Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Τι ευκαιρίες μου ανοίγει ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία

Φοιτήτρια παρακολουθεί μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως. Εικόνα για το «τι ευκαιρίες μου ανοίγει ένα μεταπτυχιακό ψυχολογίας».

Αν είσαι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας και θέλεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου ή αν αναζητάς μεταπτυχιακά ψυχολογίας, επειδή σε ενδιαφέρει να ειδικευτείς σε αυτόν τον κλάδο, ίσως αναρωτιέσαι “τι ευκαιρίες μου ανοίγει ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία”.

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της ψυχολογίας έχει διευρυνθεί λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων που έχουν αλλάξει την αγορά εργασίας αλλά και των κοινωνικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί σήμερα, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά μεταπτυχιακά ψυχολογίας στην Ελλάδα.

Η αβεβαιότητα, που έχει επιφέρει ο Covid 19, σε όλους τους τομείς ζωής έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Παράλληλα, αυξήθηκε η ζήτηση μεταπτυχιακών σπουδών σε αυτόν τον κλάδο λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει.

Τα επαγγέλματα που μπορείς να επιλέξεις, αφού ολοκληρώσεις το μεταπτυχιακό ψυχολογίας σου, αφορούν τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα με μεγάλες αποδοχές, ενώ οι τομείς που μπορείς να ασχοληθείς ποικίλουν: από αθλητική, σχολική, δικαστική ψυχολογία, κ.ά.

Επίσης, το ευρύ φάσμα του κλάδου έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών μεταπτυχιακών προγραμμάτων για κάθε ειδίκευση που χρειάζεται η αγορά εργασίας. Έτσι, μπορείς να επιλέξεις το πρόγραμμα που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες, είτε από μεταπτυχιακά ψυχολογίας στην Ελλάδα είτε από μεταπτυχιακά ψυχολογίας στο εξωτερικό, και να δημιουργήσεις νέες ευκαιρίες για την καριέρα σου.

Στην περίπτωση που θες να εξοικονομήσεις χρήματα και χρόνο μετακινήσεων, μπορείς να επιλέξεις κάποιο από τα μεταπτυχιακά στην ψυχολογία εξ αποστάσεως, που προσφέρουν κορυφαία πανεπιστήμια.

Και αν ακόμα δεν είσαι σίγουρος για το αν πρέπει να κάνεις επιπλέον σπουδές, διάβασε στο σχετικό άρθρο μας τους λόγους για να ξεκινήσεις μεταπτυχιακό.

Που μπορώ να εργαστώ με ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία

Στις βασικές αρμοδιότητες του ψυχολόγου περιλαμβάνεται η μελέτη των συμπεριφορών των ασθενών τους, με σκοπό τη διάγνωση δυνητικών διαταραχών ψυχικής υγείας και μετέπειτα την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας για την κάθε περίπτωση.

Βέβαια, η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης αφορά διάφορους κλάδους και οι στόχοι διαφέρουν ανάλογα με τους εκάστοτε τομείς ειδίκευσης.

Στην ψυχολογία συναντάμε τους παρακάτω τομείς.

Τομέας εκπαίδευσης – Σχολική ψυχολογία

Ο τομέας της σχολικής ψυχολογίας είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της επιστήμης της ψυχολογίας.

Σχετίζεται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας που μπορεί να αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα.

Παράλληλα, η σχολική ψυχολογία αφορά την παροχή έμμεσων υπηρεσιών σε εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και επαγγελματίες ή φορείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση, με σκοπό την προαγωγή της σωστής μαθησιακής διαδικασίας.

Επίσης, οι σχολικοί σύμβουλοι είναι υπεύθυνοι για την επιμόρφωση των ανθρώπων σε θέματα μάθησης, διαχείρισης κρίσεων και ψυχοκοινωνικής προσαρμογής.

Χαμογελαστή σχολική ψυχολόγος σε συνεδρία με παιδί. Θεματική εικόνα για τα επαγγέλματα μεταπτυχιακού ψυχολογίας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο κλάδος της σχολικής ψυχολογίας διαφοροποιείται από την εκπαιδευτική ψυχολογία, όπου στην Ελλάδα δεν αποτελεί εφαρμοσμένο κλάδο της ψυχολογίας και αφορά κυρίως τη μελέτη θεωριών που σχετίζονται με την μαθησιακή διαδικασία.

Έτσι, αν επιλέξεις ένα μεταπτυχιακό που αφορά τη σχολική ψυχολογία, μπορείς να εργαστείς σε σχολικές μονάδες εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, ως σχολικός ψυχολόγος ή ως σύμβουλος ειδικής αγωγής.

Τομέας ψυχικής υγείας – Κλινική ψυχολογία και ψυχοθεραπεία

Ο πιο γνωστός τομέας της ψυχολογίας είναι η κλινική ψυχολογία.

Ο συγκεκριμένος κλάδος ψυχολογίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών, που αφορούν όλο το φάσμα ψυχικών δυσκολιών (ήπιας μορφής έως και σοβαρές ψυχικές διαταραχές).

Ακολουθώντας ένα μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία ή και ένα μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία εξ αποστάσεως μπορείς να εργαστείς σε κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα

απεξάρτησης, κινητές μονάδες ψυχικής υγείας, συμβουλευτικά κέντρα, κοινωνικές υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρείες, τμήματα εγκληματολογικών ερευνών, κ.ά.

Τομέας αθλητισμού – Αθλητική ψυχολογία

Η αθλητική ψυχολογία είναι ένας καινούργιος κλάδος ψυχολογίας, που ασχολείται με την ψυχική υγεία των αθλητών οποιουδήποτε είδους.

Οι αθλητικοί ψυχολόγοι βοηθούν να αναπτυχθούν οι ψυχολογικές δεξιότητες των αθλητών, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν διάφορες καταστάσεις εντός και εκτός της αθλητικής τους δραστηριότητας (ανταγωνισμός, συνεργασία με συμπαίκτες, επίλυση συγκρούσεων, διαχείριση άγχους και έντονων συναισθημάτων).

Σκοπός είναι να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση του κάθε αθλητή.

Οι αθλητικοί ψυχολόγοι μπορούν να δουλέψουν σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, αθλητικά τμήματα πανεπιστημίων, κέντρα αποκατάστασης, κ.ά.

Δικαστικός τομέας – Δικαστική ψυχολογία

Η δικαστική ψυχολογία αφορά το δικαστικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια των νομικών διαδικασιών, μπορεί να χρειαστεί η συνδρομή ειδικών ψυχολόγων για την ψυχολογική αξιολόγηση των αυτόπτων μαρτύρων, παροχή αποδείξεων σε περίπτωση που κάποιο εμπλεκόμενο άτομο ψεύδεται, τη δημιουργία ψυχολογικών προφίλ εγκληματιών, κτλ.

Έτσι, ένας δικαστικός ψυχολόγος πραγματοποιεί έρευνα που συνδυάζει τις γνώσεις ψυχολογίας και τις νομικές εφαρμογές. Παρουσιάζει τα ψυχολογικά στοιχεία στη γλώσσα του δικαστηρίου, με σκοπό να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων των ενόρκων και γενικά, στη σωστή και δίκαιη διεξαγωγή των δικών.

Τομέας επικοινωνίας

Οι περισσότερες επιχειρήσεις επικοινωνίας σήμερα έχουν εντάξει στα τμήματα τους ψυχολόγους, ώστε να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό της αγοράς και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

Οι τεχνικές πειθούς και οι δεξιότητες έρευνας που διαθέτουν οι απόφοιτοι μεταπτυχιακού ψυχολογίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Γιατί;

Για την κατανόηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού και την ανάπτυξη επικοινωνιακών στρατηγικών που αποσκοπούν στην προσέλκυση πελατών.

Ένας ψυχολόγος που δουλεύει σε αυτόν τον κλάδο μπορεί επίσης να ασχοληθεί με την οργανωσιακή ψυχολογία, δηλαδή με τη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων.

Τι μπορώ να κάνω με ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία

Συνεδρία κοινωνικού λειτουργού με ασθενή. Θεματική εικόνα για τις εργασιακές ευκαιρίες από ένα μεταπτυχιακό ψυχολογίας.

Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, οι επαγγελματικές πόρτες που ανοίγει ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία είναι πολλές.

Πάμε να δούμε μαζί μερικά από τα επαγγέλματα που μπορείς να ακολουθήσεις μετά την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού στην ψυχολογία.

Κοινωνικός λειτουργός

Ο κοινωνικός λειτουργός παρέχει ψυχολογική στήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, παιδιά, κακοποιημένες γυναίκες, άτομα με αναπηρία, πρώην φυλακισμένους), ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν κοινωνικά, ψυχικά και βιοποριστικά προβλήματα.

Ψυχοθεραπευτής

Ο ρόλος των ψυχοθεραπευτών είναι συμβουλευτικής φύσεως, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Στόχος είναι μέσω της ψυχοθεραπείας να προσφέρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενή και αλλαγή του τρόπου σκέψης του, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του.

Σύμβουλος

Ο σύμβουλος ψυχικής βοηθάει τον ασθενή μέσω της συζήτησης στη λήψη αποφάσεων και στην επίτευξη στόχων για ζητήματα της καθημερινότητας.

Ψυχολόγος γραφημάτων

Ο ψυχολόγος γραφημάτων μέσω της ανάλυσης συμπεριφοράς, σκέψεων και των συναισθημάτων των πελατών του, μπορεί να τους βοηθήσει στη διεξαγωγή συμπερασμάτων για τις πράξεις τους.

Σωφρονιστικός υπάλληλος

Οι δεξιότητες και οι γνώσεις που σου δίνει ένα μεταπτυχιακό ψυχολογίας μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς σωστά τους κρατούμενους στις φυλακές, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον σωφρονισμό τους αλλά και στην επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Συμπεράσματα

Eλπίζουμε αυτό το άρθρο να απάντησε στην ερώτηση “τι ευκαιρίες μου ανοίγει ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία” και να σε βοήθησε να ενημερωθείς για ένα από τα μεταπτυχιακά ψυχολογίας που είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα.

Αν έχεις πειστεί να ακολουθήσεις το επάγγελμα του ψυχολόγου, στο CE.A.R.S μπορείς να βρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πραγματοποιήσεις το μεταπτυχιακό σου στην ψυχολογία, ευέλικτα και με αναγνωρισμένη πιστοποίηση!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης