Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Τι μεταπτυχιακό να κάνω – Τα κριτήρια για σωστή επιλογή

Θεματική εικόνα για το τι μεταπτυχιακό να κάνω. Νεαρή έχει μόλις αποφοιτήσει κρατώντας το πτυχίο της.

Έχεις πάρει το πρώτο σου πτυχίο και τώρα αναρωτιέσαι «τι μεταπτυχιακό να κάνω», στα οικονομικά, στη φιλολογία, στην ψυχολογία, στη διοίκηση επιχειρήσεων ή αλλού;

Σε αυτό το άρθρο θα σου προσφέρουμε έναν πλήρη και αναλυτικό οδηγό με όλα τα κριτήρια που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για σωστή επιλογή.

Σε προβληματίζουν οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να κάνεις μεταπτυχιακό; Βρες τις απαντήσεις που ψάχνεις στο άρθρο μας σχετικά με το γιατί να κάνω μεταπτυχιακό.

Πάμε, όμως, τώρα να μπούμε στο θέμα μας!

Επίλεξε τον τομέα εξειδίκευσης που σε ενδιαφέρει

Το πρώτο και βασικότερο κριτήριο επιλογής είναι να καταλήξεις ακριβώς στο αντικείμενο που θέλεις να εξειδικευτείς (κάτι που ισχύει τόσο για μεταπτυχιακό όσο και για διδακτορικό).

Είναι απαραίτητο το αντικείμενο να σου αρέσει αρκετά, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ανταποκριθείς καλύτερα. Το ενδιαφέρον σου για έναν συγκεκριμένο τομέα θα σε εξοπλίσει με μεγαλύτερη όρεξη να μάθεις, ενώ θα κάνει και την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία πολύ πιο διασκεδαστική.

Και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ώστε να αποφασίσεις τι μεταπτυχιακό μπορείς να κάνεις. Κοινωνιολογία, νομική ή αν είσαι φιλόλογος, μαθηματικός, νηπιαγωγός, ένα εκπαιδευτικό μεταπτυχιακό, κ.λπ.

Αποφάσισε αν θα σπουδάσεις εξ αποστάσεως ή διά ζώσης

Νεαρός φοιτητής παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξ αποστάσεως από τον υπολογιστή του σπιτιού του.

Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε και άλλαξε σε σημαντικό βαθμό τις καθιερωμένες μας συνήθειες, ενισχύοντας την τάση να εργαζόμαστε ή να σπουδάζουμε από απόσταση.

Η μέθοδος διδασκαλίας αποτελεί άλλο ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα επιλέξεις.

Αν θέλεις να ενισχύσεις τον κύκλο σου, να κάνεις γνωριμίες και να έχεις καλύτερη και αμεσότερη επαφή με το αντικείμενο σπουδών, καλό είναι να επιλέξεις τη διά ζώσης διδασκαλία.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά έξυπνα μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως που προσφέρουν πιο ευέλικτο ωράριο ή πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να μπορούν να παρακολουθούν όποιες ώρες τους βολεύουν.

Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να επιθυμούν να σπουδάζουν από την άνεση του σπιτιού τους χωρίς να πηγαινοέρχονται στο πανεπιστήμιο, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα, κάτι που δε σκέφτονται πολλοί.

Αν είσαι ένα από αυτά τα άτομα, τότε η ιδανική λύση για σένα είναι να επιλέξεις κάτι τέτοιο, κάνοντας για παράδειγμα ένα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό διοίκησης επιχειρήσεων ή στην ψυχολογία.

Διάλεξε πανεπιστήμιο

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που θα παίξει ρόλο στην απόφασή σου είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα φοιτήσεις.

Καλό είναι να κάνεις από πριν την έρευνά σου για το πανεπιστήμιο που θα διαλέξεις. Μάθε τι φήμη έχει ως ίδρυμα αλλά κυριότερα, τι φήμη έχει για το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών που σε ενδιαφέρει. Ρώτα παλαιότερους αποφοίτους για την ποιότητα της διδασκαλίας αλλά και για τους καθηγητές.

Για τους τελευταίους μπορείς να κάνεις και μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με την ποιότητα του ερευνητικού τους έργου και την ακαδημαϊκή τους φήμη.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που σίγουρα θα σε βοηθήσουν, εάν δεν ξέρεις τι μεταπτυχιακό να κάνεις.

Δες τα κριτήρια εισαγωγής

Υποψήφιος σπουδαστής κρατά στα χέρια του βιογραφικό σημείωμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης για μεταπτυχιακό πρόργαμμα.

Μπορεί μια πιθανή απάντηση στο «τι μεταπτυχιακό να κάνω στα παιδαγωγικά» να είναι ένα μεταπτυχιακό στην εκπαιδευτική ηγεσία. Ή μπορεί να σε ενδιαφέρει να εξειδικευτείς στα πληροφοριακά συστήματα ή στη διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Όποιο και αν είναι το μεταπτυχιακό που ‘‘γλυκοκοιτάζεις’’, θα χρειαστεί να δεις τα κριτήρια εισαγωγής σε αυτό.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ψάξεις είναι το τι βαθμό πρέπει να έχεις για να κάνεις αυτό το μεταπτυχιακό, καθώς αυτό αποτελεί ένα από τα πιο κοινά κριτήρια.

Επιπλέον, ένα δυνατό βιογραφικό σημείωμα, μια συστατική επιστολή από κάποιον καθηγητή, η εργασιακή ή ερευνητική εμπειρία είναι στοιχεία που συνήθως επηρεάζουν το πόσο δυνατή θα είναι η τελική αίτηση για υποψηφιότητα.

Σε κάποια προγράμματα μπορεί ακόμα να μετράει και η επίδοσή σου στη συνέντευξη.

Σκέψου τη διάρκεια και το πρόγραμμα σπουδών

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή σου είναι η διάρκεια και το πρόγραμμα σπουδών.

Εάν σε ενδιαφέρει να αποκτήσεις βαθύτερη γνώση του αντικειμένου, υπάρχουν προγράμματα διάρκειας 1,5 ή 2 ετών. Αν, όμως, βιάζεσαι να πάρεις στα χέρια σου ένα δίπλωμα, τότε έχεις την επιλογή να στραφείς σε μονοετή μεταπτυχιακά.

Είναι πολύ χρήσιμο, όμως, να μάθεις πρώτα ποια μεταπτυχιακά αναγνωρίζονται στο δημόσιο ή πόσα ECTS αναγνωρίζονται για μεταπτυχιακό.

Επιπλέον, η όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση γύρω από το πρόγραμμα σπουδών θα σε βοηθήσει να καταλήξεις στην απόφασή σου. Μπες στο site του εκπαιδευτικού φορέα και δες αναλυτικά τα μαθήματα που προσφέρονται, προκειμένου να σιγουρευτείς ότι σε ενδιαφέρουν.

Μπορείς επίσης, να επικοινωνήσεις με τον συντονιστή του προγράμματος ή με έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας του πανεπιστημίου. Κάνε όποιες ερωτήσεις θέλεις, ώστε να αποκτήσεις γνώση από πρώτο χέρι.

Όλες αυτές οι πληροφορίες που παρουσιάσαμε παραπάνω μπορούν να σε διευκολύνουν σημαντικά σχετικά με το τι μεταπτυχιακό μπορείς να κάνεις στις ανθρωπιστικές ή θετικές επιστήμες κ.λπ.

Αναζήτησε τις προοπτικές σταδιοδρομίας και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας

Τυλιγμένο σε ρολό μεταπτυχιακό δίπλωμα ή πτυχίο πάνω σε βιβλία, σε ξύλινο γραφείο. Στο φόντο υπάρχει ένας μαυροπίνακας.

Πόσο ικανοποιημένος θα ήσουν αν αποκτούσες ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα που δε θα είχε ζήτηση στην αγορά εργασίας;

Όχι ιδιαίτερα, απ’ όσο φανταζόμαστε.

Φυσικά, δε θέλουμε να πούμε πως η σύνδεση με την αγορά και οι προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας είναι τα μόνα που πρέπει να παίξουν ρόλο στην απόφασή σου.

Ωστόσο, αποτελούν στοιχεία που θα χρειαστεί σίγουρα να σκεφτείς και να διαπιστώσεις. Πέρα από την απλή δίψα για μάθηση, οι σπουδές δεύτερου κύκλου σε εξοπλίζουν με εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από ένα πεδίο, οι οποίες μπορούν να σου δώσουν σημαντικό προβάδισμα για μια δουλειά σε σχέση με άλλους υποψηφίους.

Έτσι, αν ψάχνεις τα καλύτερα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα είναι καλό να ψαχτείς σχετικά με τις επαγγελματικές προοπτικές και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας

Πώς να επιλέξω τι μεταπτυχιακό να κάνω – Εν κατακλείδι

Όπως καταλαβαίνεις, το τι μεταπτυχιακό να κάνεις είναι μια απόφαση για την οποία χρειάζεται αρκετή σκέψη.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σου έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να κάνεις την καλύτερη επιλογή. Έτσι, θα μείνεις απόλυτα ευχαριστημένος από το πρόγραμμα στο οποίο θα καταλήξεις.

Αν σε ενδιαφέρει να εξελίξεις τις γνώσεις σου και να εξειδικευτείς σε κάποιο πεδίο, περιηγήσου στη σελίδα μας και βρες πολύ ενδιαφέροντα αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως.

Θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσεις μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή περισσότερες πληροφορίες!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης