Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Πώς ζητάω συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό ή εργασία

Θεματική εικόνα για το πώς ζητάω συστατική επιστολή. Νεαρός άνδρας ζητά συστατική επιστολή από εργοδότη.

Για να βρίσκεσαι εδώ πιθανόν να αναρωτιέσαι «πώς ζητάω συστατική επιστολή» για μεταπτυχιακό ή εργασία. Στο άρθρο αυτό θα μάθεις πώς ακριβώς μπορείς να ζητήσεις συστατική επιστολή, τι αναμένεται να γράφει αυτή, ενώ για πιο πρακτική γνώση θα δούμε μαζί και κάποια υποδείγματα.

Η συστατική επιστολή ζητείται συνήθως από πανεπιστήμιο ή από εργοδότη και είναι πολύ σημαντική για την αξιολόγησή σου. Αποτελεί κριτήριο για την επιλογή ή την απόρριψή του προσώπου για το οποίο κάνει λόγο.

Ίσως μάλιστα αναζητάς τι μεταπτυχιακό να κάνεις και βλέπεις πως χρειάζεσαι συστατική για κάποια προγράμματα που σε ενδιαφέρουν.

Γι’ αυτό πάμε να ξεκινήσουμε αμέσως, ώστε να γίνει αποδεκτή η αίτησή σου!

Τι είναι η συστατική επιστολή – Ορισμός & Συχνές ερωτήσεις

Άνθρωπος έχει πάνω στο γραφείο του συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό. Στο γραφείο υπάρχουν επίσης χαρτιά και κομπιουτεράκι.

Tι ακριβώς είναι, όμως, η συστατική επιστολή;

Η συστατική επιστολή είναι με απλά λόγια μια επιστολή, ένα επίσημο γράμμα, που συστήνει ή αλλιώς γνωρίζει κάποιον σε κάποιον άλλο.

Αυτή η έγγραφη αναφορά περιέχει στοιχεία της προσωπικότητας, ικανότητες, συμπεριφορές κάποιου, με σκοπό την πληρέστερη σύσταση του ατόμου για το οποίο μιλάει. Συνήθως συμπληρώνει το βιογραφικό σημείωμα ή και μια αυτοπεριγραφική έκθεση του υποψηφίου.

Σχετικά με τα δύο είδη των συστατικών επιστολών:

Οι εμπιστευτικές προωθούνται απευθείας στο άτομο ή το ίδρυμα που ζήτησε την επιστολή.

Οι μη εμπιστευτικές στέλνονται πρώτα στον υποψήφιο, κι έπειτα, αναλαμβάνει εκείνος να τις προωθήσει στους υπεύθυνους επιτροπών.

Ποιος δίνει συστατικές επιστολές

Συστατικές επιστολές μπορεί να δώσει κάποιος που σε γνωρίζει καλά και έχει μια θέση ευθύνης, διασφαλίζοντας έτσι την αντικειμενικότητα των όσων γράφει.

Για παράδειγμα:

Ένας καθηγητής σου, με τον οποίο είχες συχνή επικοινωνία και σε γνώριζε ως φοιτητή/φοιτήτρια, ένας συνεργάτης, εργοδότης ή προϊστάμενος.

Ακόμη, αν έκανες εθελοντισμό σε κάποια δομή, κέντρο ή υπηρεσία, ίσως μπορείς να το αξιοποιήσεις, εφόσον κάτι τέτοιο είναι αποδεκτό από όποιον σου ζήτησε την επιστολή.

Πού χρησιμεύουν οι συστατικές επιστολές στα πανεπιστήμια ή σε μια θέση εργασίας

Οι συστατικές επιστολές είναι πολύ χρήσιμες, καθώς σκιαγραφούν την επαγγελματικότητά ενός ατόμου.

Πιο συγκεκριμένα, είναι ικανές να αναδείξουν τις δεξιότητές σου, επαγγελματικές, ακαδημαϊκές, αλλά και ευρύτερα χαρίσματα της προσωπικότητάς σου.

Μια συστατική επιστολή για φοιτητή ή εργαζόμενο θα επιβεβαιώσει αρκετά απ’ όσα αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα ή τη συνοδευτική επιστολή / αυτοπεριγραφική έκθεση.

Έτσι, μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις από πλήθος υποψηφίων. Θα επιβεβαιώσει τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σου, όσα από αυτά αρμόζουν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή την επιθυμητή θέση εργασίας!

Πόσο καιρό χρειάζεται για μία συστατική επιστολή

Το γράψιμο μιας συστατικής επιστολής μπορεί να πάρει καιρό να πραγματοποιηθεί, καθώς το άτομο από το οποίο τη ζήτησες ίσως έχει πολλές υποχρεώσεις. Γι’ αυτό, αν θέλεις να συνοδεύσεις την αίτησή σου με μια καλή “ψήφο εμπιστοσύνης”, φρόντισε να αιτηθείς γι’ αυτήν εγκαίρως.

Ζήτησε τη συστατική επιστολή έναν μήνα ή εβδομάδες πριν, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Έτσι, η συγγραφή της δε θα αποτελεί αγγαρεία για τον συντάκτη, αλλά θα προγραμματιστεί από νωρίς και θα αφιερωθεί ο χρόνος που αρμόζει για ένα καλό αποτέλεσμα.

Πώς να ζητήσω συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό ή εργασία – Όλα τα βήματα

Νεαρή κοπέλα ζητά συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό, καθισμένη στο γραφείο της και γράφοντας στο λάπτοπ της.

Και ερχόμαστε στο φλέγον για τους περισσότερους ζήτημα:

Πώς να ζητήσω συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό ή για θέση εργασίας;

Αρχικά, μια συστατική επιστολή μπορείς να τη ζητήσεις με e-mail, αλλά και από κοντά, εφόσον έχεις συχνή επαφή με το πρόσωπο που θα τη γράψει.

  • Ξεκίνα πρώτα να διαβάσεις όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την επιστολή

Έλεγξε πρώτα τον αριθμό των επιστολών που ζητούνται, καθώς μπορεί να σου χρειάζονται παραπάνω από μία.

Δες μήπως διευκρινίζεται ποιος θα πρέπει να τις συντάξει, π.χ. «ζητείται συστατική επιστολή από καθηγητή πανεπιστημίου».

  • Σκέψου από ποιους μπορείς να ζητήσεις συστατική επιστολή και επίλεξε τους πιο κατάλληλους

Για να αιτηθείς μια συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό, δεν αρκεί να είχες απλά καλό βαθμό στο μάθημα του καθηγητή που θέλεις να συντάξει την επιστολή.

Χρειάζεται να σε γνώριζε μέσα από συχνές παρακολουθήσεις μαθημάτων, επικοινωνία που ίσως είχατε για απορίες – εργασίες του μαθήματος ή ακόμη καλύτερα, να ήταν επιβλέπων σε μια φοιτητική εργασία σου.

Αν πάλι χρειάζεσαι επιστολή από εργοδότη ή προϊστάμενο, σκέψου κάποιον που σε εκτιμούσε, είχατε συνεργαστεί στενά, ίσως σε κάποιο πρότζεκτ, και είχε διαπιστώσει με πράξεις την αξία σου.

Φρόντισε να κάνεις μια λίστα των ατόμων που θα ήθελες να προσεγγίσεις με σειρά προτεραιότητας. Έτσι, αν τυχόν δε βρεις κάποιον ή δεν προτίθεται να σου ετοιμάσει συστατική επιστολή, χωρίς να χάσεις χρόνο, μπορείς να προχωρήσεις με τους υπόλοιπους.

  • Συγκέντρωσε όσα έγγραφα θα χρειαστεί ο συντάκτης της επιστολής

Σίγουρα θα βοηθήσει τον συντάκτη της επιστολής να έχει ένα αντίγραφο του βιογραφικού σου σημειώματος, καθώς και, αν είναι παλιός σου καθηγητής, ένα αντίγραφο της αναλυτικής βαθμολογίας.

Ακόμη, μία συνοδευτική επιστολή θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη, καθώς εκεί θα αναφέρεις όλους τους λόγους για τους οποίους επιθυμείς να παρακολουθήσεις το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτείσαι. Έτσι, θα καταλάβει πραγματικά κατά πόσο θέλεις μια καλή συστατική!

Όλα αυτά τα έγγραφα μπορείς να τα εντάξεις σε έναν φάκελο ή, αν πρόκειται να στείλεις e-mail, να τα συλλέξεις σε ηλεκτρονική μορφή.

Μην παραλείψεις να δώσεις τα στοιχεία επικοινωνίας σου σε γραπτή μορφή, είτε αναγραφόμενα στο βιογραφικό είτε στο e-mail που θα στείλεις. Συμπερίλαβε σε αυτά απαραίτητα το κινητό και το e-mail.

Αν σου έχουν ζητήσει εμπιστευτική συστατική επιστολή, προγραμμάτισε να δώσεις στον καθηγητή ή τον εργοδότη έναν προπληρωμένο φάκελο, με αναγραφόμενα όλα τα στοιχεία διεύθυνσης αποστολής.

Διαφορετικά, αν η επιστολή είναι μη εμπιστευτική, δώσε του έναν φάκελο όπου θα βάλει μέσα την επιστολή και θα τη σφραγίσει, για να την αποστείλεις εσύ μαζί με το βιογραφικό και ό,τι άλλο σου ζήτησαν.

Ζήτησε συστατική επιστολή από κοντά

Νεαρή κοπέλα ζητά συστατική επιστολή από καθηγητή, ο οποίος σημειώνει με μολύβι σε ένα χαρτί.

Τις συστατικές επιστολές για μια θέση εργασίας, τις ζητούν οι περισσότεροι με e-mail, αφού έχουν κάνει ίσως και μια πιο προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία με τον εργοδότη, τον συνάδελφο ή τον προϊστάμενο.

Αν σε ενδιαφέρει συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό και έχεις αποφασίσει να αιτηθείς από κοντά, μπορείς να περάσεις από το γραφείο του καθηγητή, στις ώρες πάντα συνεργασίας.

Εξήγησε αρχικά τι θα ήθελες, φροντίζοντας να εξηγήσεις γιατί διάλεξες εκείνον. Μη διστάσεις να εκδηλώσεις την εκτίμησή σου προς το πρόσωπό του, καθώς και όλους τους λόγους για τους οποίους επιθυμείς το συγκεκριμένο έγγραφο.

Αν τυχόν αρνηθεί, μη τα βάζεις κάτω. Μπορείς να προσπαθήσεις με τους υπόλοιπους της αρχικής λίστας σου!

Ζήτησε συστατική επιστολή με e-mail

Η περίπτωση αυτή προτείνεται, όπως είπαμε και πιο πάνω, για συστατικές επιστολές θέσης εργασίας, ή αν έχεις φύγει από την πόλη που σπούδασες.

Ακόμη, αν δεν έχεις πολλούς από τους οποίους μπορείς να ζητήσεις συστατική επιστολή και επιλέξεις αναγκαστικά κάποιους καθηγητές με τους οποίους δεν είχατε αρκετή επικοινωνία, ίσως προτιμήσεις να ζητήσεις συστατική επιστολή με e-mail.

Ο τρόπος αυτός είναι πιο απρόσωπος, αλλά και πιο άμεσος από άποψη χρόνου. Φρόντισε στο θέμα του e-mail να αναγράφεις κάτι όπως «Αίτημα για συστατική επιστολή».

Πρότυπο e-mail για αίτημα συστατικής επιστολής από καθηγητή ή εργοδότη

Ας δούμε ένα πρότυπο e-mail για να ζητήσεις συστατική επιστολή για το μεταπτυχιακό σου.

Καλημέρα σας κύριε …. (επώνυμο καθηγητή).

Ονομάζομαι …. (ονοματεπώνυμο) και ήμουν φοιτήτρια του τμήματος « … » της « … » σχολής τα χρόνια …. (όλα τα χρόνια των σπουδών, π.χ. 2011-10216) . Μαζί σας είχα τη χαρά να παρακολουθήσω το μάθημα « … » (επίσημος τίτλος μαθήματος) το … (χειμερινό/εαρινό) εξάμηνο του … (ακαδημαϊκό έτος).

Ακόμη, είχαμε συχνή επικοινωνία στις ώρες συνεργασίας και με επιβλέψατε στη διπλωματική μου εργασία με τίτλο « … » . (Εδώ μπορείς να θυμίσεις στον διδάσκοντα την επικοινωνία και τη βοήθεια που έλαβες από αυτόν κατά τη διάρκεια των σπουδών, π.χ. συνεργασία για πρόγραμμα Erasmus, κ.ά.)

Καθώς σας εκτιμώ ιδιαίτερα και είστε ένας καθηγητής απ΄τον οποίο έλαβα πολλές γνώσεις, θα ήθελα να σας ζητήσω μια συστατική επιστολή για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών « … » που επιθυμώ να παρακολουθήσω στο … (ονομασία πανεπιστημίου).

Ελπίζω να με θυμάστε κι εσείς, ώστε να μπορέσετε να μου δώσετε τη συγκεκριμένη επιστολή.

Η προθεσμία για την αίτησή μου στο μεταπτυχιακό είναι … (ημερομηνία). Σας επισυνάπτω το βιογραφικό μου σημείωμα και την αναλυτική βαθμολογία των σπουδών.

Αναμένω νέα σας κι ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο!

Με εκτίμηση,

(ονοματεπώνυμο).

Τηλ. Επικοινωνίας: … (κινητό τηλέφωνο)

Καθηγήτρια κάθεται στο γραφείο της και διαβάζει μια αίτηση για συστατική επιστολή.

Αν επιθυμείς συστατική για μια θέση εργασίας, μπορείς με παρόμοιο τρόπο να αιτηθείς την επιστολή.

Έτσι, το παραπάνω μπορεί να λειτουργήσει πέρα από υπόδειγμα αίτησης συστατικής επιστολής από καθηγητή ή εργοδότη για αίτηση σε μεταπτυχιακό, και ως υπόδειγμα αίτησης συστατικής για μια θέση εργασίας – με τις ακόλουθες παραλλαγές βέβαια.

Αρχικά, αναφέρεις ποιος είσαι και την ιδιότητά που είχες στο παλιό εργασιακό περιβάλλον, κι έπειτα το είδος της συνεργασίας που είχες με τον επιθυμητό συντάκτη της επιστολής.

Στη συνέχεια δηλώνεις τον λόγο για τον οποίο χρειάζεσαι την επιστολή και αναφέρεις την προθεσμία αίτησης. Τέλος, φρόντισε να εντάξεις στο e-mail όποια απαραίτητα πληροφορία ή έγγραφα χρειαστούν.

Μην ξεχάσεις να προωθήσεις την αγγελία για την οποία ενδιαφέρεσαι, ώστε ο συντάκτης να δει ποιες δεξιότητες και χαρίσματά σου χρειάζεται να τονίσει.

Υπόδειγμα συστατικής επιστολής από εργοδότη ή καθηγητή για μεταπτυχιακό ή εργασία

Υποψήφια για μεταπτυχιακό πρόγραμμα χαμογελά μπροστά στο λάπτοπ της, έχοντας εξασφαλίσει μια καλή συστατική επιστολή.

Μέχρι εδώ είδαμε χρήσιμες πληροφορίες για το τι είναι η συστατική επιστολή, δώσαμε απαντήσεις σε κάποιες βασικές ερωτήσεις και δώσαμε τις δύο επιλογές για το πώς μπορείς να κάνεις αίτηση για συστατική επιστολή.

Πολλοί ίσως έχετε την ανασφάλεια για το αν θα είναι όπως πρέπει η τόσο σημαντική για εσάς επιστολή.

Αξίζει να δούμε κάποια υποδείγματα και έτσι, να σχηματίσετε μια εικόνα για το τι πρέπει να λέει η συστατική επιστολή για ένα μεταπτυχιακό.

Ας δούμε, λοιπόν, ένα παράδειγμα συστατικής από εργοδότη ή καθηγητή, είτε ενδιαφέρεσαι για μεταπτυχιακό είτε για μια θέση εργασίας.

Αγαπητ… / Προς κάθε ενδιαφερόμενο,

Ονομάζομαι … και είμαι …. (σύσταση & εμπειρία συντάκτη).

Σας στέλνω τη συγκεκριμένη συστατική επιστολή για την … (ονοματεπώνυμο ενδιαφερόμενης), την οποία γνωρίζω από … (παράθεση λόγων για τους οποίους μπορεί ο συντάκτης να μιλήσει για τις δεξιότητες της ενδιαφερομένης). Με χαρά μου συστήνω την (ονοματεπώνυμο ενδιαφερόμενης) για τη θέση … .

Η … (ονοματεπώνυμο ενδιαφερόμενης) χαρακτηρίζεται από …. (αναλυτικά επιτεύγματα, θετικά χαρακτηριστικά στοιχεία, ικανότητες, εργασίες/πρότζεκτς, κτλ.).

Προσπάθησα να αποτυπώσω σύντομα κάποιους ενδεικτικούς λόγους για τους οποίους συστήνω την … για τη θέση … . Μπορώ βέβαια αν χρειαστεί να σας δώσω περισσότερα στοιχεία για όλα τα παραπάνω.

Βρίσκομαι στη διάθεσή σας στο τηλ. επικοινωνίας … και στο e-mail … .

Με εκτίμηση,

… (ονοματεπώνυμο συντάκτη)

… (ρόλος συντάκτη)

… (ονομασία πανεπιστημίου / εταιρείας όπου εργάζεται ο συντάκτης)

Συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό ή εργασία – Εν κατακλείδι

Νεαρός άνδρας κάνει χειραψία με υποψήφια εργοδότρια, έχοντας παραδώσει συστατική επιστολή για εργαζόμενο.

Κάπου εδώ φθάσαμε στο τέλος του άρθρου μας για το πώς ζητάει κάποιος συστατική επιστολή για μεταπτυχιακό ή εργασιακή θέση.

Εφόσον ακολουθήσεις όλα τα απαραίτητα βήματα για την αίτηση, ρίξε μια ματιά στον χρήσιμο οδηγό συνέντευξης για μεταπτυχιακό, στην περίπτωση που απαιτείται και συνέντευξη!

Μην ξεχάσεις, αν περνάν οι μέρες και ο καθηγητής ή ο εργοδότης έχει αμελήσει τη συγγραφή της συστατικής σου επιστολής, μπορείς ευγενικά να το υπενθυμίσεις εγκαίρως με ένα e-mail.

Αν αναζητάς μια θέση εργασίας ή θέλεις να ενισχύσεις το βιογραφικό σου, η CE.A.R.S διαθέτει μια σειρά από σύγχρονα και περιζήτητα στην αγορά εργασίας μοριοδοτούμενα σεμινάρια αλλά και αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως.

Περιηγήσου στην ιστοσελίδα μας και μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Θα χαρούμε να είμαστε μέρος της εξέλιξής σου!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης