπαιδευτικής επάρκειας του ΕΟΠΠΕΠ, η οποία, απ’ ότι φαίνεται, θα τοποθετεί τον κάτοχό της σε ξεχωριστή κατηγορία από όσους δεν την έχουν.

Σημειωτέον, μέχρι σήμερα, επιμορφώσεις που έλαβαν χώρα αποκλειστικά ως προετοιμασία για την πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας δεν μοριοδοτούνται ξεχωριστά από την πιστοποίηση καθαυτή.
Επίλογος

Ελπίζουμε ότι η παραπάνω σύγκριση που παρουσιάσαμε θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το πρόγραμμα ή τα προγράμματα που σας ταιριάζουν.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να μου στείλετε τυχόν ερωτήσεις ή προβληματισμούς σας στο papadopoulos@cears.edu.gr .

Γιάννης Παπαδόπουλος

 

Χρόνια Πολλά


Το CE.A.R.S θα παραμείνει κλειστό έως τις 3/1/2016.

Ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά και ένα χαρούμενο και δημιουργικό νέο έτος.

Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας


Το CEARS, ως φορέας εκπαίδευσης μεταφραστών, είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας και της Υπηρεσίας Επείγουσας Απόδοσης Όρων της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας και την ΥΕΠΟ δείτε εδώ και για τα προγράμματα εκπαίδευσης μεταφραστών του CEARS εδώ

College of Teachers


To CEARS με χαρά ανακοινώνει ότι έγινε δεκτό σαν Institutional Member του College of Teachers ως επιβράβευση της διαρκούς προσπάθειας του για παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών και προγραμμάτων.

college_teachers

Η αποδοχή αυτή αποδεικνύει την τήρηση, από την πλευρά του οργανισμού μας, των αυστηρών κανόνων δεοντολογίας και εκπαιδευτικών πρακτικών του College of Teachers.

Δωρεάν εξ αποστάσεως σεμινάριο


Το σεμινάριο «Marketing Management» προσφέρεται δωρεάν για εγγραφές έως τις 30 Ιουνίου.

Το σεμινάριο προσφέρεται στα Αγγλικά απευθείας από το Erudio College.

Προϋποθέσεις εγγραφής:

– Απολυτήριο Λυκείου

– Αποδεικτικό γνώσης αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2

Διαδικασία Εγγραφής:

 1. Συμπληρώστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ:
 2. Σκανάρετε και στειλτε στο info@cears.edu.gr (i) την ταυτότητά σας ή το διαβατήριό σας, (ii) αποδεικτικό γνώσης αγγλικών επιπέδου Β2

Ανακοίνωση


Κατόπιν ερωτήματος που τέθηκε από ενδιαφερόμενο σας παραθέτουμε τα ακόλουθα:

Το CEARS είναι αποκλειστικός εκπρόσωπος του Marconi University στην Ελλάδα και επίσημο εξεταστικό του κέντρο και σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η δραστηριότητά του είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις διατάξεις του ΔΟΑΤΑΠ περί μη συμμετοχής τρίτου φορέα στην εκπαιδευτική και εξεταστική διαδικασία. Επίσης οι εξετάσεις διοργανώνονται από το Marconi University με επιβλέποντες καθηγητές του ίδιου του πανεπιστημίου.

Ημερίδα με θέμα «Διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Συνεργασία Συμβατικής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης»


Tο Università degli Studi Guglielmo Marconi σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθήνας διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα: «Διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Συνεργασία Συμβατικής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ακαδημίας 48 και Σίνα, 105 62 Αθήνα) την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 και ώρες 09:30-13:30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Μαθησιακές Δυσκολίες και ενδεικτικό πρόγραμμα για την Γ΄ Δημοτικού


του Γεωργίου-Αριστείδη Παπαθανασίου

dysleksia

 

Μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά χωρίς πρόβλημα νοητικής υστέρησης, στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, οφείλονται σε ατελείς αντιληπτικές ικανότητες ή δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, οι οποίες επηρεάζουν την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση των ερεθισμάτων και παρουσιάζονται ως διαταραχές: της σκέψης, του προφορικού λόγου, της ανάγνωσης, της γραφής, της ορθογραφίας, της κατανόησης και της μαθηματικής σκέψης. Στην ελληνική βιβλιογραφία απαντώνται με τους όρους: Δυσλεξία, Δυσορθογραφία, Δυσαναγνωσία, Δυσαριθμησία. (Μαρκάκης 2011)

Η δυσλεξία σύμφωνα με τον Μαρκάκη (2011), θεωρείται η κυριότερη μαθησιακή δυσκολία, γιατί εμπεριέχει στοιχεία από όλες τις μορφές των Μ.Δ. Εκ πρώτης όψεως παρουσιάζεται ως δυσκολία κατάκτησης και επεξεργασίας του γραπτού λόγου. Στην πραγματικότητα όμως συνδέεται με όλες τις λειτουργίες της γλώσσας, με προεκτάσεις και στη μαθησιακή σκέψη.

Η δυσλεξία επίσης θεωρείται από πολλούς η κυριότερη μαθησιακή δυσκολία, λόγω του ότι εμπεριέχει στοιχεία από όλες τις μορφές των μαθησιακών δυσκολιών. Αρχικά παρουσιάζεται ως δυσκολία κατάκτησης και επεξεργασίας του γραπτού λόγου, στην πραγματικότητα όμως συνδέεται με όλες τις λειτουργίες της γλώσσας και με προεκτάσεις στη μαθηματική σκέψη.
Έχει παρατηρηθεί ότι προβλήματα στην οπτικο-κινητική αντίληψη συνδέονται με δυσκολίες στην ικανότητα της μέτρησης, της ταξινόμησης, της σύγκρισης και της «ένα προς ένα» αντιστοίχησης. Οι αντιληπτικές διαταραχές σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέονται με δυσκολίες στην κατανόηση των συμβόλων ή με ανεπάρκεια στο συνδυασμό οπτικών και ακουστικών συμβόλων (Johnson, Myklebust, 1967).

Η δυσλεξία σύμφωνα με το Πειραματικό Αναλυτικό Πρόγραμμα για ΕΜΔ παρουσιάζεται με μια σειρά σχολικών αδυναμιών όπως είναι: 

α. Ανικανότητα φωνολογικής σύνδεσης του φωνήματος και του γραφήματος (αδυναμία φωνολογικής ενημερότητας). 

β. Αδυναμία κατανόησης της μορφής που παίρνουν κατά την κλίση οι κλιτές λέξεις
γ. Αδυναμία κατανόησης και παραγωγής προτάσεων πολύπλοκων συντακτικά
δ. Δυσκολία σύνδεσης της φωνολογικής και της γραφημικής εικόνας της λέξης με τη σημασία της
ε. Περιορισμένο ενεργητικό λεξιλόγιο. 

στ. Ακατάστατο γραφικό χαρακτήρα-δυσανάγνωστο γραπτό με (έλλειψη σημείων στίξης, παράλειψη τόνων ,αντιστροφές γραμμάτων, παράλειψη ή μετατόπιση συλλαβών, άσχετες παρεμβολές, πολλά ορθογραφικά λάθη).

ζ) Αργή ανάγνωση ή αποφυγή μεγαλόφωνης ανάγνωσης 

η) Στη σύμφυτη εξελικτική δυσλεξία παρουσιάζεται υπολειτουργία των μαθησιακών λειτουργιών που σχετίζονται με την οπτική και την ακουστική αντίληψη. 

Αντίστοιχα η δυσαριθμησία σύμφωνα με τον Μαρκάκη (2011), παρουσιάζεται με μια σειρά αδυναμιών όπως είναι:

α) Δυσκολία εκτίμησης της ποσότητας ενός συνόλου αντικειμένων ή των μεγεθών 

β) Δυσκολία στην αρίθμηση, στη σειροθέτηση, στην απομνημόνευση της προπαίδειας και άλλων ακολουθιών. 

γ) Δυσκολία στην εφαρμογή ενός αλγορίθμου 

δ) Δυσκολία στη μεταφορά ενός προβλήματος σε αριθμητικά δεδομένα 

ε) Δυσκολία στην κατανόηση των αριθμητικών συμβόλων και στην ορθή χρήση τους 


Η δυσλεξία, επομένως, είναι μια ιδιομορφία στον τρόπο σκέψης : 

α) στην οποία δεν παρουσιάζονται όλα τα συμπτώματα με την ίδια μορφή σε όλα τα παιδιά.

β) χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι έχει δυσλεξία η εμφάνιση κάποιας από τις παραπάνω δυσκολίες σε ένα μαθητή. Γι αυτό είναι απαραίτητη η διαφορική διάγνωση από το αρμόδιο ΚΔΑΥ, προκειμένου να εντοπιστούν οι τομείς και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές ανάλογα με το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών.

Ενδεικτικά αναφέρεται σύμφωνα με τον Μαρκάκη, (2011), ότι η εκτίμηση των προβλημάτων του γραπτού λόγου περιλαμβάνει τη καταγραφή της παρούσας εκπαιδευτικής κατάστασης του παιδιού και την ποιοτική ανάλυση των σφαλμάτων για να εντοπισθούν: 

α. Λάθη στα φωνήεντα, στα σύμφωνα, στους διφθόγγους, στα συμπλέγματα
β. Αντιστροφές γραμμάτων ή λέξεων
γ. Πρόσθεση ή παράλειψη γραμμάτων, συλλαβών, λέξεων
δ. Άρνηση ανάγνωσης ορισμένων λέξεων
ε. Μάντεμα των δύσκολων λέξεων, από τα συμφραζόμενα στ. Απουσία τόνων και σημείων της στίξης. 


Σύμφωνα με τους Γρηγοριάδη & Πολάτογλου (2011), για να βοηθηθούν τα άτομα με δυσλεξία ώστε να κάνουν τις απαραίτητες συνδέσεις, ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη δυσκολία που αντιμετωπίζουν, οι εκπαιδευτικοί είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν τέσσερα αναπτυξιακά στάδια σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: το χειροπιαστό, το εικονικό, το συμβολικό και το αφηρημένο στάδιο.

Tο χειροπιαστό είναι το στάδιο στο οποίο τα αντικείμενα και υλικά αντικαθιστούν έννοιες και με αυτά μπορεί ο μαθητής να πειραματιστεί και να εργαστεί. Η φάση αυτή λειτουργεί θετικά στην σύνδεση μιας έννοιας με μία συνθήκη, την οποία μπορεί το δυσλεκτικό άτομο να ανακαλέσει στην προσπάθεια του να θυμηθεί την έννοια και την σημασία της.

Το εικονικό, αφορά την απεικόνιση των εννοιών από τον μαθητή με όποια μορφή ο ίδιος /α επιθυμεί, ως έκφραση του τι έχει κατανοήσει και πάλι ως μέσο διευκόλυνσης της συντήρησης στη μνήμη απαραίτητων για την φυσική στοιχείων. Κατόπιν παρουσιάζονται τα σύμβολα στον μαθητή, απαραίτητα για τους φυσικούς τύπους, προκειμένου το άτομο να κατανοήσει τη βασική λογική της επιστήμης και να τα συνδέσει με την πρότερη γνώση (Γρηγοριάδης Ι & Πολάτογλου Χ, 2011)

Το τελευταίο στάδιο επέρχεται με την εισαγωγή του αφηρημένου, δηλαδή, την παρότρυνση του μαθητή να λύσει προβλήματα και να φέρει στο νου του έννοιες χωρίς την βοήθεια αντικειμένων, εικόνων, συμβόλων.

 

Περιεχόμενο του Πειραματικού Αναλυτικού Προγράμματος για ΕΜΔ

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθησιακών Δυσκολιών περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
1. Αντιληπτικές λειτουργίες
2. Μνημονικές λειτουργίες
3. Γραφικός χώρος
4. Αναγνωστική λειτουργία
5. Μαθησιακές δυσκολίες στα Μαθηματικά που έχουν σχέση με τη δυσλειτουργία της γλώσσας
6. Συμπεριφορά – Συναισθηματική υποστήριξη 

Σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Μ.Δ. δίδονται τα παρακάτω παραδείγματα για την Γ’ τάξη του Δημοτικού σχολείου.

 Γ΄ Τάξη

Κείμενο:   Αξέχαστα γενέθλια

1η Άσκηση

 1. Ποιο είναι το όνομα της πρωταγωνίστριας στην ιστορία;

 2. Τι θα γιορτάσει σε λίγες μέρες η Μελίνα;

 3. Πόσο χρονών είναι και πόσο θα γίνει η Μελίνα;

 

 

 

 

 1. Τι ονειρεύεται ότι θα συμβεί η Μελίνα;

 Α. Σχετικά με το σπίτι

Β. με τα παιδιά

Γ. με τα κεράκια

Δ. με τις φίλες της

 

 

 

 

 

 

 1. Η Μελίνα είναι λυπημένη. Γιατί;

 2. Τι αποφάσισε τελικά η Μελίνα;

 

 

 

 

      

Γενικές ερωτήσεις

 Εκτός από τη Μελίνα ποια άλλα πρόσωπα συμμετέχουν στην ιστορία;

Ποιος έχει αντιρρήσεις για τη γιορτή της Μελίνας και γιατί;

Θα γίνει τελικά η γιορτή γενεθλίων της Μελίνας;

Πώς κατάφερε η Μελίνα να πείσει τους γονείς της; Δυσκολεύτηκε;

  

2η  άσκηση: 

Βάλε  x στις προτάσεις που συμφωνείς:

 

Η Μελίνα διαβάζει στην κουζίνα του σπιτιού της

 

Η Μελίνα  διαβάζει Ιστορία

 

Η Μελίνα θα έχει σε λίγες ημέρες γενέθλια

 

Αύριο είναι Κυριακή και θέλει να πάει στο Θέατρο

 

Θα κεράσει γλυκά στον μπαμπά και στη μαμά

 

Θα  παίξει μόνη της στο δωμάτιό της.

 

 

3η  Άσκηση

 Επιλέξτε από τις φράσεις που είναι στην παρένθεση και συμπληρώστε τις παρακάτω προτάσεις

 

(Θα παίξω  ποδόσφαιρο, θα πάω για κολύμπι με τους γονείς μου, θα πάω κατασκήνωση με τον πιο καλό μου φίλο, θα τρέξω στην αυλή, θα κάνω πάρτι για τους φίλους μου, θα ντυθώ καουμπόης)

  

Κλείσε τα μάτια και ονειρέψου:

Είμαι στο γήπεδο και  …..

Είμαι σε  καλοκαιρινές διακοπές και …

Χτυπάει το κουδούνι του σχολείου και ….

Σήμερα γιορτάζω και …

Είναι αποκριές και ………..

Βάλε x στη φράση που ταιριάζει με την υπογραμμισμένη πρόταση.

Εσύ χρειάζεσαι πλατεία και όχι σπίτι…

Α.  Η Μελίνα  θέλει να καλέσει πολλές φίλες και πολλούς φίλους.

Β.  Η Μελίνα  έχει μικρό σπίτι.

Γ.  Η Μελίνα  θέλει να κάνει τα γιορτή της στην πλατεία.

 

Αύριο είναι Κυριακή και θέλει να είναι ελεύθερη…

 Α. Κάθε Κυριακή είναι απασχολημένη.

Β. Τις Κυριακές δεν θέλει να έχει καμιά υποχρέωση.

Γ. Την Κυριακή  δεν διαβάζει ποτέ της.

 

Ξεχώρισε τις προτάσεις όπου κάποια πράγματα θα γίνονται συνέχεια στο μέλλον ή μόνο για μια στιγμή.

 

 

γίνονται

για μια

στιγμή

γίνονται συνέχεια

Η Μελίνα θα  χορεύει όλο το βράδυ στα γενέθλιά της συνεχώς.

 

 

Ο μπαμπάς της θα χορέψει μόνο ένα χορό.

 

 

Η Μελίνα θα γιορτάσει τα γενέθλιά της σε λίγες ημέρες.

 

 

Ο μπαμπάς θα γιορτάζει συνεχώς.

 

 

Η Μελίνα θα γράφει προσκλήσεις όλο το πρωί συνέχεια.

 

 

Η Μελίνα θα γράψει τις προσκλήσεις

 

 

Η Μελίνα θα φυσά τα κεράκια συνεχώς στην τούρτα μέχρι να σβήσουν.

 

 

 

 Τι παρατηρείς;

Θέλουμε να θυμηθείς τα πιο αξέχαστα γενέθλιά σου.

Χρησιμοποίησε τις παρακάτω ερωτήσεις.

Πότε έχεις γενέθλια;

Πού έκανες τη γιορτή στο σπίτι ή έξω σε παιδότοπο;

Πόσους φίλους και φίλες κάλεσες ;

Πώς διασκεδάσατε;

Πώς ήταν η τούρτα σου;

Τα έσβησες όλα τα κεράκια;

Γιατί σου έμειναν αξέχαστα;

Περιεχόμενο του Πειραματικού Αναλυτικού Προγράμματος για ΕΜΔ
κείμενο: Μικρομαγειρέματα

 1η άσκηση

 Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

 1. Τι μύρισε ο Κώστας;

 2. Τι συνάντησε ο Κώστας στην κουζίνα και πώς ήταν;

 

Την απάντηση θα τη βρείτε στην 1η παράγραφο

[Μια μυρωδιά ….. άσπρη ποδιά]

 

 

 

 

 1. Τι δουλειά έκαναν τα κουζινοξωτικά;

 2. Ο Κώστας ήξερε ότι στην κουζίνα ζούσαν κουζινοξωτικά;

 

Την απάντηση θα τη βρείτε στην 3η παράγραφο

[Παλιά, πολύ παλιά ….. ανακατεύει]): 

 

 

 

 

 

 2η Άσκηση

Ο φίλος σας σάς παίρνει τηλέφωνο το απόγευμα στο σπίτι και  θέλει να του πείτε λίγα λόγια για τα Μικρομαγειρέματα, γιατί ξέχασε το βιβλίο του στο σχολείο. Τι θα του πείτε;

Μπορείτε να γράψετε με δικά σας λόγια τι λέει η ιστορία, απαντώντας με τη σειρά στις ερωτήσεις:

 

 

 1. Ποιον συνάντησε ο Κώστας στην κουζίνα;

 2. Τι έκαναν μαζί;

 3. Ποιος ήξερε τη συνταγή;

 4. Τι έγινε στο τέλος;

 

 

 

 

 

 

 

3η Άσκηση

 

Στην ιστορία υπάρχουν κάποιες λέξεις, που δεν τις βρίσκετε στο λεξικό, γιατί είναι εφεύρεση του συγγραφέα του κειμένου, όπως: 

 

Τρουφόσκονη, τρουφομπαλίτσες, τρουφοσυνταγή, ξωτικοκαβγάς, Κουζινοξωτικό.

 

Οι λέξεις αυτές ονομάζονται νεολογισμοί και είναι λέξεις σύνθετες, γιατί αποτελούνται από δυο άλλες λέξεις, που ενώνονται και κάνουν μια καινούργια, δηλαδή:

Τρούφα  +  σκόνη = ……………………………………….

Τρούφα   + μπαλίτσα = ……………………………………….

Τρούφα   + συνταγή  = ……………………………………….

Ξωτικό     + καυγάς   = ……………………………………….

Κουζίνα  + ξωτικό =  ……………………………………….

 

4η Άσκηση

 

Βρείτε από ποιες λέξεις  (μορφήματα) αποτελούνται οι παρακάτω σύνθετες λέξεις:

Κοκκινοσκουφίτσα = …………………… + …………………….

Κοντορεβιθούλης = …………………… + …………………….

οδοντόβουρτσα = …………………… + …………………….

οδοντόπαστα = …………………… + …………………….

ανεμόμυλος = …………………… + …………………….

χαρτοκιβώτιο = …………………… + …………………….

υπνοδωμάτιο = …………………… + …………………….

5η Άσκηση

 

Α. Μια φανταστική ιστορία σε ….4 βήματα

           ή

κάτω οι μάγειρες

ζήτω οι συγγραφείς.

 

1ο Βήμα: Κάνουμε δυο ομάδες λέξεων.

 

Στην πρώτη ομάδα γράφουμε το πρώτο  συνθετικό (ή αλλιώς μόρφημα) της λέξης και  στη δεύτερη ομάδα γράφουμε το δεύτερο συνθετικό της λέξης.

Παραδείγματα:

    ανεμόμυλος ð  1η ομάδα ≈ άνεμος , 2η ομάδα ≈ μύλος 

    υπνοδωμάτιο  ð   1η ομάδα ≈ ύπνος ,  2η ομάδα  ≈ δωμάτιο

 

2ο Βήμα: Ενώνουμε στην τύχη λέξεις από την 1η ομάδα με λέξεις από τη 2η ομάδα, όπως παρακάτω:

  

άνεμος

 

μύλος

ύπνος

 

δωμάτιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3ο Βήμα: Από την ένωση αυτή προκύπτουν καινούργιες σύνθετες λέξεις, όπως π.χ. υπνόμυλος.

 

4ο Βήμα: Γράφουμε μια ιστορία για μία ή περισσότερες από τις καινούριες λέξεις  που ανακαλύψαμε.

 

Β. Γράψτε κι εσείς μια ιστορία για μια ή περισσότερες από τις καινούριες λέξεις που ανακαλύψατε,  χρησιμοποιώντας όποιες από τις παρακάτω ερωτήσεις θέλετε:

 

 1. Σε τι χρησιμεύουν αυτά τα απίθανα πράγματα, ποιος τα χρησιμοποιεί;

 2. Πού μπορούμε συνήθως να τα βρούμε; Πρέπει να τα παραγγείλουμε ή  όχι;

 3. Μόλις χτύπησε το κουδούνι για διάλειμμα, πού πήγαν και ποιον συνάντησαν;

 4. Τι ήθελαν να κάνουν και τι τους εμπόδισε;

 5. Τα κατάφεραν στο τέλος και πώς;

  

 

5η Άσκηση

 

Βάλε  στη φράση που ταιριάζει με την υπογραμμισμένη πρόταση.

 

1. Μια ιδέα κανέλα

Α. Κανέλα φτιαγμένη από ιδέα.

Β. Πολύ λίγη κανέλα.

Γ. Παρά πολλή κανέλα.

 

 

2. Ήξερε να διαβάζει τις ιδέες των άλλων

Α.  Μάντευε τι σκέφτονταν οι άλλοι.

Β.  Ήξερε ιδεοανάγνωση.

Γ.  Ήξερε να διαβάζει βιβλία.

 

Βιβλιογραφία

Doris J. Johnson, Helmer R. Myklebust. Learning Disabilities, Verlag Hippokrates, Northwestern, 1967

Γρηγοριάδης Ι & Πολάτογλου Χ. Μέθοδοι διδασκαλίας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσλεξίας, Διαδίκτυο από το http://www.chiourea.gr

Καρακίτσιος Α., Ευκαρπίδης Π. & Αναγνωστοπούλου Ε. Σχέδια Μαθήματος και Υποστηρικτικό υλικό για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα, 2009.

Μαρκάκης, Ε. Πειραματικό Αναλυτικό Πρόγραμμα για Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, 2011

http://users.sch.gr/aparaske/autosch/joomla15/index.php/2012-02-07-10-08-22/2013-02-14-10-57-30/924-2013-09-26-15-18-50.html

http://www.e-yliko.gr/htmls/amea/amea_yliko.aspx

http://www.eduportal.gr/index.php/articles/special-edu/124-aps-peir-amea

Η εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων στο CEARS


adult_education_seminaΤα τελευταία χρόνια η ζήτηση εκπαιδευτών ενηλίκων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. Φορείς τυπικής εκπαίδευσης όπως Ιδιωτικά και Δημόσια ΙΕΚ και φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης όπως Ιδιωτικά και Δημόσια Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, Κολέγια, και Εταιρείες Ενδοεπιχειρησιακής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης έχουν πολλαπλασιαστεί. Από την άλλη, το κράτος επαγγελματικοποιεί την εκπαίδευση ενηλίκων μέσω της μοριοδότησης της εξειδίκευσης στις προκηρύξεις του και ο ιδιωτικός τομέας ακολουθεί παρασάγγας.

Στον αντίποδα, ωστόσο, οι ευκαιρίες για την κατάρτιση των εκπαιδευτών ενηλίκων λιγοστεύουν. Το δημόσιο δεν έχει προκηρύξει πρόγραμμα για αρκετό καιρό, ενώ όταν προκηρύσσει κάποιο πρόγραμμα, συνήθως απαιτεί μετακινήσεις, συγκεκριμένες ώρες παρακολούθησης και πολλές φορές απόγευμα όταν συνήθως οι εκπαιδευτές ενηλίκων δουλεύουν. Πολλά προγράμματα ιδιωτικών φορέων, από την άλλη, είναι ακριβά, ενώ επίσης απαιτούν μετακινήσεις και φυσική παρουσία σε τάξη ή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

Πρόγραμμα CEARS

Ανταποκρινόμενο στην επαγγελματικοποίηση της εκπαίδευσης ενηλίκων, αλλά και στα εμπόδια που αναφέρθηκαν παραπάνω και συχνά δυσκολεύουν τους εκπαιδευτές ενηλίκων να συμμετέχουν σε απαραίτητα σεμινάρια κατάρτισης, το CEARS έχει δημιουργήσει ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων με τα εξής καινοτομικά χαρακτηριστικά:

 1. Δυνατότητα άμεσης πιστοποίησης: Δεν χρειάζεται να περιμένεις πότε θα προκηρυχθεί, πότε θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό συμμετεχόντων και πότε θα ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ξεκινάς όποτε θέλεις.
 2. Ελαστικότητα παρακολούθησης: μελέτη σε μέρος, μέρες και ώρες που βολεύουν τον εκπαιδευόμενο.
 3. Δυνατότητα πιστοποίησης απαραίτητων βασικών γνώσεων σε ένα μήνα (σεμινάριο «Εισαγωγή στην Εκπαίδευση Ενηλίκων», διάρκειας 100 ωρών).
 4.  Δυνατότητα πιστοποίησης εξειδίκευσης σε συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευόμενων ή θεματικής σε δύο μήνες (σεμινάριο «Εξειδίκευση στην εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων, διάρκειας 200 ωρών).
 5. Πολύ χαμηλό κόστος: 120 ευρώ το κάθε σεμινάριο.
 6. Το κύρος ενός βρετανικού φορέα πιστοποίησης.

 

Λίγα λόγια για τα σεμινάρια

Το εισαγωγικό σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και να πιστοποιήσουν γνώσεις και δεξιότητές ως εκπαιδευτές ενηλίκων. Το σεμινάριο εξειδίκευσης απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη αποκτήσει βασικές γνώσεις και δεξιότητες στην εκπαίδευση ενηλίκων στο CEARS ή αλλού και επιθυμούν να αποκτήσουν και να πιστοποιήσουν εξειδίκευση σε μία συγκεκριμένη ομάδα ενήλικων εκπαιδευόμενων ή σε μία πτυχή της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Τα δύο προγράμματα διαφέρουν και σε άλλους τομείς. Το εισαγωγικό πρόγραμμα αποτελείται από επτά (7) εκπαιδευτικές ενότητες που εξετάζουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζεται ένας εκπαιδευτής ενηλίκων για να διδάξει αποτελεσματικά: τα χαρακτηριστικά του ενήλικου εκπαιδευόμενου, μεθόδους διερεύνησης μαθησιακών αναγκών και μετατροπής τους σε εκπαιδευτικούς στόχους, εκπαιδευτικές τεχνικές, κτλ. Το πρόγραμμα εξειδίκευσης αποτελείται από πέντε (5) ενότητες σχεδιασμένες να βοηθήσουν τον εξειδικευόμενο να εξερευνήσει τα χαρακτηριστικά, τις μαθησιακές ανάγκες και τα πιθανά προβλήματα της ομάδας στόχου του, καθώς και τον δικό του ρόλο στην ενεργοποίηση της ομάδας αυτής.

Ένας δεύτερος τομέας όπου τα δύο προγράμματα διαφέρουν είναι η μέθοδος μελέτης. Το εισαγωγικό σεμινάριο χαρακτηρίζεται από πλούσιο περιεχόμενο το οποίο οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να μελετήσουν και να επεξεργαστούν ενεργητικά. Το σεμινάριο εξειδίκευσης περιέχει λιγότερο περιεχόμενο και ζητά από τον εξειδικευόμενο περισσότερη έρευνα (διαδικτυακή, αρχειακή, εμπειρική, κτλ, ανάλογα με τις ανάγκες του εξειδικευόμενου) πάνω στην ομάδα/πτυχή που τον ενδιαφέρει.

Η τρίτη διαφορά τους αφορά την μέθοδο αξιολόγησης. Το εισαγωγικό σεμινάριο αξιολογείται μέσω ενός πορτφόλιο όπου ο επιμορφούμενος καταγράφει τις σκέψεις του στο τέλος κάθε ενότητας, και μιας σύντομης εργασίας 1.000 περίπου λέξεων όπου αναπτύσσει το σχέδιο μιας δίωρης εκπαιδευτικής ενότητας . Το σεμινάριο εξειδίκευσης αξιολογείται μέσω τεσσάρων σύντομων εργασιών 500-800 λέξεων η κάθε μία, όπου ο εκπαιδευόμενος καταγράφει τα αποτελέσματα της έρευνάς του και μια πιο εκτεταμένη εργασία εξειδίκευσης (2.000-2.500 λέξεις) με θέμα της επιλογής του.

Τα πιστοποιητικά και των δύο σεμιναρίων αναφέρουν τις διδαχθείσες ενότητες, ενώ το σεμινάριο εξειδίκευσης αναγράφει και την εξειδίκευση (τίτλος τελικής εργασίας), δίνοντας έτσι στον εκπαιδευόμενο την δυνατότητα να πιστοποιεί την εξειδίκευσή του στον εργοδότη. Για οποιοδήποτε πρόβλημα, διευκρίνιση ή καθοδήγηση οι εκπαιδευόμενοι και τον δύο σεμιναρίων απευθύνονται στον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του προγράμματος.

Αναγνώριση από το δημόσιο

Τα προγράμματα του CEARS μοριοδοτούνται στον ιδιωτικό τομέα και σε πολλές προκηρύξεις του δημοσίου (π.χ. Δημόσια ΙΕΚ και άλλες προκηρύξεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Ωστόσο δεν μοριοδοτούνται – προς το παρόν – σε κάποιες προκηρύξεις που δεν δέχονται προγράμματα ιδιωτικών φορέων (π.χ. κάποιες σχολές του ΟΑΕΔ).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε στον ιστότοπο του CEARS:

Εισαγωγικό σεμινάριο: http://cears.edu.gr/course/ekpaideusi_eniliko/
Σεμινάριο εξειδίκευσης: http://cears.edu.gr/course/advanced_adult_education/
ή να στείλετε e-mail στο papadopoulos@cears.edu.gr .

Γιάννης Παπαδόπουλος
Ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγραμμάτων εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων

Αναγνώριση ελληνόφωνων προγραμμάτων από τον ΔΟΑΤΑΠ


Ο ΔΟΑΤΑΠ αποφάσισε την αναγνώριση των ελληνόφωνων προγραμμάτων, και ως εκ τούτου οι αποφάσεις 155Α/7-2-20 και Δ.Σ. 148Α/27-09-2013 αφορούν το σύνολο των προγραμμάτων «International MBA» και «Εκπαιδευτική Ηγεσία, Διοίκηση & Αναδυόμενες Τεχνολογίες» ανεξάρτητα από την γλώσσα διδασκαλίας.

Συνεργασία CEARS – Union Eurobank


Το CE.A.R.S – Center of Academic Research & Studies με χαρά ανακοινώνει την εκπαιδευτική συνεργασία του με το Union Eurobank – Σωματείο Εργαζομένων Τραπεζικής Επιχείρησης Eurobank.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής το CE.A.R.S θα προσφέρει στα μέλη του Union Eurobank, τους συζύγους τους και τους συγγενείς πρώτου βαθμού 15% έκπτωση στα δίδακτρα όλων των προσφερομένων προγραμμάτων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών καθώς και των σεμιναρίων.

Νέα Σεμινάρια


[list type=»check»]

Σεμινάριο 200 ωρών

To σεμινάριο διεξάγεται στα Ελληνικά, online και αντιστοιχεί σε 200 ώρες συμβατικής διδασκαλίας και προσωπικής ενασχόλησης. Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εφόσον έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου. Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση ολοκλήρωσης από το συνεργαζόμενο βρετανικό κολλέγιο Erudio College.

Ακαδημαϊκή υπεύθυνη προγράμματος: Άρτεμις Ευθυμιάτου

Ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) επικοινωνίας: efthimiatou@cears.edu.gr

Σεμινάριο 120 ωρών

To σεμινάριο διεξάγεται στα Ελληνικά, online και αντιστοιχεί σε 120 ώρες συμβατικής διδασκαλίας και προσωπικής ενασχόλησης. Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εφόσον έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου. Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση ολοκλήρωσης από το συνεργαζόμενο βρετανικό κολλέγιο Erudio College.

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγράμματος: Κωνσταντίνος Μάντζαρης

Ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) επικοινωνίας: mantzaris@cears.edu.gr

 

[/list]

Ανακοίνωση για Organizational Management


Όλοι οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στο «Organizational Management» και έχουν κάνει αίτηση πρίν από την 1η Αυγούστου, έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν δωρεάν εφόσον στείλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως τις 8 Αυγούστου.

Δικαιολογητικά:

 1. Ταυτότητα (αν έχει λατινικούς χαρακτήρες) ή διαβατήριο
 2. Αποδεικτικό γνώσης Αγγλικών επιπέδου Β2

 

 

Αναγνώριση νέων προγραμμάτων από ΔΟΑΤΑΠ


Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., στη συνεδρία του Δ.Σ. 158Α/ 24-01-2014, αναγνώρισε, σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια που κατατέθηκαν, τα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών του UNIVERSITA DEGLI STUDI «GUGLIELMO MARCONI»-TELEMATICA που οδηγούν στην απόκτηση των τίτλων σπουδών

οι οποίοι δύνανται να κριθούν ως ισότιμοι προς τα μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης τα απονεμόμενα από τα Ελληνικά Α.Ε.Ι.

Νέο Σεμινάριο: Εκπαιδευτική Ψυχολογία


Διαχρονική και σταθερή αξία στην εκπαιδευτική πραγματικότητα φέρει ο εκπαιδευτικός. Αδιαμφισβήτητα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη των μαθητών του, καθώς, μέσα από την παιδαγωγική αλληλεπίδραση, τους μεταλαμπαδεύει τις αξίες και τις στάσεις του.

Αυτή την αλληλεπίδραση εκπαιδευτικού-μαθητή μελετά η Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Συγκεκριμένα, αποτελεί εργαλείο κατάρτισης σε θέματα οργάνωσης των συνθηκών μάθησης, προγραμματισμού και ελέγχου διδακτικών ενεργειών, πρόβλεψης και αντιμετώπισης μορφών αποκλίνουσας συμπεριφοράς στο σχολείο και άλλων σημείων που συνθέτουν το σκηνικό της εκπαιδευτικής και διδακτικής πραγματικότητας.

 

To σεμινάριο διεξάγεται στα Ελληνικά, online και αντιστοιχεί σε 250 ώρες συμβατικής διδασκαλίας και προσωπικής ενασχόλησης.

Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εφόσον έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου.

Κατεβάστε εδώ το Outline Σεμιναρίου

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ 

Επάρκεια διδασκαλίας TIE


Η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα απο την Πράξη 2/7-3-2014 του Συμβουλίου Θεμάτων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, χορήγησε επάρκεια διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας σε κάτοχο του Test of Interactive English (TIE) επιπέδου C2. Έτσι το ΤΙΕ είναι πλέον και το μοναδικό κρατικό πιστοποιητικό αγγλόφωνης χώρας, που δίνει τη δυνατότητα επάρκειας διδασκαλίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το ΤΙΕ δείτε εδώ

Νέο Σεμινάριο: ΔΟΠ στην εκπαίδευση


Το ζήτημα της Διασφάλισης της Ποιότητας βρίσκεται στον πυρήνα της εκπαιδευτικής πολιτικής τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Αποφάσεις που λαμβάνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στηρίζονται στις αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και έχουν αντίκτυπο στο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, στη δομή των εκπαιδευτικών οργανισμών, στις σχέσεις και στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών.

Το παρόν σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Στοχεύει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους, για την κατανόηση των αρχών πάνω στις οποίες βασίζεται το σύγχρονο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον της εκπαίδευσης. Είναι δυνατόν να συμβάλλει στην αυτοανάπτυξή τους ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα πρόσθετο επαγγελματικό εφόδιο.

Στις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου εξετάζεται η έννοια της ποιότητας και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της στην εκπαίδευση. Το πεδίο της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, οι βασικές αρχές της, η εφαρμογή της στους δημόσιους οργανισμούς και στην εκπαίδευση αποτελούν βασικές ενότητες οι οποίες θα αναπτυχθούν. Ο ρόλος της (εκπαιδευτικής) ηγεσίας στην εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στην εκπαίδευση αποτελεί επίσης μια βασική θεματική ενότητα του σεμιναρίου. Τέλος, η αποτίμηση της ποιότητας της εκπαίδευσης και η αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες της, ολοκληρώνουν την παρουσίαση σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της Διοίκησης Ολικής εκπαίδευσης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

 

Επάρκεια εκπαιδευτών ενηλίκων


Παρελθόν: Το ΕΚΕΠΙΣ πιστοποιούσε τους εκπαιδευτές ενηλίκων μετά από σεμινάριο 300 ωρών με εξετάσεις. Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ήταν αναγκασμένα να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο ποσοστό εκπαιδευτών που ήταν πιστοποιημένοι από το ΕΚΕΠΙΣ. Το ΕΚΕΠΙΣ πλέον δεν υπάρχει. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποια ΚΕΚ ή προγράμματα που υλοποιούνται σε ΚΕΚ, τα οποία ζητάνε ή προτιμούν πιστοποιημένους εκπαιδευτές για συγκεκριμένες εκπαιδευτικές ενότητες.

Παρόν: Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πτυχίο ή σεμινάριο που να δίνει επάρκεια στην εκπαίδευση ενηλίκων και αποκλειστικά επαγγελματικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, ένα μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί να δώσει αρκετά μόρια σε μια προκήρυξη, αλλά δεν αποκλείει κάποιον που δεν το έχει, ούτε δίνει αρκετά μόρια για να αποκλείσει κάποιον με μακρά εμπειρία ή με μεταπτυχιακό σε τομέα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο.

Μέλλον: Τον Μάιο του 2014 ανακοινώθηκε η πρώτη προκήρυξη για την πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων μη τυπικής μάθησης από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, δείτε εδώ: http://trainers.eoppep.gr/

Το σεμινάριο του CEARS και φορείς εκπαίδευσης ενηλίκων

Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ): Ο ΟΑΕΔ έχει Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Οι ΕΠΑΣ, οι ΣΕΚ και τα ΙΕΚ από πολλούς δεν θεωρούνται εκπαίδευση ενηλίκων, καθότι ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση, ενώ πολλοί δεν θεωρούν καν τους εκπαιδευόμενους/καταρτιζόμενους ως ενήλικες εκπαιδευόμενους παρόλο που οι πιο πολλοί είναι (εξαρτάται και από την ειδικότητα) άνω των δεκαοχτώ (περισσότερα για τον ορισμό του ενήλικα στην εκπαίδευση ενηλίκων στο σεμινάριο).

Οι σχολές του ΟΑΕΔ πλην των ΕΠΑΣ, από τον Αύγουστο του 2014 μοριοδοτούν την κατάρτιση στην εκπαίδευση ενηλίκων μέχρι 2 μόρια (ήτοι σεμινάριο100 ωρών), αλλά δέχονται μόνο βεβαιώσεις Δημόσιου φορέα.. Οι ΕΠΑΣ δεν μοριοδοτούν την επιμόρφωση.

Δημόσια ΙΕΚ (ΔΙΕΚ) και ΣΕΚ, προκηρύξεις του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) Δήμων, πρόγραμμα εκπαίδευσης μεταναστών «Οδυσσέας», Σχολές Γονέων): Εδώ η δια βίου μάθηση προσμετρείται. Για παράδειγμα, στις προκηρύξεις των ΔΙΕΚ το σεμινάριο 100 ωρών του CEARS σας δίνει το μέγιστο αριθμό μορίων που αναλογούν στην κατάρτιση στην εκπαίδευση ενηλίκων, δηλαδή 2 μόρια. Σε άλλες προκηρύξεις μπορεί να σας δίνει τα 2 από τα 5 ή τα 2 από τα 3 ή να υπερκαλύπτει τα μόρια που αναλογούν στην κατάρτιση στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Ιδιωτικά ΙΕΚ (ΙΙΕΚ) και ιδιωτικά ΚΔΒΜ: συνήθως ζητούν μία κατάρτιση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Το σεμινάριό μας την παρέχει. Προστιθέμενη αξία του σεμιναρίου μας είναι ότι δεν πιστοποιείται από ένα απλό ΚΔΒΜ, αλλά από φορέα με διεθνή παρουσία.

ΚΕΚ: Υπάρχουν προγράμματα ή ΚΕΚ όπου καλύπτεστε από το σεμινάριό μας, αλλά και σεμινάρια ή ΚΕΚ όπου χρειάζεται ακόμα και τώρα να είστε πιστοποιημένοι από το ΕΚΕΠΙΣ και μάλιστα σε διαφορετικά επίπεδα (υπομητρώα Α, Β, κα).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κλάδο της εκπαίδευσης ενηλίκων δείτε εδώ

Πιστοποίηση επιμορφώσεων


Το CE.A.R.S – Center of Academic Research and Studies είναι αδειοδοτημένο κέντρο δια βιου μάθησης Επιπέδου 1
με Aριθμό Αδείας: 2101721 από τον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

 

 

Νέο σεμινάριο: Εισαγωγή στην εκπαίδευση ενηλίκων


Εισαγωγή στην εκπαίδευση ενηλίκων

Σεμινάριο εξ αποστάσεως 100 ωρών

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Παπαδόπουλος Ιωάννης

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

 1. στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, τα οποία καλούνται να εκπαιδεύσουν υφισταμένους τους
 2. Σε εκπαιδευτές που θέλουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση ενηλίκων και επαγγελματιών
 3. Σε στελέχη ανθρώπινου δυναμικού που θέλουν να επιμορφωθούν στην εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων, στην ανάπτυξη και αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στην αξιολόγηση εκπαιδευτών
 4. Σε όσους ενδιαφέρονται για το αντικείμενο της εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:

 • να προβαίνουν σε ανάλυση αναγκών για να πιστοποιήσουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εκπαιδευομένων τους
 • να επιλέγουν τις κατάλληλες εκπαιδευτικές τεχνικές και μέσα για να σχεδιάζουν αποτελεσματικά προγράμματα που θα ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες
 • να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τους εκπαιδευόμενούς τους
 • να αναστοχάζονται πάνω στην πρακτική τους και να αξιολογούν τα προγράμματα και την απόδοσή τους.

Η αξιολόγηση του προγράμματος γίνεται μέσω α) ενός πορτοφόλιο με 8 σύντομες ασκήσεις αναστοχασμού και β) την πορεία μιας δίωρης εκπαιδευτικής ενότητας της επιλογής του εκπαιδευόμενου.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Νέο Σεμινάριο: Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση


Διαχείριση κρίσεων στην εκπαίδευση/Διαχείριση σχολικής συμπεριφοράς

Σεμινάριο εξ αποστάσεως για εκπαιδευτικούς 250 ωρών

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη: Αναστασία Καστανά

Δεν υπάρχει εκπαιδευτικός που να μην αντιμετώπισε έστω και μία φορά στην επαγγελματική του πορεία φαινόμενα απειθαρχίας εκ μέρους των μαθητών. Μέσα από αυτό το μάθημα ο κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίσει και θα υιοθετήσει τεχνικές ελέγχου εκπαιδευτικών κρίσεων, ώστε να αισθάνεται ο ίδιος ασφαλής και σίγουρος κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ενός διδασκόμενου αντικειμένου, αλλά και παραγωγικός όσον αφορά το χώρο εργασίας του. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και πέραν του εκπαιδευτικού πεδίου, δηλαδή σε ποικίλα εργασιακά περιβάλλοντα, αφού διερευνά και προσφέρει λύσεις σε προβληματικές ανθρώπινες συναναστροφές οποιουδήποτε είδους.

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο σεμινάριο να ξεχωρίζει από άλλα παρεμφερή είναι πως αποτελεί πρακτικό οδηγό διαχείρισης της σχολικής συμπεριφοράς και δεν εξαντλείται σε θεωρητικολογίες. Είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργεί ως ένας προσομοιωτής πραγματικών καταστάσεων.

Σε ποιους απευθύνεται

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές, διευθυντές, παιδαγωγούς, γονείς, αλλά και σε κάθε έναν που έχει ανάγκη επίτευξης παραγωγικών αποτελεσμάτων στην εργασία του μέσα από επιτυχημένες διαπροσωπικές επαφές.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Ημερομηνίες Εξετάσεων ΤΙΕ


Ανακοίνωση
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων σε κάποια από τις προαναφερόμενες πόλεις, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στην πλησιέστερη πόλη όπου συγκεντρώνεται ο αριθμός εξεταζομένων. (Νέες πόλεις θα προστίθενται σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τη ζήτηση)

Δεκέμβριος 2015

Ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων: Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου
Πόλεις: Μυτιλήνη

Ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων: Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης: Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου

Πόλεις: Κιλκις

Ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων: Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης: Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου
Πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Κοζάνη, Πάτρα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Χανιά, Ιωάννινα, Χαλκίδα, Βόλος, Λάρισα, Καλαμάτα, Σπάρτη, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος, Κως, Άρτα, Ναύπλιο.

Ιανουάριος 2016

Ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων: Κυριακή, 31 Ιανουαρίου
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου
Πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πάτρα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Χίος.

Φεβρουάριος 2016

Ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων: Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης: Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου
Πόλεις: Βόλος

Ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων: Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης: Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου
Πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίπολη, Άρτα, Ηράκλειο, Ορεστιάδα.

Μάρτιος 2016

Ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων: Κυριακή, 27 Μαρτίου
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης: Τετάρτη, 9 Μαρτίου
Πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Ηράκλειο.

Απρίλιος 2016

Ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων: Κυριακή, 24 Απριλίου
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης: Δευτέρα, 4 Απριλίου
Πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο.

Πιστοποίηση ΤΙΕ


Ο εκπαιδευτικός οργανισμός CE.A.R.S έγινε πλέον επίσημο εκπαιδευτικό κέντρο πιστοποιητικών γλωσσομάθειας του Test of Interactive English (ΤΙΕ), του Υπουργείου παιδείας της Ιρλανδίας.

Οι εξετάσεις διενεργούνται κάθε μήνα, τα αποτελέσματα ανακοινώνονται σε μόλις 18 μέρες και το πιστοποιητικό είναι αναγνωρισμένο απο το ΑΣΕΠ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις και την αναγνώριση του ΤΙΕ δείτε εδώ

Διάλεξη: Γεωχημεία των Ευγενών Αερίων και η επίδραση τους στην προέλευση και εξέλιξη του πλανήτη Γη


Tην Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 20:30 ο Ωρίωνας διοργανώνει διάλεξη με τίτλο «Γεωχημεία των Ευγενών Αερίων και η επίδραση τους στην προέλευση και εξέλιξη του πλανήτη Γη» με εισηγητή τον Δρα Παύλο Μεγαλοβασίλη, Γεωλόγο- Γεωχημικό. Η ομιλία θα απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα για τον πλανήτη μας μέσω των ευγενών αερίων:

Ποιες είναι οι ισοτοπικές αναλογίες και οι στοιχειακές συγκεντρώσεις των Ευγενών Αερίων He, Ne, Ar, Kr, Xe, και Rn στη Γη και γιατί; Τι μπορούμε να μάθουμε από τα Ευγενή Αέρια για την υπάρχουσα γεωδυναμική κατάσταση και δομή του πλανήτη μας; Ο Μανδύας αποτελείται από διάφορα στρώματα ή όχι;  Υπάρχει καθόλου ανεπηρέαστο αρχέγονο-πρωταρχικό συστατικό της πρώιμης γης στον μανδύα; Τι «γνωρίζουν» τελικά  τα Ευγενή Αέρια για την γεωλογική ιστορία της γης; Από πού προήλθε η ατμόσφαιρα μας; Πότε διαμορφώθηκε η γη και πότε και πως διαμορφώθηκε η ατμόσφαιρα της; Ένα ακόμα γεωχημικό ταξίδι αναστροφής του χρόνου από τα πρώτα γενέθλια της γης έως και τα σημερινά της με «ξεναγό» τη γεωχημεία των Ευγενών Αερίων.

Η εκδήλωση αρχίζει στις 20:30 και χώρος διεξαγωγής είναι το αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτιρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτίριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτίριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται όπισθεν της πρυτανείας και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη: http://g.co/maps/ntkdq

Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό

Διοίκηση Μονάδων Υγείας – Σεμινάριο 250 ωρών


Νέο εξ’αποστάσεως σεμιναριο 250 ωρών στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

 1. Εργαζομένους σε μονάδες υγείας
 2. Φοιτητές
 3. Ενεργά στελέχη μονάδων υγείας
 4. Άτομα που επιθυμούν να ενταχθούν στον χώρο της διοίκησης μονάδων υγείας
 5. Οικονομολόγους και αποφοίτους διοίκησης επιχειρήσεων που επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους σε θέματα διοίκησης μονάδων υγείας
 6. Άλλους ενδιαφερόμενους

 

Το κόστος ανέρχεται στα 150€ για τους εργαζομένους και στα 100€ για τους ανέργους και τους φοιτητές.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση ολοκλήρωσης (Certificate of Completion) από βρετανικό κολέγιο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ κάντε κλικ εδω

Αναγνώριση νέων τμημάτων από ΔΟΑΤΑΠ


Σύμφωνα με απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίστηκε το School of Education Science του Universita degli studi «Gulielmo Marconi»-Telematica.

Το τμήμα περιλαμβάνει:

1. Πτυχίο στις Επιστήμες Ψυχολογίας και Τεχνικές (2 κύκλοι σπουδών)

2. Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία

3. Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ηγεσία, Διοίκηση & Αναδυόμενες Τεχνολογίες

Συνεργασία CEARS – «Φροντίδα»


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη της συνεργασίας του οργανισμού μας με το γραφείο ευρέσεως εργασίας «Φροντίδα».

Το γραφείο «Φροντίδα» δραστηριοποιείται στην εύρεση εργασίας σε νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σε νοσοκομεία ή κλινικές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν τώρα να εργαστούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Γερμανίας, της Αγγλίας, αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών και μη χωρών, χωρίς χρόνο αναμονής και με αξιόλογες απολαβές.

H συνεργασία του με το CEARS περιλαμβάνει την εύρεση εργασίας στους απόφοιτους του τμήματος νοσηλευτικής, αλλά και την διαμόρφωση του βιογραφικού τους, την προετοιμασία τους για την συνέντευξη και την διευθέτηση των διαχειριστικών λεπτομερειών πρώτης εγκατάστασης.

Συνεργασία CEARS – "Φροντίδα"


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη της συνεργασίας του οργανισμού μας με το γραφείο ευρέσεως εργασίας «Φροντίδα».

Το γραφείο «Φροντίδα» δραστηριοποιείται στην εύρεση εργασίας σε νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σε νοσοκομεία ή κλινικές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν τώρα να εργαστούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Γερμανίας, της Αγγλίας, αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών και μη χωρών, χωρίς χρόνο αναμονής και με αξιόλογες απολαβές.

H συνεργασία του με το CEARS περιλαμβάνει την εύρεση εργασίας στους απόφοιτους του τμήματος νοσηλευτικής, αλλά και την διαμόρφωση του βιογραφικού τους, την προετοιμασία τους για την συνέντευξη και την διευθέτηση των διαχειριστικών λεπτομερειών πρώτης εγκατάστασης.

Σεμινάριο στην Εκπαιδευτική Ηγεσία


Το σεμινάριο στην «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» παραδίδεται online. Το κόστος ανέρχεται στο συμβολικό ποσό των 60€ και καλύπτει αποκλειστικά και μόνο τα διαχειριστικά κόστη. Η προσπάθεια αυτή έρχεται σαν συνέχεια του δωρεάν σεμιναρίου στην «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» .   Για πληροφορίες δείτε εδώ

Επιτυχόντες Σεμιναρίου στην Εκπαιδευτική Ηγεσία


Οι παρακάτω επιτυχόντες θα ενημερωθούν για την ημερομηνία της πρώτης συνάντησης όπου θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος

 1. Αμπατζής Μάριος του Χαραλάμπου
 2. Αποστολόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου
 3. Γιαννικόπουλος Νικόλαος του Δημητρίου
 4. Διαμαντοπούλου Αναστασία του Θεοδώρου
 5. Ζαχαρόπουλος Γεώργιος του Θωμά
 6. Κακουλίδη Ελένη του Κυριάκου
 7. Καραβέτσος Βασίλειος του Πασχάλη
 8. Καραγιάννης Δημήτριος του Κωνσταντίνου
 9. Κόλια Χρυσαυγή του Γρηγορίου
 10. Κοντέσης Ιωάννης του Κωνσταντίνου
 11. Μαρκογιαννάκη Ελευθερία του Κωνσταντίνου
 12. Μητροπούλου Ελένη του Ανδρέα
 13. Παναγιωτόπουλος Διαμαντής του Ανδρέα
 14. Πανουτσοπούλου Αθανασία του Ιωάννη
 15. Παπαϊωάννου Ελπινίκη του Γεωργίου
 16. Πασχάκη Μαρία του Γεωργίου
 17. Πέτρου Ιωάννης του Λουκά
 18. Πλαχούρης Δημήτριος του Αθανασίου
 19. Τσουκαλάς Αλέξανδρος του Παύλου
 20. Χέλμης Ιωάννης του Παναγιώτη

 

Οι επιλαχόντες παρουσιάζονται με σειρά προτεραιότητας

Επιλαχόντες

 1. Κατσιαδράμη Φωτεινή του Δημητρίου
 2. Κολοκύθα Ελένη του Κωνσταντίνου
 3. Μοσχοπούλου Αγγελική του Παναγιώτη
 4. Μασσαρά Βασιλική του Κωνσταντίνου
 5. Παπαγεωργίου Βασιλική του Κωνσταντίνου
 6. Χαλκιοπούλου Ευανθία-Ειρήνη του Λουκά
 7. Βλασσοπούλου Κωστούλα του Ιωάννη

Παράταση Υποτροφιών για συμμετέχοντες στις Πανελλήνιες


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παράταση των υποτροφιών για εγγραφές στα προπτυχιακά προγράμματα του πανεπιστημίου Marconi σε όσους έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, με νέα καταληκτική ημερομηνία τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ημερίδα Διαβούλευσης για Νέους Πολίτες


Πρόσκληση Συμμετοχής στην Ημερίδα Διαβούλευσης για Νέους Πολίτες – ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εκ μέρους του προγράμματος Sea For Society

Το πρόγραμμα Sea For Society (SFS) είναι μια απάντηση στην συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη  για την διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των υπηρεσιών που σχετίζονται με το θαλάσσιο οικοσύστημα, λαμβάνοντας υπόψην την ανάγκη της κοινωνίας για ευημερή, σταδιακή οικονομική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα SFS διοργανώνει μια Ημερίδα Διαβούλευσης για Νέους Πολίτες, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για θέματα που σχετίζονται με την θάλασσα, σε 9 Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, η Διαβούλευση για Νέους Πολίτες θα διοργανωθεί από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε (www.hcmr.gr), που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η Διαβούλευση θα γίνει στην Αθήνα, στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., στις 2 Ιουλίου 2013 και θα επαναληφθεί με καινούριους συμμετέχοντες στις 4 Ιουλίου.

Συμμετέχοντας σε αυτήν την ημερίδα σας δίνεται η ευκαιρία να μοιραστείτε τις ιδέες σας και να εντοπίσετε κοινές λύσεις για την θάλασσά ΜΑΣ!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα SFS και την Διαβούλευση (πρακτικές λεπτομέρειες, και Αιτήσεις Συμμετοχής) μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://seaforsociety.eu/.

Δωρεάν Σεμινάριο στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών μονάδων


Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός CE.A.R.S. σε μια προσπάθεια προώθησης της εκπαίδευσης σε καιρό κρίσης, διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια στην Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων διάρκειας 250 ωρών.

To σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Πάτρα.

Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι εφόσον έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

 1. Εκπαιδευτικούς
 2. Σχολικούς Συμβούλους & Υποψήφιους Σχολικούς Συμβούλους
 3. Ενεργά στελέχη της εκπαίδευσης
 4. Άτομα που επιθυμούν να ενταχθούν στον χώρο της διοίκησης της εκπαίδευσης
 5. Οικονομολόγους και αποφοίτους διοίκησης επιχειρήσεων που επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους σε θέματα εκπαιδευτικής διοίκησης και ηγεσίας
 6. Άλλους ενδιαφερόμενους

Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακαλώ κάντε κλικ εδώ

 

 

Υπογραφή Συνεργασίας με For.Com Consortium


H συνεργασία του CE.A.R.S με την Διαπανεπιστημιακή συνεργασία Forcom ήρθε να επισφραγίσει την άριστη συνεργασία του οργανισμού μας με το Marconi University. Στις 30 Απριλίου 2013 η πρόεδρος του Consortium καθηγήτρια Alessandra Briganti και ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του CE.A.R.S Dr. Γεώργιος Λώλας υπέγραψαν ακαδημαϊκή συνεργασία.

H Διαπανεπιστημιακή Κοινοπραξία ForCom αναπτύσσει δραστηριότητες κατάρτισης ανωτέρου επιπέδου με τη χρήση των τεχνολογιών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ιδίως όσον αφορά τις διαδικασίες και τις μεθόδους της ηλεκτρονικής μάθησης. Η κοινοπραξία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1990 μεταξύ του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza” και του Πολυτεχνείου Bournemouth (UK). Σήμερα αριθμεί 11 μέλη τα οποία είναι:

 1. “La Sapienza”
 2. Bournemouth Politechnic (UK)
 3. Università degli Studi di Torino
 4. Università degli Studi del Molise
 5. Università degli Studi di Bari
 6. Università degli Studi di Udine
 7. Università degli Studi Guglielmo Marconi
 8. Università degli Studi di Camerino
 9. Università degli Studi di Sassari
 10. Università “Ovidius” Constanta (Romania)
 11. University of Chester.

Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής Διπλωματίας 2013


Το Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής Διπλωματίας 2013 είναι το σημαντικότερο και μεγαλύτερο γεγονός στον τομέα της Πολιτιστικής Διπλωματίας. Το συμπόσιο θα περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις που θα αποσκοπούν στην  διερεύνηση των δυνατοτήτων της Πολιτιστικής Διπλωματίας στην υποστήριξη των εθνικών θεμάτων και της διεθνής διακυβέρνησης.

Το συμπόσιο περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

 1. Symposium on Cultural Diplomacy in Germany: “How did Berlin become a Multicultural Example? Berlin as a Case Study for Embracing German Cultural Plurality” (Berlin; May 19th – 22nd, 2013) www.kulturbrücken.de
 2. Symposium on Cultural Diplomacy in the Levant: «Levant, Cradle of Cultural Diplomacy: Rediscovering the Mediterranean» (Bucharest; May 23rd – 25th, 2013) www.l-e-v-a-n-t.org
 3. Symposium on Cultural Diplomacy & Human Rights: «Towards a Global Human Rights Culture: The Need for a Collective Alliance in the Protection & Promotion of Human Rights» (Berlin; May 27th – June 1st, 2013) www.bhrc.de
 4. Symposium on Cultural Diplomacy in the African Union: «African Perspectives: An African Vision for Positive Developments in Africa» (Pretoria, June 4th – 7th, 2013) www.au-culturaldiplomacy-conference.org
 5. Symposium on Cultural Diplomacy in the Asia Pacific: “The Application of Cultural Diplomacy in Fostering Relations within the Asia Pacific” (Berlin; June 07th – 09th, 2013) www.asia-pacific-conference.org   
 6. Symposium on Cultural Diplomacy in Italy: «Italian Cultural Diplomacy & North-South Relations within the EU» (Rome; June 12th – 14th, 2013) www.italy-culturaldiplomacy-conference.org
 7. Symposium on Cultural Diplomacy in Afghanistan & Central Asia: “Democracy, Development, and Diplomacy in Afghanistan & Central Asia” (Berlin; June 21st – 23rd, 2013) Cultural Diplomacy in Afghanistan & Central Asia
 8. Symposium on Cultural Diplomacy in the USA: “US Cultural Diplomacy: The Use of the Arts in Promoting Dialogue, Fostering Peace, and Initiating Mutual Understanding amongst World Cultures and Civilizations” (Washington D.C. & New York City; June 24th – 28th, 2013) www.icd-international-symposium-usa.org
 9. Symposium on Cultural Diplomacy in the European Union: “Cultural Diplomacy and the European Union: Promoting a European Identity Regionally and Globally (Brussels; July 3rd – 5th, 2013) www.eu-culturaldiplomacy-conference.org
 10. Symposium on Cultural Diplomacy in the UK: “Cultural Diplomacy throughout the Commonwealth: International Cooperation across Six Continents” (London; July 10th – 12th, 2013) www.uk-culturaldiplomacy-conference.org

Υπογραφή Συνεργασίας με Ternopil National Technical University


Το CE.A.R.S ανακοινώνει την υπογραφή ακαδημαϊκής συνεργασίας με το Ternopil National Technical University και είναι πλέον ο μοναδικός επίσημος εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Η συνεργασία αναφέρεται στα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα του Πανεπιστημίου που προσφέρονται με την μέθοδο της ανοικτής εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης και παραδίδονται στα Αγγλικά, καθώς επίσης και στα προγράμματα της CISCO.

To Ternopil National Technical University είναι μέλος του European University Association, του n-i engineers institutes network και έχει ακαδημαίκες συνεργασίες ανταλλαγής φοιτητών και διπλών πτυχίων με μια σειρά από διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων με το Cambrige University και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι φοιητές που εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο έχουν το δικαίωμα απόκτησης διπλού πτυχίου από τα συνεργαζόμενα με αυτό Πανεπιστήμια.

 

Σεμινάρια Αστρονομίας


Ο Ωρίωνας διοργανώνει σειρά σεμιναρίων αστρονομίας στα πλαίσια των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής:

17/4: Εισαγωγή στην αστρονομία
Θεόφιλος Στεργίου: Βασικές αστρονομικές γνώσεις
Βασίλης Ζαφειρόπουλος: Δημιουργία και εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος

24/4: Κοσμολογία
Κωνσταντίνος Γουργουλιάτος: Γιατί ο Αϊνστάιν είχε για μια ακόμη φορά δίκιο. Οι Ανατροπές στην Κοσμολογία την τελευταία δεκαετία

15/5: Παρατηρησιακή Αστρονομία
Τηλεσκόπια, εξοπλισμός και παρατήρηση
Ανδρέας Παπαλάμπρου, Θεόφιλος Στεργίου
Θα ακολουθήσει παρατήρηση με τα τηλεσκόπια του συλλόγου.

22/5: Αστροφωτογραφία
Η ζωής ενός αστροφωτογράφου: Προετοιμασία, λήψη και επεξεργασία αστροφωτογραφίας
Άγγελος Κεχαγιάς, Βαγγέλης Σουγκλάκος
Θα υπάρξει και έκθεση αστροφωτογραφίας και λοιπού αστρονομικού υλικού.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Ι-10 στο ισόγειο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τι είναι το κενό;


Ο Ωρίωνας διοργανώνει εκδλωση με θέμα «Τι είναι το κενό;». Θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ που θα ερευνήσει τη φυσική υπόσταση του «κενού» και το κατά πόσο η κατανόησή της μπορεί να απαντήσει στα καυτά ερωτήματα της κοσμολογίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με το θέμα.

Αναμένουμε και τη δική σας συμμετοχή και γνώμη για αυτά τα ζητήματα την Τετάρτη στις 20:30 στο αμφιθέατρο ΒΑ που βρίσκεται στο ισόγειο του Κτιρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτίριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτίριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται όπισθεν της πρυτανείας και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη: http://g.co/maps/ntkdq

Η συνάντηση είναι ανοικτή για όλο το κοινό

Υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές


Ο εκπαιδευτικός οργανισμός CE.A.R.S σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Ιταλίας Università degli Studi Guglielmo Marconi προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές σε μια προσπάθεια προαγωγής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εν καιρό κρίσης.

Οι υποτροφίες αφορούν όλα τα προγράμματα του Πανεπιστημίου για τα ακαδημαϊκά έτη 2012/2013 και 2013/2014. Εγγραφές γίνονται όλο το χρόνο και τα μαθήματα παραδίδονται με την μέθοδο της ανοικτής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Πληροφορίες για τα προγράμματα δίνονται εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην γραμματεία του CE.A.R.S

Υπογραφή συνεργασίας με το Marconi University


Το CEARS ανακοινώνει την υπογραφή ακαδημαΪκής συνεργασίας με το Università degli Studi Guglielmo Marconi με έδρα την Ρώμη.

Η συνεργασία αφορά σε Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά προγράμματα σπουδών που προσφέρονται με την μέθοδο της εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο, στην Αγγλική γλώσσα.

To CEARS αναλαμβάνει και την υποστήριξη των σπουδαστών.

Εγγραφές γίνονται όλο τον χρόνο

Οι επιπτώσεις των Μετεωριτών στην επιστήμη και στην ιστορία


Ομιλία με θέμα «Οι επιπτώσεις των Μετεωριτών στην επιστήμη και στην ιστορία» με εισηγητή το δρα Παύλο Μεγαλοβασίλη, Γεωλόγο – Γεωχημικό, διοργανώνεται από τον Ωρίωνα την Τετάρτη 20/2.

Χώρος της συνάντησης είναι το Εργαστήριο Αστρονομίας που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του Κτιρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτίριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτίριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται όπισθεν της πρυτανείας και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη: http://g.co/maps/ntkdq

Για να φτάσετε στο εργαστήριο αστρονομίας μπορείτε να μπείτε από την κεντρική είσοδο και να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα στο αριστερό μέρος του κτιρίου για να φτάσετε στον δεύτερο όροφο. Η είσοδος του εργαστηρίου βρίσκεται στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου.

Περίληψη ομιλίας
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, έχουμε εντυπωσιαστεί από την ύπαρξη των μετεωριτών και την σημασία τους. Όσο περνάει ο χρόνος, μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα για αυτά τα εξωγήινα αντικείμενα. Η επιστημονική μελέτη των μετεωριτών μας βοηθάει πολύ στην κατανόηση του ηλιακού συστήματος αλλά και στην επίλυση αινιγμάτων όπως η έλευση της ζωής στη γη, η μαζική εξαφάνιση ειδών, η φύση και σύσταση των αστεροειδών, ο καθορισμός των συνθηκών δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και η αστρική σκόνη από αστέρες που έσβησαν πριν σχηματιστεί ο δικός μας Ήλιος, προσεγγίζουμε γεωχημικά, γεωπλανητικά και ιστορικά την διαρκή εμφάνιση τους καθ΄όλη τη γήινη ιστορία.

Η 21/12/2012 από επιστημονική σκοπιά


Ο Ωρίωνας διοργανώνει διάλεξη σχετικά με την πολυσυζητημένη 21/12/2012 ημερομηνία. Η διάλεξη θα λάβει χώρα όπως πάντα στην περιοχή του Πανεπιστημίου Πατρών και πιο ειδικά αύριο 12/12/2012 στο Εργαστήριο Αστρονομίας που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του Κτιρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτίριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτίριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται όπισθεν της πρυτανείας και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:
http://g.co/maps/ntkdq

21/12/12 Επιστημονικό Ενημερωτικό Δελτίο

Η εξέλιξη των ιδεών γύρω από την έννοια του κενού


Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας σε συνεργασία με το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει ομιλία με θέμα «Η εξέλιξη των ιδεών γύρω από την έννοια του κενού: Από το Δημόκριτο στον  Ήρωνα» και εισηγητή τον Ευτύχη Παπαδοπετράκη, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών στο τμήμα Μαθηματικών.

Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 14/11 στις 20:15. Χώρος της συνάντησης είναι το Εργαστήριο Αστρονομίας που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο του Κτιρίου Β του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Κτίριο Β, γνωστό επίσης και ως Κτίριο μηχανικών Η/Υ, βρίσκεται όπισθεν της πρυτανείας και εμφανίζεται κεντρικά στον εξής χάρτη:http://g.co/maps/ntkdq

Για να φτάσετε στο εργαστήριο αστρονομίας μπορείτε να μπείτε από την κεντρική είσοδο και να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα στο αριστερό μέρος του κτιρίου για να φτάσετε στον δεύτερο όροφο. Η είσοδος του εργαστηρίου βρίσκεται στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου.

Η συνάντηση είναι ανοικτή για όλο το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα γραφεία του CEARS ή στην Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας www.orionas.gr

Υπογραφή Συνεργασίας με το Britel Academy


Ο οικονομικός μας διευθυντής κος Κουνέλης και ο διευθυντής του Britel Academy Δρ. Γεώργιος Λώλας υπέγραψαν χτες 8 Νοέμβρη συνεργασία. Το CEARS είναι πια πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο του Britel Academy κατέχοντας την αποκλειστικότητα για όλη την Ελλάδα.

Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα εξ’αποστάσεως προγράμματα του Αγγλικού κολλεγίου, μπορούν να το κάνουν δια μέσου του CEARS, το οποίο μεταξύ άλλων θα τους παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης των σπουδών.