Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις για την επιστημονική εργασία 

cears-έρευνα-εργασία

Χρήσιμες συμβουλές για την επιστημονική εργασία από την επιλογή του θέματος έως τη συγγραφή. 

Η επιστημονική έρευνα αποτελεί κομβικό κομμάτι της ακαδημαϊκής πορείας ενός φοιτητή. Η εκπόνηση της επιστημονικής εργασίας απαιτεί χρόνο και ενέργεια ενώ μπορεί να σε βοηθήσει ν’ αναπτύξεις νέες δεξιότητες και να κατανοήσεις καλύτερα το επιστημονικό σου αντικείμενο. Ωστόσο, η επιστημονική εργασία μπορεί ν’ αποδειχθεί πιο εύκολη διαδικασία αν γνωρίζεις τα κατάλληλα μυστικά για να αυξήσεις τα ποσοστά επιτυχίας. Παρακάτω θα βρεις αναλυτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να τελειώσεις γρηγορότερα την εργασία και να κερδίσεις έναν καλύτερο βαθμό. 

Συμβουλές για μια πετυχημένη επιστημονική εργασία 

cears - διάβασμα - εργασία

Επίλεξε ένα θέμα που σ’ ενδιαφέρει πραγματικά και θέλεις ουσιαστικά να μάθεις περισσότερα πράγματα γι’ αυτό. Φρόντισε το ερώτημα να είναι συγκεκριμένο, να υπακούει στους κανόνες του πανεπιστημίου και να είναι εφικτό να το αναλύσεις. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσεις ένα πλάνο της εργασίας στο οποίο θα καταγράψεις τόσο τις ενότητες, όσο και τα βήματα που θα ακολουθήσεις. Στη συνέχεια, μην παραλείψεις να σχεδιάσεις ένα χρονοδιάγραμμα με τα στάδια της εργασίας και τις αρμοδιότητες σου για κάθε στάδιο. Πριν ξεκινήσεις να γράφεις την εργασία σου, αναζήτησε τα δεδομένα και τις πηγές που θα σε βοηθήσουν στη συγγραφή. Επιβεβαίωσε μόνο ότι οι πηγές σου είναι αξιόπιστες. Έπειτα, επίλεξε τις κατάλληλες μεθόδους ανάλυσης και ξεκίνα να συντάσσεις την εργασία σου με σαφήνεια χρησιμοποιώντας γραφήματα και συγκεκριμένα παραδείγματα. Έλεγξε την εργασία σου αρκετές φορές για γραμματικά και συντακτικά λάθη και σε περίπτωση που θα χρειαστεί να την παρουσιάσεις, φρόντισε να το κάνεις με αυτοπεποίθηση. 

Χρήσιμα Σύντομα Tips

cears-συγγραφή-εργασία

Μην υποβαθμίσεις τον χρόνο που χρειάζεται για τη συλλογή των δεδομένων, πριν ξεκινήσεις τη συγγραφή της εργασίας. 

Θα πρέπει να διαβάζεις κριτικά τις πηγές καθώς δεν έχουν όλες θέση στην εργασία σου. 

Προσπάθησε να ολοκληρώνεις τμηματικά την εργασία ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις παρακάτω και να μην χαοθείς. 

Φρόντισε το ύφος που θα επιλέξεις να είναι απλό, λιτό, αντικειμενικό και σαφές, εκτός κι αν έχεις κάποια διαφορετική καθοδήγηση. 

Είναι απαραίτητο επίσης οι προτάσεις να συνδέονται με μία λογική σειρά, όπως φυσικά και οι παράγραφοι. 

Επιπλέον, κάθε πρόταση σου θα πρέπει να τεκμηριώνεται με λογικά επιχειρήματα. 

Η περίληψη είναι συνήθως 100 έως 250 λέξεις και γράφεται σε μία ενιαία παράγραφο. Στόχος είναι να παρουσιάσεις το θέμα της εργασίας, τους στόχους, τις ερευνητικές υποθέσεις και τη μέθοδο που ακολούθησες.

Η εισαγωγή δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη αλλά θα πρέπει να μπορεί να καταλάβει τι ακολουθεί στην υπόλοιπη εργασία. 

Σε καμία περίπτωση, μην υποπέσεις στο σφάλμα της λογοκλοπής καθώς πλέον υπάρχουν ανεπτυγμένα εργαλεία που μπορούν να την εντοπίσουν. 

Προετοιμάσου κατάλληλα για την παρουσίαση και μη διστάσεις να κάνεις πρόβα στο σπίτι. 

Μην παραλείψεις τις βιβλιογραφικές αναφορές, για τις οποίες θα ακολουθήσεις το σύστημα “APA” ή το σύστημα “Harvard style” που είναι και τα πιο δημοφιλή. 

Η συγγραφή μίας εργασίας είναι μία απαιτητική διαδικασία που χρειάζεται αρκετή δουλειά και προσεκτική προετοιμασία. Η καλύτερη συμβουλή, βέβαια, είναι να δεις τη διαδικασία της συγγραφής της ερευνητικής εργασίας ως μία διασκεδαστική εμπειρία με την οποία θα μάθεις νέα πράγματα και θα διευρύνεις τις γνώσεις σου. 

Το CEΑRS (Centre of Academic Research and Studies) είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2012 στην πόλη της Πάτρας. Η αποστολή του είναι να προσφέρει  ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών δεξιοτήτων και εφοδίων, προκειμένου οι απόφοιτοί του  να επιτύχουν στην απαιτητική αγορά εργασίας μέσω εξ αποστάσεως προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και ειδικότητες ΙΕΚ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης