Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Πώς να ετοιμάσετε ένα Marketing plan

Για κάθε επιχείρηση, μικρή και μεγάλη, το μάρκετινγκ καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων της. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πολύ σημαντικό τα χρήματα για το μάρκετινγκ να χρησιμοποιούνται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το φαινόμενο, εταιρίες κάθε είδους να σπαταλούν μεγάλα ποσά στο μάρκετινγκ και να μην βλέπουν τις επιθυμητές αποδόσεις ή να δουν ένα πρόσκαιρο θετικό αποτέλεσμα, μάλλον από τύχη, το οποίο στη συνέχεια εξανεμίζεται. Αυτό συμβαίνει γιατί η στρατηγική μάρκετινγκ που ακολούθησαν έγινε χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία.

Λύση στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται να δώσει ένα σωστά δομημένο και μελετημένο Πλάνο Μάρκετινγκ (Marketing plan). Το πλάνο Μάρκετινγκ είναι μία ετήσια ή εξαμηνιαία αναφορά (report) που περιγράφει αναλυτικά τους στόχους, τις στρατηγικές, τα προηγούμενα αποτελέσματα των αποφάσεων μάρκετινγκ, τους τρόπους χρηματοδότησης, την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρία.

Παρακάτω περιγράφονται τα βήματα για την σύνταξη ενός αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου Πλάνου Μάρκετινγκ που θα εκπληρώσει τον σκοπό του και θα κατευθύνει την επιχείρηση στην επίτευξη των στόχων της.

ΒΗΜΑ 1

Συνοπτική παρουσίαση

images (1)Αρχικά η παρουσίαση αποτελεί την πρώτη επαφή του αναγνώστη με την επιχείρηση οπότε πρέπει να είναι περιεκτική και ενδιαφέρουσα για να τραβήξει την προσοχή του. Περιλαμβάνει μια επισκόπηση του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται η επιχείρηση τόσο εξωτερικού όσο και εσωτερικού, αναφορά στους ανταγωνιστές, των συνθηκών που επικρατούν γενικότερα στην οικονομία.

SWOT analysis: δομικό συστατικό του βήματος αλλά και ολόκληρου του Πλάνου είναι η ανάλυση SWOT η οποία περιλαμβάνει 4 βασικές ενότητες, την ανάλυση των πλεονεκτημάτων της επιχείρησης, των αδυναμιών της, των ευκαιριών που παρουσιάζονται και των απειλών που μπορεί να προκύψουν

ΒΗΜΑ 2

Παραμετρικός καθορισμός στόχων

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι και απαιτεί χρόνο και προσοχή. Πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια και σαφήνεια οι βασικοί στόχοι που επιδιώκει η επιχείρηση χωρίς να περιπλέκονται δευτερεύοντες στόχοι άνευ ουσιαστικής σημασίας. Για να έχει αξία ο καθορισμός στόχων πρέπει να αναγράφονται με ποσοστιαία αναφορά, δηλαδή τα προσδοκώμενα ποσοστά αύξησης των πωλήσεων ή του μεριδίου της αγοράς. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να ορίζεται και το χρονικό διάστημα επίτευξης του στόχου

ΒΗΜΑ 3

Διαμόρφωση στρατηγικής

Σε αυτό το σημείο, αφού έχουν αξιολογηθεί τα συμπεράσματα των προηγούμενων βημάτων, η επιχείρηση πρέπει να θέσει τον προσανατολισμό για το απώτερο μέλλον και την στρατηγική μάρκετινγκ που θα ακολουθήσει. Οι κατευθύνσεις της στρατηγικής έχουν να κάνουν με τον βαθμό διείσδυσης στην αγορά και επέκτασης σε νέες αγορές, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υφιστάμενους και νέους πελάτες, την μείωση των εξόδων και την αύξηση της παραγωγικότητας και την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών και περιόδων οικονομικής ύφεσης.

ΒΗΜΑ 4

Τακτικές – Σχέδιο Μάρκετινγκ

imagesΑποτελεί τον πυρήνα του Πλάνου και αυτό που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του. Εδώ παρουσιάζονται λεπτομέρειες για τις αγορές-στόχους, την τιμολόγηση, την προβολή και την διανομή του προϊόντος, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της επιχείρησης και το επικοινωνιακό πλάνο που θα ακολουθήσει.

ΒΗΜΑ 5

Διαμόρφωση Προϋπολογισμού-Απόδοσης

Είναι το βήμα που τραβάει περισσότερο την προσοχή αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις και θα εγκρίνουν την εφαρμογή του πλάνου. Εδώ ορίζεται το budget για το συνολικό Μάρκετινγκ. Ένας γενικός κανόνας που γενικά μπορεί να ακολουθείται είναι ότι για την διατήρηση της επιχείρησης θα πρέπει να δαπανάται το 5% των εσόδων ενώ για την ανάπτυξη και επέκταση του brand το 10%. Επίσης φαίνονται και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του σχεδίου, όπως και η παρουσίαση του καλύτερου και του χειρότερου δυνατού σεναρίου ενώ παρουσιάζεται και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης.

ΒΗΜΑ 6

Παρακολούθηση και έλεγχος

Είναι το τελικό βήμα όπου αναφέρονται οι κρίσιμοι παράγοντες που μπορεί να διαφοροποιήσουν το Πλάνο είτε αυτοί έχουν να κάνουν με την εσωτερική δομή και οργάνωση της επιχείρησης ή έχουν να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες όπως ο οικονομικός κύκλος και η τεχνολογία. Τέλος, προσδιορίζονται όποια προβλήματα προέκυψαν και όποιες υποθέσεις τέθηκαν κατά την σύνταξη του Πλάνου Μάρκετινγκ.

Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων
Εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων

Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA)
Εξ αποστάσεως ελληνόφωνο μεταπτυχιακό στο International MBA

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης