Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Περί των επικείμενων εξετάσεων στην Ε.Ε.

του κ. Δημήτρη Κτενίδη, ακαδημαϊκού υπεύθυνου για την Υποστήριξη υποψηφίων σε διαγωνισμούς πρόσληψης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Λίγες μέρες πλέον μένουν μέχρι τις εξετάσεις για τους δυο διαγωνισμούς σε επίπεδο διοικητικών υπαλλήλων AD5. Κατά συνέπεια, η προετοιμασία των υποψηφίων φτάνει σε λίγο στο τέλος της.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στις εξετάσεις, κάθε επιπλέον τεστ εξάσκησης, κάθε πρόσθετη ώρα μελέτης είναι χρήσιμη αφού βγαίνουν συνεχώς νέοι διαγωνισμοί. Παράλληλα, εξακολουθεί να είναι ανοιχτός εδώ και ενάμιση χρόνο ο διαγωνισμός για συμβασιούχους. Καθώς λοιπόν φτάνουμε στο κατώφλι του εξεταστικού κέντρου, υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες σε κάθε εξέταση που μπορούν να μας δώσουν πρόσθετους πόντους:

Στη λεκτική κατανόηση πρέπει να λύνουμε 3 ασκήσεις κάθε 5 λεπτά.

Αν όμως ξεφύγουμε λίγο από αυτό το πλάνο, δεν χρειάζεται να αγχωθούμε. Καθώς σε αυτή τη διαδικασία μας ενδιαφέρει το 50% και μόνο της βαθμολογίας, η στρατηγική μας πρέπει να δώσει έμφαση στο να απαντήσουμε «συνειδητά» στα 8-9 κείμενα. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε σίγουρα σωστά τα 6 ή τα 7.

Συνεπώς δεν πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις και την ενέργεια μας για μεγαλύτερα σκορ. Δεν μας χρειάζονται.

Στην αριθμητική κατανόηση πρέπει επίσης να πιάσουμε το 50% χωρίς να μας ενδιαφέρει οποιοδήποτε παραπάνω σκορ.

Έχουμε 2 λεπτά για την κάθε άσκηση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να σιγουρευτούμε ότι θα φτάσουμε στη σωστή λύση. Οι περισσότερες ασκήσεις θα περιέχουν ποσοστά.

Συνεπώς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν η άσκηση αναφέρεται στη μεταβολή ενός αριθμού, επομένως θα μπούμε στη λογική της αρχικής και της τελικής τιμής και της προσθήκης της μονάδας στο δεκαδικό του ποσοστού πριν το χρησιμοποιήσουμε για τις πράξεις μας.

Στην κατανόηση αφηρημένων εννοιών και σχημάτων πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση του χρόνου μας.

Τα λάθη δεν επιτρέπονται και αν αφήσουμε περισσότερα από 60-70 δευτερόλεπτα σε μια άσκηση τότε ενδεχομένως δεν θα προλάβουμε να τις απαντήσουμε όλες εγκαίρως. Σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε κανέναν κανόνα δεν πρέπει να αγνοήσουμε τη μέθοδο των «δημοφιλέστερων» επιλογών στις εναλλακτικές απαντήσεις για να βρούμε τη σωστή απάντηση.

Στο Situational Judgment Test πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά την υπόθεση εργασίας και να απομονώσουμε το πρόβλημα.

Η πιο αποτελεσματική ενέργεια συμβάλλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος, βρίσκεται εντός των διαδικασιών του οργανισμού και δεν δημιουργεί καινούργια προβλήματα. Για την λιγότερο αποτελεσματική ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Για να πιάσουμε μεγάλο σκορ πρέπει να ήμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι την ώρα των εξετάσεων. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Αντιθέτως, έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά!

Καλή επιτυχία!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης