Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Τι είναι τα ECTS (διδακτικές πιστωτικές μονάδες) των φοιτητών

Τρεις σπουδαστές Erasmus διαβάζουν μαζί, απολαμβάνοντας το σύστημα μονάδων ECTS.

Πολλά πράγματα μπορεί να σε απασχολούν γύρω από τις σπουδές που κάνεις ή σκέφτεσαι να κάνεις. Ένα από τα αυτά μπορεί να είναι το τι είναι τα ECTS.

Σίγουρα το έχεις ακούσει και το έχεις διαβάσει αρκετές φορές, ωστόσο μάλλον δε γνωρίζεις τι ακριβώς σημαίνει.

Μην αγχώνεσαι, όμως.

Σε αυτό το άρθρο θα σου εξηγήσουμε ακριβώς τι είναι ECTS credits (μονάδες ECTS) ή πιστωτικές μονάδες ECTS προγράμματος σπουδών.

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι το European Credit Transfer System ή Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS) είναι ουσιαστικά ένα σύστημα χορήγησης και μεταφοράς διδακτικών μονάδων που έχει ως σκοπό την προώθηση της διαφάνειας στις σπουδές και στα πανεπιστημιακά μαθήματα.

Με άλλα λόγια, αποτελεί μία μέθοδο μέτρησης και αποτίμησης των ωρών, του φόρτου εργασίας και γενικότερα της συνολικής ενασχόλησης που προκύπτει από την παρακολούθηση διαλέξεων και γενικά, τη φοίτηση.

Τελικός σκοπός του συστήματος είναι η καλύτερη και ευκολότερη κατανόηση και αναγνώριση των φοιτητικών επιτευγμάτων μεταξύ (συνεργαζόμενων) πανεπιστημίων που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Σε ποιες αρχές στηρίζεται το σύστημα ECTS

Το σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων στηρίζεται σε ορισμένες αρχές, οι οποίες είναι:

  1. Η κατανομή των ακαδημαϊκών μονάδων με τρόπο που να αποτυπώνουν αξιόπιστα τον φόρτο εργασίας που έχει αναλάβει ο φοιτητής, ώστε να επιτύχει στο εκάστοτε μάθημα.

    Ο αριθμός των μονάδων ECTS αντικατοπτρίζει τη συνολική ποσότητα εργασίας που απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε μαθήματος, όπως διδασκαλία, σεμινάρια, εξετάσεις, εργασία στο σπίτι, πρακτική άσκηση, κ.λπ.

    Σύμφωνα με τους κανόνες ECTS, ο φόρτος εργασίας για ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος αντιστοιχεί σε 60 πιστωτικές μονάδες. Οπότε αν αναρωτιέσαι τι είναι 30 πιστωτικές μονάδες ECTS, θα σου πούμε με απλά λόγια ότι αυτές αντιστοιχούν στον φόρτο εργασίας ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου.

    Ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (πτυχίο) αντιστοιχεί σε 180 ή 240 μονάδες ECTS, ενώ στο ερώτημα πόσα ECTS χρειάζομαι για μεταπτυχιακό η απάντηση είναι 60 ή 90 ή 120 ECTS.

    Αν θέλεις να αποκτήσεις τα ECTS ενός μεταπτυχιακού, μπορείς να κάνεις ένα ενδιαφέρον εξ αποστάσεως MBA μεταπτυχιακό ή ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία.

  1. Η παρουσίαση από μεριάς πανεπιστημίων όλων των προσφερόμενων μαθημάτων και των ακαδημαϊκών μονάδων που αντιστοιχούν σε αυτά.

    Και η υπογραφή της λεγόμενης Συμφωνίας Μάθησης (Learning Agreement) μεταξύ πανεπιστημίου προέλευσης, πανεπιστημίου προορισμού και φοιτητή, πριν την αναχώρηση του τελευταίου.

    Η Συμφωνία Μάθησης θα περιγράφει το πρόγραμμα σπουδών του ξένου πανεπιστημίου και θα περιλαμβάνει ένα πιστοποιητικό βαθμολογίας, όπου θα φαίνονται οι βαθμοί και γενικά οι ακαδημαϊκές επιδόσεις του φοιτητή.

  1. Η χορήγηση από το πανεπιστήμιο υποδοχής πιστοποιητικού βαθμολογίας με τα μαθήματα και τις μονάδες κάθε μαθήματος.

  1. Η αναγνώριση των διδακτικών μονάδων που έλαβε ο φοιτητής στο ξένο πανεπιστήμιο από το πανεπιστήμιο προέλευσης, ώστε να είναι δυνατή η όσο το δυνατόν πληρέστερη αντιστοίχιση και η ομαλή συνέχεια της φοίτησης.

  1. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση του συστήματος ECTS, σε ακόμα περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τμήματα, κατά τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πλεονεκτήματα διδακτικών πιστωτικών μονάδων – Πού χρησιμεύουν

Και αφού γνωρίζεις πλέον τι είναι πιστωτικές μονάδες ECTS credits ή απλούστερα, τι είναι ECTS, είναι καιρός να μάθεις και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους.

Πάμε να τα δούμε:

  • Διευκόλυνση μετακινήσεων των φοιτητών

    Το σύστημα ECTS χρησιμοποιείται από τα πανεπιστήμια ώστε να διευκολύνει τις μετακινήσεις φοιτητών μεταξύ των χωρών.

    Από τη στιγμή που επιλέγεις να φοιτήσεις σε ένα συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus (ή και Erasmus+, το οποίο δεν περιορίζεται σε φοιτητές ούτε αφορά μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση), είσαι σίγουρος πως τα μαθήματα που παρακολούθησες εκεί θα προσμετρηθούν και οι πιστωτικές μονάδες που θα λάβεις θα αναγνωριστούν πίσω στο πανεπιστήμιο της χώρας σου.

    Έτσι, δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης των σπουδών και του πτυχίου σου, με την κινητικότητα ανάμεσα στα πανεπιστήμια να γίνεται εξαιρετικά πιο εύκολη.

  • Διευκόλυνση εργασίας στο εξωτερικό

    Το σύστημα ECTS σου προσφέρει τη δυνατότητα να εργαστείς χωρίς προβλήματα σε μια ξένη χώρα του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΕΑ), καθώς οι σπουδές σου αναγνωρίζονται εύκολα.

  • Ενίσχυση δια βίου μάθησης

    Μεικτή μάθηση, Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs), Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι και πολλές ακόμα καινοτόμες μορφές εκπαίδευσης και μάθησης έχουν εμφανιστεί και διαδίδονται ευρέως.

    Όλο και περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα επιλέγουν να προσφέρουν τέτοιους καινοτόμους τύπους εκπαίδευσης, με τους κανόνες του ECTS να εφαρμόζονται και εκεί. Έτσι, είναι μεγαλύτερο το κίνητρο για τον κόσμο να συνεχίσει να μαθαίνει διά βίου.

  • Ελαχιστοποίηση διαφορών στα εκπαιδευτικά συστήματα

    Το ECTS αποτελεί πολύ χρήσιμο εργαλείο και για τα ίδια τα πανεπιστήμια, καθώς ενισχύει τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των προγραμμάτων τους. Το αποτέλεσμα είναι να αμβλύνονται οι διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη, τα οποία είναι υποχρεωμένα να υιοθετούν τα πανεπιστήμια.
Πέντε προπτυχιακοί φοιτητές συζητούν αποχωρώντας από το μάθημα που μόλις παρακολούθησαν.

ECVET – Διαφορές με ECTS

Πέρα από το ECTS, υπάρχει και ένα ακόμα σύστημα ακαδημαϊκών μονάδων που λέγεται ECVET (European Credit system for Vocational Education & Training).

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ακαδημαϊκών Μονάδων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της μεταφοράς, συσσώρευσης και αναγνώρισης των μαθησιακών αποτελεσμάτων ενός ατόμου που θέλει να αποκτήσει έναν τίτλο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Όπως καταλαβαίνεις, το ECVET μοιάζει αρκετά με το ECTS, καθώς έχει και αυτό στόχο τη διευκόλυνση αναγνώρισης προσόντων και γνώσεων.

Ωστόσο, η βασική διαφορά τους είναι ότι το ECVET σχετίζεται με τον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (προετοιμασία ατόμων για εργασία ή αναβάθμιση δεξιοτήτων ακόμα και μετά την είσοδο στον επαγγελματικό βίο), σε αντίθεση με το ECTS που εστιάζει κυρίως στην αναγνώριση ακαδημαϊκών σπουδών.

Ευρωπαϊκό σύστημα διδακτικών μονάδων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – Επίλογος

Ελπίζουμε το συγκεκριμένο άρθρο να σε βοήθησε να καταλάβεις τι είναι πιστωτικές μονάδες ECTS στα μεταπτυχιακά και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ή απλά, τι είναι ECTS.

Ένα σύστημα που στοχεύει στην αναγνώριση των ακαδημαϊκών σου επιτευγμάτων και στη διευκόλυνση της φοιτητικής κινητικότητας δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά χρήσιμο, είτε κάνεις προπτυχιακό είτε μεταπτυχιακό.

Αν ενδιαφέρεσαι να συνεχίσεις τις σπουδές σου, στο CEARS μπορείς να βρεις μεταπτυχιακά διαφορετικών ειδικοτήτων, οπότε μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης