Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Τι είναι η διπλωματική εργασία: Έκταση, διάρκεια, δομή κ.α.

Θεματική εικόνα για το τι είναι η διπλωματική εργασία. Φοιτήτρια γράφει στο λάπτοπ της, έχοντας δίπλα της τετράδιο και στιλό.

Στη σφαίρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η διπλωματική εργασία αποτελεί το αποκορύφωμα των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων, καθώς είναι καρπός εκτεταμένης μελέτης, ενδελεχούς έρευνας και βαθιάς πνευματικής εξερεύνησης.

Αλλά τι είναι ακριβώς η διπλωματική;

Αυτό το ερώτημα θα εξερευνήσουμε στο παρόν άρθρο, στο οποίο θα δούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτήν την τόσο σημαντική ακαδημαϊκή υποχρέωση.

Πάμε να ξεκινήσουμε!

Τι είναι η διπλωματική εργασία

Πριν απ’ όλα, χρειάζεται να αναφέρουμε πως ένας φοιτητής θα κληθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών του να ολοκληρώσει αρκετές εργασίες: εργασίες εξαμήνου, εβδομαδιαίες εργασίες κ.α. Πρόκειται για σχετικά σύντομες εργασίες.

Πέρα από αυτές τις μικρές εργασίες, όμως, ο φοιτητής θα κληθεί να συγγράψει και μια διπλωματική για να ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές του.

Ας δούμε, λοιπόν, τώρα τι είναι η διπλωματική εργασία.

Η διπλωματική είναι μια επίσημη, εκτενής, επιστημονική ερευνητική εργασία που (σχεδόν) κάθε φοιτητής πρέπει να συγγράψει προκειμένου να αποκτήσει το πανεπιστημιακό του δίπλωμα (συνήθως στις πολυτεχνικές σχολές).

Η λογική της συγγραφής διπλωματικής εργασίας είναι να αποδειχθεί η ικανότητα του φοιτητή να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα, να αναλύει πληροφορίες, να σκέφτεται κριτικά και να παρουσιάζει τα ευρήματα και τα συμπεράσματά του με δομημένο και συνεκτικό τρόπο.

Στόχος είναι, συνήθως, η προσέγγιση ενός πολύ συγκεκριμένου ζητήματος, η πρωτότυπη έρευνα και ο εντοπισμός καινούργιων ευρημάτων για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης.

Με την ευκαιρία, εάν είσαι φοιτητής ή φοιτήτρια και προσπαθείς να αποφασίσεις αν θα κάνεις ποιοτική ή ποσοτική έρευνα στη διπλωματική σου, διάβασε τον κατατοπιστικό οδηγό μας!

Πριν ξεκινήσει η συγγραφή της διπλωματικής, ο φοιτητής πρέπει πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με κάποιον καθηγητή – ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του επιβλέποντα της εργασίας και του καθοδηγητή – προκειμένου να καταλήξουν στο θέμα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως δεν έχουν όλες οι σχολές υποχρεωτικές διπλωματικές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δυνατότητα για παράδοση διπλωματικής μπορεί να αντικατασταθεί από την εξέταση σε συγκεκριμένα μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών.

Διπλωματική εργασία: Πόσες λέξεις πρέπει να είναι;

Νεαρή φοιτήτρια κάνει μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, έχοντας ανοιχτό μπροστά της ένα λάπτοπ και διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Πριν δώσουμε μια απάντηση για την έκταση της διπλωματικής, καλό είναι να επισημάνουμε πρώτα ότι κάθε σχολή (ή και κάθε πανεπιστήμιο) μπορεί να έχει τα δικά της κριτήρια και τους δικούς της κανόνες σχετικά με τη συγγραφή της εργασίας.

Σε προπτυχιακό επίπεδο, μια διπλωματική είναι συνήθως γύρω στις 10.000 λέξεις.

Μια μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, όμως, θα έχει διαφορετική έκταση, καθώς μπορεί να φτάσει και τις 20.000 λέξεις.

Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, μπορούμε να πούμε ότι μια διπλωματική εργασία είναι συνήθως 50-100 σελίδες.

Πόσο χρόνο θέλει μια διπλωματική εργασία;

Έχουμε δει μέχρι στιγμής τι είναι η διπλωματική αλλά και τι έκταση έχει συνήθως.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι έχουμε ξεκαθαρίσει τα πάντα. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να αναρωτιέσαι πόσο χρόνο θέλει μια διπλωματική εργασία.

Η χρονική διάρκεια εξαρτάται συνήθως από το τμήμα στο οποίο σπουδάζεις, καθώς είναι πολύ πιθανό να διαφέρει.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, μια διπλωματική προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο στις περισσότερες σχολές.

Σε κάποιες σχολές, όμως, η διάρκεια μπορεί να είναι και δύο εξάμηνα, δηλαδή ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος.

Δομή διπλωματικής εργασίας

Πέρα από το περιεχόμενο της εργασίας, μια διπλωματική είναι απαραίτητο να έχει σωστή και σαφή δομή.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς πρέπει να διαμορφώνεται η δομή των διπλωματικών εργασιών:

  • Εξώφυλλο (αναγράφονται τα στοιχεία του φοιτητή, ο τίτλος και το θέμα της εργασίας, το εξάμηνο σπουδών, ο επιβλέπων καθηγητής, το πανεπιστημιακό ίδρυμα)
  • Ευχαριστίες (οι ευχαριστίες σε μια διπλωματική εργασία είναι προαιρετικές και συνήθως εκφράζουν την ευγνωμοσύνη του φοιτητή για όσα άτομα τον βοήθησαν να ολοκληρώσει την εργασία, όπως ο επιβλέπων καθηγητής, οι γονείς του κ.λπ.)
  • Περίληψη
  • Πίνακας περιεχομένων
  • Εισαγωγή
  • Κύριο μέρος
  • Συμπεράσματα
  • Παράρτημα

Αυτό είναι, λοιπόν, το υπόδειγμα της δομής για μια διπλωματική εργασία.

Περισσότερες οδηγίες για τη συγγραφή μπορείς να βρεις στον σχετικό οδηγό συγγραφής διπλωματικής εργασίας που έχουμε γράψει για σένα!

Διπλωματική Vs πτυχιακή: Ποια η διαφορά;

Φοιτήτρια διαβάζει για τη μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία στη βιβλιοθήκη.

Γενικά, υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα σε διπλωματική και πτυχιακή εργασία, καθώς πολύς κόσμος νομίζει ότι είναι το ίδιο πράγμα.

Όμως, όσο και αν σε εκπλήσσει, αυτά τα δύο διαφέρουν ελαφρώς.

Τι είναι, λοιπόν, η πτυχιακή εργασία;

Η πτυχιακή είναι εκείνη η τελική εργασία που πρέπει να ολοκληρώσει ο φοιτητής προκειμένου να πάρει το πτυχίο του.

Η βασική διαφορά, άρα, μεταξύ διπλωματικών και πτυχιακών εργασιών βρίσκεται στο ότι οι πτυχιακές εργασίες οδηγούν στη λήψη πτυχίου και όχι διπλώματος.

Για παράδειγμα, το Πολυτεχνείο απονέμει διπλώματα μηχανικού και όχι πτυχία (όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών), οπότε οι φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών εκπονούν διπλωματικές εργασίες.

Επίσης, διπλωματικές εκπονούν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς παίρνουν μεταπτυχιακά διπλώματα και όχι πτυχία.

Παρεμπιπτόντως, αν ενδιαφέρεσαι να επεκτείνεις τις ακαδημαϊκές σου γνώσεις και να πας ένα βήμα παραπέρα τις προπτυχιακές σου σπουδές, διάβασε ποια είναι τα μεταπτυχιακά με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας και ξεκίνα να χτίζεις μια ελπιδοφόρα καριέρα!

Ακόμα, η έκταση μιας πτυχιακής εργασίας είναι συνήθως μικρότερη από την έκταση μιας διπλωματικής (π.χ. μπορεί να είναι και 30-40 σελίδες), χωρίς, όμως, αυτό να αποτελεί κανόνα.

Τι είναι η διπλωματική – Συμπερασματικά

Η διπλωματική εργασία είναι το αποκορύφωμα των ακαδημαϊκών προσπαθειών και της εκπαιδευτικής εμπειρίας κάθε φοιτητή, ο οποίος πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς τη συγγραφή της, προκειμένου να αποκτήσει το πανεπιστημιακό του δίπλωμα.

Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, έμαθες τι είναι η διπλωματική, τι έκταση έχει συνήθως, πόσο χρόνο απαιτεί η συγγραφή της, τι δομή έχει αλλά και ποιες οι διαφορές της από την πτυχιακή εργασία.

Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα πολύτιμες και θα σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις με επιτυχία την εκπόνησή της.

Αν ο εμπλουτισμός των γνώσεών σου και η απόκτηση ενός ισχυρού διπλώματος βρίσκεται στα σχέδιά σου, φρόντισε να τσεκάρεις όλα τα εξαιρετικά εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά που προσφέρουμε και διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης