Εξ αποστάσεως σπουδές | Online Πτυχία – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά | Εξ αποστάσεως Σεμινάρια

Blog

Πως απαντάς στις "πονηρές" ερωτήσεις μιας συνέντευξης

 Στην επίπονη και πολλές φορές μακρόχρονη αναζήτηση εργασίας, αφού αξιολογηθούν τα προσόντα, οι δεξιότητες και οι γνώσεις σου ως επαρκή για την θέση που αιτείσαι, στη συνέχεια θα φτάσεις στο στάδιο που για τους περισσότερους αποτελεί έναν αληθινό εφιάλτη, στην συνέντευξη. Εκεί βρίσκεσαι εκτεθειμένος μπροστά στους υποψήφιους εργοδότες σου, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σε τεστάρουν και να σε αξιολογήσουν σε κάθε πιθανό σενάριο που θα δημιουργήσουν. Ορισμένες ερωτήσεις είναι λίγο πιο πονηρές από τις άλλες ώστε να διακρίνουν πέρα από τις γνώσεις, στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σου. Ας δούμε μερικές από τις «πονηρές» ερωτήσεις και πιθανές απαντήσεις που θα σου έδιναν επιπλέον πόντους στην κούρσα για την πρόσληψη.

Τί πρέπει να ξέρουμε για σένα;

Ουσιαστικά εδώ θα φανεί αν μπορείς να παρουσιάσεις σωστά και να «πουλήσεις» τον εαυτό σου. Αφού κάνεις μια γενική εισαγωγή, μπορείς να επικεντρωθείς στις προηγούμενες δουλείες και στα στοιχεία που αποκόμισες τα οποία μπορεί να σου φανούν χρήσιμα σε αυτή την θέση. Επίσης αναφέρεσαι σε προσωπικές πινελιές που ενέταξες στις προηγούμενες δουλείες σου και βοήθησαν στο να αποδώσουν καλύτερα. Για λιγότερο από ένα λεπτό μπορείς να αναφερθείς στα χόμπι και στις ασχολίες σου για να αναδείξεις μια πολυσχιδή προσωπικότητα

Γιατί σε ενδιαφέρει αυτή η θέση;

Σε αυτή την απάντηση θα πρέπει να φανεί ότι έχεις μελετήσει και αναλύσει πολύ καλά τις αρμοδιότητες και τις απαιτήσεις της θέσης για την οποία περνάς την συνέντευξη. Αυτό θα γίνει αναφέροντας μερικά χαρακτηριστικά σου που πιστεύεις ότι είναι απαραίτητα και ταιριάζουν στην θέση αυτή. Επίσης πρέπει να φανεί ότι είσαι ενθουσιασμένος με την προοπτική να επιλεγείς εσύ στο τέλος της διαδικασίας.

Ποια είναι τα προτερήματά σου;

Το σύνηθες λάθος σε αυτή την περίπτωση είναι η ανειλικρίνεια η οποία πολλές φορές, αν όχι όλες, θα αποκαλυφθεί στην πορεία της συνέντευξης ή στις πρώτες μέρες σου στην νέα δουλειά. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι ειλικρινής και να τονίσεις τα στοιχεία σου εκείνα που πιστεύεις ότι σχετίζονται και με την θέση. Αν δεν είσαι σίγουρος για αυτά τα στοιχεία, μπορείς να αναφερθείς σε προτερήματα χρήσιμα σχεδόν σε κάθε εργασία, όπως καλή επικοινωνία, αποτελεσματικότητα υπό πίεση και προσήλωση στον στόχο.

Ποια είναι τα μειονεκτήματά σου;

Προφανώς όλοι μας έχουμε μειονεκτήματα και οι εργοδότες περιμένουν να ακούσουν από εσένα τα δικά σου ώστε να καταλάβουν πόσο καλή κατανόηση έχεις του εαυτού σου. Σίγουρα σε αυτό το κομμάτι της συνέντευξης δεν χρειάζεται να σταθείς πολύ ώρα και να υπεραναλύσεις. Θα αναφερθείς σε εκείνα τα μειονεκτήματα που ναι μεν είναι μείον για εσένα αλλά δεν θα επηρεάσουν την απόδοσή σου στην δουλειά ενώ θα αναφέρεις και τρόπους που χρησιμοποιείς ώστε να εξαλείψεις το μειονέκτημά σου.

Γιατί να σε προσλάβουμε;

Τυπική ερώτηση που θα σε βοηθήσει να συνδυάσεις στοιχεία από τις προηγούμενες αναφορές σου, δηλαδή τα προτερήματά σου και τις γνώσεις σου σε συνδυασμό με το πόσο καλά ενημερωμένος είσαι για την θέση που αιτείσαι. Θα πρέπει να έχεις σκεφτεί το πως θα  διαφοροποιηθείς από αυτά που μπορούν να προσφέρουν οι άλλοι συνυποψήφιοι,  ενώ απαντήσεις του στυλ πάντα ήθελα να δουλέψω σε αυτή την εταιρία ή αυτή η θέση είναι σκαλοπάτι για κάτι άλλο στην ζωή μου, μάλλον κακό σου κάνουν παρά σου προσθέτουν.

Γιατί θέλεις να αλλάξεις εργασία;

Άλλη μία συνηθισμένη ερώτηση η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να επισημάνεις τα πλεονεκτήματα της θέσης που σε ενδιαφέρει και γενικότερα του επαγγελματικού περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσεται. Βεβαίως μπορείς να αναφερθείς και σε αντικειμενικούς λόγους όπως ότι επιθυμείς να βρίσκεσαι πιο κοντά στο σπίτι σου ή να έχεις διαφορετικά ωράρια. Σε περίπτωση που έχεις απολυθεί μην προσπαθήσεις να το κρύψεις γιατί είναι εύκολο να διασταυρωθεί, απλά τόνισε τα διδάγματα που έβγαλες από την διαδικασία και πως βγήκες πιο δυνατός από αυτό.

Ποιες είναι ο προσδοκίες από τον manager σου;

Μέσα από αυτή την ερώτηση ο εργοδότης προσπαθεί να δει κατά πόσον ταιριάζουν τα χνώτα σου με την φιλοσοφία και την οργάνωση της εταιρίας. Από αυτή την απάντηση θα φανεί αν είσαι άτομο που έχει επίγνωση των θέσεων και της ιεραρχίας σε μια εταιρία καθώς και εμπειρία στη συνεργασία με άλλα άτομα. Θα πρέπει να απαντήσεις με ειλικρίνεια και να συνδυάσεις τις εμπειρίες και τις γνώσεις σου πάνω σε θέματα διοίκησης για να αναδείξεις τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να έχει ο Manager. Μην αναλωθείς σε πολλές λεπτομέρειες και αρνητικά παραδείγματα γιατί μπορεί να βρεθείς σε δύσκολη θέση.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

Μέσα από την απάντησή σου θα φανούν οι προσδοκίες που έχεις σαν άτομο και η ταύτιση σου με την θέση που σε ενδιαφέρει και την εταιρία. Αν απαντήσεις ότι θα ήθελες να ανέβεις στην ιεραρχία αυτής της εταιρίας, ακόμα και αν δεν το πιστεύεις απόλυτα, δείχνεις ένα άτομο που θα μπορούσε η διοίκηση να στηριχτεί πάνω του καθώς και ότι οι προσωπικές σου φιλοδοξίες ταυτίζονται με την πρόοδο της εταιρίας. Επίσης φαίνεται και κατά πόσον έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σου. Προφανώς η απάντηση ότι ψάχνεις μια προσωρινή δουλειά είναι καταδικαστική

Ποιος μισθός ανταποκρίνεται στις ικανότητές σου;

Ανήκει στο κύκλο των ερωτήσεων που δείχνει πόσο καλά έχεις προετοιμαστεί συλλέγοντας πληροφορίες για την συγκεκριμένη θέση και αν έχεις επίγνωση των γενικών οικονομικών συνθηκών που ισχύουν στην αγορά. Προσπάθησε να μην αναφερθείς σε ακριβές ποσό αλλά σε ένα ευρύτερο διάστημα το οποίο και θα είναι αντάξιο των ικανοτήτων σου αλλά και δεν θα υπερβάλλεις αφού πρόκειται για την πρώτη σου θέση στην συγκεκριμένη εταιρία. Κάτι τέτοιο δείχνει και την ευελιξία που έχεις σαν άτομο. Σίγουρα απόφυγε να απαντήσεις ότι οι προϊστάμενοί σου θα ξέρουν καλύτερα.

Τι θα βελτίωνες στην εταιρία μας;

Με μία ευρύτερη έννοια, είναι η πρώτη σου αποστολή στην νέα σου εταιρία σου. Σου δίνεται η δυνατότητα να ξετυλίξεις τις γνώσεις και τις εργασιακές εμπειρίες σου επισημαίνοντας τομείς και διεργασίες που από την έρευνά σου έχεις δει ότι πάσχουν στην εταιρία. Προσπάθησε να κάνεις μια με δύο το δυνατόν εύστοχες παρατηρήσεις που θα κερδίσουν το ενδιαφέρον των εργοδοτών. Το να αραδιάζεις σωρεία λαθών δεν είναι έξυπνη ιδέα όπως και πράγματα για τα οποία δεν είσαι απόλυτα βέβαιος ότι συμβαίνουν και μπορεί να δείξουν ότι έχεις έλλειμμα ενημέρωσης.

Έχεις κάποια ερώτηση για εμάς;

Πολλοί κάνουν το λάθος να πιστέψουν, ίσως και από το βάρος και το άγχος της διαδικασίας, ότι με αυτή την ερώτηση η συνέντευξη τελείωσε και μπορούν να αποχωρήσουν λέγοντας ένα απλό όχι και απλά να φανεί ότι επιδεικνύουν αδιαφορία. Στην πραγματικότητα κρίνονται πολλά από την ερώτηση, όπως το πόσο έντονο είναι το ενδιαφέρον σου και ο ενθουσιασμός σου για την θέση και πόσο δυναμικά μπορείς να την διεκδικήσεις. Μπορείς να ρωτήσεις πράγματα όπως η στρατηγική της εταιρίας, λεπτομέρειες για την θέση που δεν αναγράφονται στην περιγραφή, τους στόχους που έχουν θέσει οι προϊστάμενοι για αυτή την θέση, τις προοπτικές της μέσα στην ιεραρχία της εταιρίας και πως θα χαρακτήριζαν οι ίδιοι το εργασιακό περιβάλλον.

Σίγουρα με τις παραπάνω απαντήσεις δεν σου εγγυάται κανείς ότι η θέση είναι δική σου γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από μία αλυσίδα γεγονότων. Το σίγουρο όμως είναι ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η καλή προετοιμασία, η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και η σκέψη ότι οι συνεντευξιαστές απλά ψάχνουν το κατάλληλο άτομο για την θέση και δεν είναι εχθροί σου γιατί και αυτοί κουβαλούν ένα μεγάλο βάρος στις πλάτες τους.

Εξ αποστάσεως σεμινάρια στις Ατομικές Δεξιότητες

Σεμινάριο Διάρκεια Γλώσσα Δίδακτρα Κατηγορία Φορέας
Stress Management 100 ώρες Ελληνικά ΔΩΡΕΑΝ€ CE.A.R.S
Ανάπτυξη Προσωπικών Δεξιοτήτων 250 ώρες Eλληνικά 180€ CE.A.R.S
Βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων 250 ώρες Ελληνικά 180€ CE.A.R.S
Γραφή και ανάγνωση της Μπράιγ 70 ώρες Ελληνικά 90€ ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Δημιουργία Ιστοσελίδας 250 ώρες Ελληνικά ΔΩΡΕΑΝ€ CE.A.R.S
Διαχείριση συγκρούσεων και αντιμετώπιση κρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον 250 ώρες Ελληνικά 180€ CE.A.R.S
Εισαγωγή στο Mentoring 400 ώρες Ελληνικά 180€ CE.A.R.S
Εκπαίδευση Προϊστάμενων Τμημάτων 250 ώρες Ελληνικά 180€ CE.A.R.S
Η τέχνη της διαπραγμάτευσης στην επίλυση διαφορών (Negotiation Skills) 250 ώρες Ελληνικά 180€ Marconi University & CE.A.R.S
Μάρκετινγκ και Έρευνα της Συμπεριφοράς του Καταναλωτή 200 ωρές Ελληνικά 120€ CE.A.R.S
Παγκοσμιοποίηση και Μετανάστευση: Η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 200 ώρες Ελληνικά 100€ CE.A.R.S
Συμβουλευτική για οικογένειες μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες & ατόμων με αναπηρία 300 ώρες Eλληνικά 200€ CE.A.R.S
Υποστήριξη υποψηφίων σε διαγωνισμούς πρόσληψης στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Flexible Ελληνικά 400€ CE.A.R.S
Χτίζοντας την Αποτελεσματική Ομάδα (Team Building) 250 ώρες Ελληνικά 180 € Marconi University & CE.A.R.S

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Διαβάστε επίσης