Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Γιατί να σπουδάσω ναυτιλιακά: Προοπτικές & μισθός

Θεματική εικόνα για το γιατί να σπουδάσω ναυτιλιακά. Πλοίο είναι αγκυροβολημένο σε λιμάνι.

Αν έχεις νιώσει ποτέ τη μαγνητική έλξη της ανοιχτής θάλασσας ή αν σε έχει γοητεύσει το απέραντο του ωκεανού, τότε οι σπουδές στα ναυτικά επαγγέλματα μάλλον είναι η ιδανική λύση για σένα.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν αποτελεί μόνο πυλώνα του παγκόσμιου εμπορίου αλλά και ένα πεδίο ποικίλων και ικανοποιητικών ευκαιριών σταδιοδρομίας.

Από το να διοικείς πανίσχυρα πλοία έως το να σχεδιάζεις καινοτόμες θαλάσσιες τεχνολογίες, τα ναυτιλιακά επαγγέλματα προσφέρουν ένα μοναδικό μείγμα περιπέτειας, ανάπτυξης δεξιοτήτων και εργασιακής ασφάλειας.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί να σπουδάσω ναυτιλιακά και, γενικότερα, θα δούμε μαζί όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το συγκεκριμένο πεδίο.

Πάμε να ξεκινήσουμε!

Τι είναι & με τι ασχολούνται τα ναυτιλιακά επαγγέλματα;

Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζεις είναι τι είναι αλλά και με τι ασχολούνται τα ναυτιλιακά επαγγέλματα.

Ο συγκεκριμένος κλάδος, λοιπόν, περιστρέφεται γύρω από δραστηριότητες που αφορούν τη θάλασσα και τη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως είναι η ναυτική αρχιτεκτονική, η διαχείριση των λιμανιών, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι θαλάσσιες μεταφορές, το ναυτικό δίκαιο, η ναυπηγική (δηλαδή η μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή πλοίων) κ.α.

Ποια είναι τα ναυτιλιακά επαγγέλματα

Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι και ας δούμε ποια είναι τα δημοφιλέστερα ναυτιλιακά επαγγέλματα:

  • Εμποροπλοίαρχος
  • Μηχανικός πλοίων
  • Δύτης
  • Ναύτης
  • Ναυτιλιακός σύμβουλος
  • Διευθυντής εφοδιαστικής αλυσίδας και διανομής
  • Ναυτικός αναλυτής
  • Λιμενεργάτης
  • Πλοηγός σκαφών
  • Στέλεχος ναυτιλιακών επενδύσεων

Ναυτιλιακές σπουδές – Πού μπορείς να εργαστείς

Εργαζόμενοι σε ναυτιλιακά επαγγέλματα με ειδικές στολές βρίσκονται σε λιμάνι και συζητούν.

Μια από τις καλύτερες απαντήσεις στο γιατί να σπουδάσω ναυτιλιακά είναι ότι η ναυτική βιομηχανία και τα σχετικά επαγγέλματα προσφέρουν μια πληθώρα διαφορετικών επιλογών και θέσεων στις οποίες μπορεί κανείς να δουλέψει.

Άρα, αν θέλεις να σπουδάσεις ναυτιλιακά και δεν ξέρεις πού μπορείς να εργαστείς μετά τις ναυτιλιακές σπουδές σου, πρέπει σίγουρα να ανακαλύψεις τις πιθανές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης:

  • Ναυτιλιακές εταιρείες

Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες διαχειρίζονται στόλους πλοίων και χρειάζονται επαγγελματίες σε ρόλους όπως αξιωματικοί πλοίων, βοηθοί καταστρώματος, μηχανικοί κ.λπ.

  • Κρατικές λιμενικές Αρχές

Οι λιμενικές Αρχές διαχειρίζονται και εποπτεύουν τις λειτουργίες των λιμανιών, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης φορτίων, της κυκλοφορίας των πλοίων και των λιμενικών υποδομών.

  • Ναυτιλιακές συμβουλευτικές εταιρείες

Οι ναυτιλιακές συμβουλευτικές εταιρείες παρέχουν τεχνογνωσία, εξειδικευμένες συμβουλές και στρατηγική καθοδήγηση για ζητήματα ναυτιλιακής φύσης σε πελάτες.

Κάποιες από τις βασικότερες υπηρεσίες τους είναι η ανάλυση της αγοράς, οι συμβουλές για συμμόρφωση με τη νομοθεσία, η διαχείριση του ρίσκου, η οικονομική ανάλυση, η συμβουλευτική επενδύσεων, η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) κ.α.

Εάν σε ενδιαφέρει ο κλάδος των logistics γενικότερα, μη χάσεις την ευκαιρία για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση της ειδικότητας ΙΕΚ Στελέχους Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας και δούλεψε στον επαγγελματικό κλάδο της επιθυμίας σου!

  • Κρατικές ένοπλες δυνάμεις

Το πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό σώμα, που ανήκουν στις κρατικές ένοπλες δυνάμεις, απασχολούν επαγγελματίες της ναυτιλίας σε διάφορους ρόλους, όπως αξιωματικούς του ναυτικού, ειδικούς σε θέματα ναυτικής ασφάλειας και ναυτικούς τεχνικούς.

  • Διεθνείς οργανισμοί

Οργανισμοί όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (International Μaritime Οrgnanization) και οι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών επικεντρώνονται στην παγκόσμια ναυτιλιακή διακυβέρνηση, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.

Απασχολούν επαγγελματίες στην ανάπτυξη πολιτικής, το ναυτικό δίκαιο και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές διατάξεις.

Μισθός στα ναυτιλιακά επαγγέλματα

Ο τομέας της Ναυτιλίας θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης για άτομα που, πέρα από την επιθυμία για ενασχόληση με τη θάλασσα ή με σχετικές με τη θάλασσα δραστηριότητες, θέλουν να έχουν και ιδιαίτερα αξιοπρεπείς οικονομικές απολαβές.

Ο μισθός στα διάφορα ναυτιλιακά επαγγέλματα είναι συνήθως αρκετά υψηλότερος από πολλά άλλα επαγγέλματα «στεριάς».

Ανάλογα πάντα με το είδος της ναυτιλιακής επαγγελματικής δραστηριότητας, οι μισθοί στον συγκεκριμένο κλάδο μπορεί να φτάνουν έως και τις 10.000 ευρώ τον μήνα (π.χ. πλοίαρχος ή Α’ μηχανικός).

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας (ICS), οι αξιωματικοί των διεθνών εμπορικών πλοίων είναι μια από τις πλέον υψηλόμισθες ειδικότητες.

Γιατί να σπουδάσω ναυτιλιακά – Επίλογος

Τα ναυτιλιακά επαγγέλματα προσφέρουν, όπως είδαμε, εκπληκτικές επαγγελματικές ευκαιρίες, τόσο από την άποψη της πληθώρας των επιλογών και της μεγάλης ζήτησης, όσο και από αυτή των εξαιρετικά ικανοποιητικών μισθών.

Με την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο τομέα, μπορείς άνετα να συνδυάσεις το πάθος σου για τη θάλασσα και την περιπέτεια με καλές οικονομικές απολαβές.

Εάν θέλεις να ασχοληθείς με κάποιον σύγχρονο επαγγελματικό κλάδο, δεν έχεις παρά να τσεκάρεις τις εξειδικευμένες ειδικότητες ΙΕΚ του CEARS και να αποκτήσεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να πετύχεις!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης